Nieuws Maatregelen

Dit betekenen de nieuwe corona-maatregelen voor festivals, horeca en andere ondernemers

Veel ondernemers keken vol spanning uit naar de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op vrijdag 13 augustus. Veelzeggend: vrijdag de dertiende. Veel versoepelingen blijken er niet in het vat te zitten. Waar komt het kabinet precies mee? Dit is een overzicht van de nieuwe en aangescherpte maatregelen van het coronabeleid.

Redactie De Ondernemer 13 augustus 2021

Rutte perscoferentie 13 augustus maatregelen corona

Demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie op vrijdag de dertiende. Foto: ANP

Lees ook: LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde

Tijdens de persconferentie van vrijdag blikten Rutte en De Jonge vooruit op de komende maanden en hoe de geldende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Het kabinet heeft besloten om ,,behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten". Vanaf 30 augustus geldt de anderhalve meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op vrijdag 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten. Die dag zal dus ook een nieuwe persbericht worden belegd.

Er wordt weinig versoepeld, maar het onderwijs is daarop een uitzondering. Studenten kunnen in het nieuwe studiejaar weer fysiek les volgen op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. De 1,5 meter geldt dan niet meer. Wel zijn er nog een aantal extra randvoorwaarden om het fysieke onderwijs verantwoord te laten plaatsvinden. Zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen en het gebruik van mondkapjes buiten de les- of collegezalen. Ook blijft het dringende advies om preventief zelftesten te gebruiken in stand.

Overige coronamaatregelen verlengd

Alle overige maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten. Ook de coronamaatregelen voor evenementen worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en om reizen in de spits te mijden blijft staan.

Dit zijn de corona-maatregelen voor de komende tijd

Een overzicht van de maatregelen van het kabinet voor de komende weken:

  • De regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, vervalt stap voor stap. Studenten op universiteiten, hogescholen en mbo's hoeven zich er vanaf 30 augustus niet meer aan te houden.
  • Bij lessen en colleges mogen maximaal 75 mensen tegelijk aanwezig zijn. Buiten de zalen moeten mensen mondkapjes dragen. Het kabinet adviseert studenten en medewerkers om zelftesten te gebruiken.
  • Restaurants en cafés moeten in elk geval tot 19 september om middernacht dicht, ze mogen geen schermen plaatsen en bezoekers krijgen een vaste zitplaats. Nachtclubs en discotheken blijven in elk geval tot 1 november dicht.
  • Mensen die op reis gaan, kunnen zich tot 1 oktober gratis laten testen. Dit betekent dat mensen die in september naar het buitenland gaan, een gratis reistest kunnen laten afnemen.
  • Op 17 september besluit het kabinet of de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving kan vervallen. Het streven is dat mensen vanaf 20 september geen afstand meer hoeven te houden.
  • Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen.

Zie meer informatie over de coronamaatregelen op Rijksoverheid.nl

Lees ook: Duidelijkheid voor zakelijke evenementenbranche enige wat telt tijdens persconferentie

Vanaf 20 september nergens meer 1,5 meter afstand?

Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving los te laten. Hiermee vervallen dan ook de meeste andere maatregelen. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten.

Vanaf 20 september moet er in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Op een nog nader te bepalen datum zal het testen voor een coronatoegangsbewijs niet meer gratis zijn, maar zal er om een eigen bijdrage worden gevraagd.

Lees ook: Vereniging van Evenementenmakers ziet persconferentie Mark Rutte met vertrouwen tegemoet

Om dit besluit te kunnen nemen en deze beoogde stap in september daadwerkelijk te zetten, vraagt het kabinet advies aan het OMT. De vaccinatiegraad en het verloop van het aantal besmettingen zijn daarbij van doorslaggevend belang. Het streven is om het coronatoegangsbewijs (voor gebruik in Nederland) en de overige beperkingen te laten vervallen per 1 november.

Zonder afspraak vaccineren

Het kabinet doet er alles aan om het halen van een prik zo eenvoudig mogelijk te maken. Als je nog geen afspraak hebt gemaakt, dan kun je je op ​een aantal GGD vaccinatielocaties zonder afspraak laten vaccineren tegen het coronavirus. Op Prikkenzonderafspraak.nl ​kan iedereen zien waar in de buurt direct je eerste prik kunt krijgen​.

Lees ook: Nederland geen grote rode vlek meer op Europese coronakaart: lichtpunt voor reisbranche

Basisregels blijven in stand

De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. 1,5 meter afstand houden (tot het besluit om dit los te laten daadwerkelijk is genomen), handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes.

Een hoge vaccinatiegraad betekent niet dat het coronavirus helemaal weg is, benadrukt het kabinet. ,,Het virus blijft circuleren, ook in Nederland. Er kunnen nieuwe varianten komen. Het blijft dan ook belangrijk dat iedereen zich bij klachten laat testen, ook als je al gevaccineerd bent. Zo houden we zicht op het virus en zijn nieuwe oplevingen op tijd in beeld."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws