Nieuws Maatregelen

Tweedeling tussen goed en slecht draaiende bedrijven groter

De verschillen tussen bedrijven die tijdens de lockdown goed en slecht draaien, worden steeds groter, constateert de Nederlandse Vereniging van Banken.

Nu.nl 7 mei 2021

Winkelstraat crisis heerlen

Het beeld bij winkels, reisbureaus en restaurants is ,,nog altijd niet rooskleurig", zegt NVB-voorzitter Chris Buijink, naar aanleiding van de vierde Corona Monitor banken. Foto: ANP

De vereniging (NVB) ziet dat ondernemers die hard geraakt zijn door de pandemie, bijvoorbeeld de horeca en reissector, steeds minder krediet aanvragen. Het aantal bedrijven dat grotere leningen van meer dan 1 miljoen euro aangaat, groeit juist, valt te lezen op NU.nl.

Lees ook: MKB-Nederland vindt het onbegrijpelijk dat kabinet niets ziet in mkb-bank

Daardoor wordt door bedrijven weliswaar steeds meer geld geleend, maar dat betekent niet dat het met de gehele economie ook beter gaat. Zo is het beeld bij bijvoorbeeld winkels, reisbureaus en restaurants ,,nog altijd niet rooskleurig", zegt NVB-voorzitter Chris Buijink. ,,Ondernemers in getroffen sectoren lijken minder krediet aan te vragen, omdat hun vooruitzichten onzeker zijn en zij nu geen extra schuld willen aangaan. Voor hen is het essentieel dat er snel duidelijkheid komt."

Voor over de 51 miljard euro aan krediet verleend

Sinds de start van de coronacrisis hebben banken voor 51,1 miljard euro krediet verleend aan in totaal 56.000 bedrijven, valt te lezen in de vierde Corona Monitor banken van de NVB. Dat is ruim 6,8 miljard euro meer dan een maand geleden. Ook hebben sinds de uitbraak van de pandemie vorig jaar 129.000 bedrijven een betaalpauze gekregen. Van het totaalbedrag van 51,1 miljard euro gaat voor 3,3 miljard euro naar financiering met overheidsgarantie, zoals de BMKB (-C), de GO (-C), de BL (-C) en de KKC. Dit betreft ruim 8.100 bedrijven.

Infographic uit vierde Corona Monitor banken. Beeld: NVB

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws