Nieuws Maatregelen
Laura zet eigen huis te koop om haar horecazaak te redden
Deze week becijferde de Kamer van Koophandel dat er maar liefst 220.000 ondernemers twijfelen tussen stoppen of doorgaan. Volgens MKB-Nederland zouden het er zelfs wel 400.000 kunnen zijn. Laura Vreugdenhil kan erover meepraten. Ze is de eigenaresse van The Clubsandwich Company in Amsterdam en heeft haar huis in de verkoop staan om de zaak te redden. ,,Ik sta met mijn rug tegen de muur.”

Laura Vreugdenhil, oprichter The Clubsandwich Company.
,,Kun je als bijschrift onder de foto hierboven zetten: ‘Deze ondernemer begon vol goede moed, niet wetende wat haar te wachten stond’?” Vreugdenhil vraagt het direct nadat ze haar verhaal en dus ook deze foto met De Ondernemer heeft gedeeld. De onbezorgdheid die erop te zien is, staat haaks op de zorgen waar ze momenteel mee dealt. Puur om aan te geven dat het niet haar eigen schuld is dat haar zaak aan de rand van de afgrond balanceert.
Drie maanden na opening alweer sluiten
Even terug naar het begin. Iedereen die soms buiten de deur luncht, heeft de Clubsandwich ongetwijfeld weleens op zijn of haar bord gehad. Zo ook Vreugdenhil, maar zij vroeg zich af waarom deze lekkernij slechts in de varianten kip of zalm verkrijgbaar was. Waarom geen zaak oprichten om daar een uitgebreid menu van Clubsandwiches te serveren? Het idee voor The Clubsandwich Company werd geboren en in december 2019 opende het bedrijf de deuren in het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid.
,,Om dit nieuwe horecaconcept te kunnen lanceren, moesten we eerst een zaak overnemen”, vertelt Vreugdenhil. ,,Dat was in de zomer van 2019. We moesten verbouwen, er werden allerlei vergunningen worden aangevraagd en uiteindelijk gingen we aan het eind van het jaar dus open. Niet wetende dat we de tent drie maanden later alweer dicht moesten gooien als gevolg van de coronacrisis.”
The Clubsandwich Company in Amsterdam.
Lees ook: KHN-voorman vreest dichtgetimmerde ramen: 'Horeca Amsterdam stevent af op iets vreselijks'
,,De overheid had natuurlijk allerlei prachtige steunpakketten klaarstaan”, gaat ze op cynische wijze verder. ,,Pakketten waarvoor we nooit in aanmerking zijn gekomen. Het ging al mis bij de KVK-inschrijving. Om TVL te ontvangen, werden mijn omzetcijfers beoordeeld vanaf het moment waarop ik het bedrijf inschreef. Maar dat is totaal niet representatief. Iedereen moet toch voorbereidingen treffen voordat het ondernemen pas écht begint? Ik greep buiten mijn schuld om naast de steun.”
Aanvragen bezwaarschrift als onmogelijke opgave
,,Ook moest ik een referentieomzet overleggen, maar die heb je simpelweg niet als starter. Het zorgde er allemaal voor dat we gedurende de complete crisis geen enkele TVL konden benutten. Voor NOW geldt trouwens precies hetzelfde. Wat een drama. In het systeem van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, red.) zat bovendien ook nog eens een vette bug waardoor het aanvragen van een bezwaarschrift onmogelijk was. Het is zo frustrerend.”
"Waarom ben ik hier überhaupt ooit aan begonnen en heb ik mijn klotebaantje in loondienst niet gewoon gehouden? Daar krijg je tijdens de crisis tenminste gewoon betaald"
Wel steun voor risicovol ondernemen tijdens crisis
,,Vorige week las ik een bericht dat de overheid 35 miljoen euro uitkeert aan startende ondernemers die tijdens de crisis risicovol een bedrijf zijn gestart", vervolgt Vreugdenhil vol onbegrip. ,,Dat betekent dus dat als je onbewust risicovol vóór lockdown 1 bent begonnen met ondernemen, je geen cent krijgt. Maar als je in de crisis bewust risico bent gaan lopen door een horecazaak te openen, je wel wordt gesteund. Ik kreeg een complete error toen ik het las."
,,Ik heb erover geschreven naar Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar dat levert niets op. Het is qua regelingen bijna knapper om buiten de boot te vallen dan erin. Ik ken wel honderd ondernemers met vergelijkbare problemen, maar ze worden nergens erkent. Dus het idee dat de horeca bergen geld heeft ontvangen en nu weer volop met de wederopbouw bezig is, slaat helemaal nergens op.”
The Clubsandwich Company verkopen ook geen optie
Concreet betekent dit voor Vreugdenhil dat het water haar nog altijd tot aan de lippen staat. Ze heeft werkelijk geen idee hoe haar toekomst en die van Club Sandwich Company er uitziet. Ze kan haar zaak met horecavergunning niet verkopen omdat er geen omzetcijfers zijn die voor een goede prijs kunnen zorgen. ,,Ik moest in 2019 eerst investeren weet je nog? Bij verkoop verlies ik mijn geld. Het komt allemaal omdat ik sinds de crisis vaker gesloten was dan open.”
Laura Vreugdenhil: ,,Ik ken wel honderd ondernemers met vergelijkbare problemen, maar ze worden nergens erkent."
Lees ook: KVK: '220.000 ondernemers staat water aan de lippen'
Overleven door huis te koop te zetten
Er klinkt wanhoop en woede in haar stem. ,,Mijn eigen huis staat momenteel te koop om het bedrijf te kunnen redden. Er is geen andere optie, ik sta met mijn rug tegen de muur. Innoveren is ook niet mogelijk. En dat terwijl ik zoveel mooie plannen had: het personeel in nettere outfits, een mooi terras maken, het concept uitbouwen… Maar zonder geld kom ik nergens. Het gebrek aan omzetcijfers zorgt er ook voor dat geen bank mij wil helpen. Dit is echt overleven wat ik nu doe.”
,,En het gaat maar door, zucht ze. ,,De twee belangrijkste ingrediënten van mijn product zijn brood en kip. Volgens mij staan die allebei in de top 3 van grootste prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Wisselend gemoed door huidige noodsituatie
,,De ene dag kan ik het relativeren en zie ik welke stappen ik moet zetten om eruit te kunnen komen. Op andere dagen vraag ik mezelf af wat ik in godsnaam aan het doen ben. Waarom ben ik hier überhaupt ooit aan begonnen en heb ik mijn klotebaantje in loondienst niet gewoon gehouden? Daar krijg je tijdens de crisis tenminste gewoon betaald.”
Vreugdenhil zegt het zichzelf absoluut niet kwalijk te nemen voor het ondernemerschap te hebben gekozen. Het beleid van de overheid daarentegen wel. ,,Ik neem het ze ontzettend kwalijk dat er nooit een projectgroep is opgericht die ondernemers bezocht die tussen de wal en het schip zijn gevallen. Men doet alsof de hele horeca is gered, maar dat is gewoon niet waar."
,,Het is een ramp dat ik straks op zoek moet naar een huurhuis om mijn zaak te kunnen redden", besluit ze. ,,Maar denk eens aan ondernemers die geen huis meer te koop kunnen zetten. Die niks meer hebben. Waar belanden zij? In de fucking schuldsanering?”