Nieuws Maatregelen

CPB: 'Nieuwe coronasteun economisch gezien onverstandig'

Vanuit economische perspectief is het onverstandig om bij nieuwe coronaproblemen direct weer met steunpakketten vanuit de overheid te komen. Dat zegt het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse over het coronabeleid van de overheid. Per 1 april worden coronasteunmaatregelen voor bedrijven en personeel gestopt.

Van onze redactie 3 maart 2022

Corona steunpakketten cpb

Volgens het planbureau zou de overheid de overgang naar het nieuwe normaal kunnen ondersteunen met regelingen rondom schuldsaneringen voor levensvatbare bedrijven. Foto: Shutterstock

Eventuele nieuwe problemen zouden volgens het planbureau het beste via de normale regelingen en vangnetten opgevangen kunnen worden. Volgens het CPB zijn de gevolgen van de pandemie op de economie in de afgelopen twee jaar "relatief beperkt" gebleven. Ook omdat de economie tegen een stootje leek te kunnen.

Het CPB wijst erop dat veel bedrijven nu wel weten wat ze kunnen verwachten bij een nieuwe besmettingsgolf, waarmee ze ook beter voorbereid zijn op eventuele problemen.

Door overheidssteun vooraf al in het vooruitzicht te stellen bestaat ook het risico dat werknemers er minder moeite voor doen om van baan te wisselen''

Centraal Planbureau (CPB)

Overheid zou alsnog kunnen bijspringen met gerichte steunmaatregelen

Als vooraf al gezegd wordt dat bedrijven weer op steun kunnen rekenen, maakt ze dat mogelijk wat lui met het doen van aanpassingen, zoals goede afspraken maken met toeleveranciers en afnemers over risico's of aanpassingen in het verdienmodel. Door overheidssteun vooraf al in het vooruitzicht te stellen bestaat ook het risico dat werknemers er minder moeite voor doen om van baan te wisselen, aldus de analyse.

Het CPB benadrukt dat wanneer het echt niet anders kan, de overheid alsnog zou kunnen bijspringen met gerichte steunmaatregelen. Dat zou bijvoorbeeld nodig kunnen zijn als er een nieuwe ernstige variant van het virus opduikt en het land weer grotendeels op slot moet.

Lees ook: Helft van bedrijven vroeg eindberekening NOW zomer 2020 nog niet aan

Regelingen rondom schuldsaneringen voor levensvatbare bedrijven

Nu de economie weer open is, zullen veel bedrijven weer moeten wennen aan de nieuwe situatie. Dit brengt volgens het CPB ook spanningen met zich mee. Volgens het planbureau zou de overheid de overgang naar het nieuwe normaal kunnen ondersteunen met regelingen rondom schuldsaneringen voor levensvatbare bedrijven. Verder ligt er een opgave op het gebied van omscholing en andere begeleiding naar werk voor werknemers die bijvoorbeeld in bepaalde beroepen overbodig zijn of dreigen te worden.

Lees ook: Voor de laatste keer kan er TVL-steun worden aangevraagd

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws