Nieuws Maatregelen

Evenementenbranche blij met versoepelingen, maar niet met 1G

De evenementenbranche is blij met de mogelijke versoepelingen voor de sector, maar hoopt dat het 1G-beleid dat er misschien komt, zo snel mogelijk weer wordt afgeschaft. Dat komt naar voren uit een rondgang langs meerdere evenementenorganisatoren en branceorganisaties. Mogelijk kunnen evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats doorgaan, maar dienen bezoekers dan wel een negatief testbewijs te laten zien (1G).

Van onze redactie 15 februari 2022

Evenementenbranche versoepelingen 1g coronamaatregelen persconferentie rutte kuipers

Foto: ANP.

Blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws!

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

Versoepelingen moeten geen oprisping van 2 weken zijn

,,Versoepelingen zijn wat ons betreft hard nodig", zegt Jolanda Jansen, woordvoerster van de Alliantie van Evenementenbouwers en directeur van Rotterdam Ahoy. De directeur van MOJO, Ruben Brouwer, zegt dat hij "natuurlijk blij is", maar dat het "lang genoeg geduurd heeft". Ook Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome, is "superblij". ,,Maar het is ook nodig om weer open te gaan, zodat we weer geld kunnen verdienen."

Volgens Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers moeten de versoepelingen echter "geen oprisping oprisping van twee weken zijn en dat we daarna weer dicht moeten". Hij pleit voor garanties, zodat de branche open blijft. ,,Ook al komt er een nieuwe versie van het virus."

Lees ook: Burgemeesters Veiligheidsberaad: 'Sluiting horeca 01.00 uur onhandig'

1G-beleid is 'moeilijk uit te leggen'

Wel zetten de organisaties vraagtekens bij het 1G-beleid. ,,Je kunt elkaar in de hele maatschappij ontmoeten en besmetten, dat leidt niet tot grote problemen in ziekenhuizen", zegt Jansen. ,,Waarom moet je dan wel bij evenementen testen?" Ook Brouwer snapt deze mogelijke maatregel voor alleen hun sector niet. ,,Straks hoef je je nergens voor te laten testen, behalve bij ons. Ik vind dat moeilijk uit te leggen."

Westermann denkt dat het 1G-beleid alsnog "veel bijwerkingen" heeft. ,,Iemand die twee weken geleden hersteld is, kan nog steeds positief testen. Daardoor kan een hele groep bezoekers zeggen: 'dan hebben we er geen zin in'. Dat betekent dat het ons redelijk veel bezoekers kan kosten."

Ook Koninklijke Horeca Nederland heeft twijfels over 1G. ,,De grootste groep bezoekers van de nachthoreca besluit pas op de avond zelf, of kort daarvoor, om een club of discotheek te bezoeken. Dan is testen te laat en kunnen gasten niet worden toegelaten. Een testplicht werpt dus een extra drempel op."

Grens van 500 bezoekers 'nogal willekeurig'

Directeur Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals vraagt zich vooral af hoe de grens van vijfhonderd mensen tot stand is gekomen. "Nogal willekeurig", maar met grote gevolgen, vreest Schans. ,,We maken ons zorgen over de vraaguitval die 1G gaat veroorzaken." Want veel mensen hebben geen zin om zich te laten testen, denkt hij.

Ook Westermann kan niet achterhalen waarom vijfhonderd bezoekers de scheidslijn is. ,,We kunnen daar als branche tijdelijk mee leven, maar alleen maar heel tijdelijk. Het kabinet heeft ons rechtstreeks verteld dat het hun doel is om open te gaan en niet meer te moeten sluiten en wij willen nu niet de sector zijn die als laatste open ging en als eerste weer dichtgaat. Perspectief en voorspelbaarheid willen we zien. Dan kom je bijna uit bij een routekaart. Het woord dat dit kabinet nog niet heeft durven gebruiken."

Het kan volgens Westermann niet zo zijn dat het volgende weegmoment pas gekeken wordt of het 1G-beleid geschrapt kan worden. ,,Dat is pas op 15 maart. Dat is te lang. Wij hebben 11 maart als actiedag dat alle maatregelen eraf kunnen. Die datum houden we vast."

Lees ook: Victor Knaap: ‘Miljoenen investeren in corona-app? Absurd, schakel gewoon de juiste Nederlandse experts in’

Momenteel mogen evenementenhallen maximaal 1250 bezoekers ontvangen, waarbij mensen moeten kunnen zitten en anderhalve meter afstand van elkaar moeten kunnen houden. Veel grote evenementen zijn hierdoor de afgelopen weken afgelast of verplaatst.

Dinsdagavond worden de definitieve maatregelen aangekondigd tijdens de coronapersconferentie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws