Nieuws Maatregelen

'Extra steunmaatregelen onvoldoende voor zelfstandigen in acute nood', stelt VZN

Voor zelfstandigen zijn een aantal positieve punten binnen de extra steunmaatregelen van het kabinet. Zo blijft de vermogenstoets in de Tozo achterwege en komt er een versoepeling van het urencriterium voor zelfstandigen. Ook worden TVL-vergoedingen verhoogd en komen startende zelfstandig ondernemers in aanmerking voor steunmaatregelen. Dat is een verbetering ten opzichte van de eerdere steunpakketten, vindt VZN.

Van onze redactie 22 januari 2021

Personeel mensen steun maatregelen corona

Illustratie: Shutterstock.

VZN, de koepelorganisatie voor belangenbehartigers van zelfstandigen, heeft zich voor deze punten hard gemaakt. Het is goed dat het kabinet deze heeft meegenomen in het aangescherpte steunpakket, toch is er onder zelfstandigen teleurstelling over de nieuwe maatregelen. VZN-voorzitter Cristel van de Ven: ,,We maken ons grote zorgen over zelfstandig ondernemers bij wie het water nu al aan de lippen staat als gevolg van de coronacrisis. De verbeteringen in het steunpakket verlichten de druk voor deze zelfstandigen niet. Althans niet op korte termijn.”

VZN pleit al geruime tijd voor de afschaffing van de partnerinkomenstoets in de Tozo en voor aanpassing van de TVL-regeling voor kleine ondernemers. Het eerste, afschaffing van de partnertoets, gebeurt niet. Het tweede, aanpassing van de TVL, is een wens van het kabinet. Maar, concrete oplossingen zijn er nog niet. Deze worden momenteel nader onderzocht. VZN dringt hierbij aan op snelheid. Het is belangrijk dat zelfstandig ondernemers met weinig tot geen inkomsten op zeer korte termijn een tegemoetkoming krijgen in hun vaste lasten. Zeker nu de Tozo voor veel zelfstandigen buiten bereik blijft door handhaving van de partnertoets.

Lees ook: Zelfstandigen: veerkrachtig voorbeeld voor Nederland

VZN blijft dan ook pleiten voor afschaffing van de partnertoets gedurende deze tweede lockdown. Door het wegvallen van één inkomen, en het al maanden noodgedwongen interen op eerder opgebouwde buffers, komen huishoudens in de problemen. Tot slot dringt VZN aan op duidelijkheid over de TONK. Veel zelfstandigen in nood hebben hier nu hun hoop op gevestigd. Ook hier is snelheid geboden.

Van de Ven: ,,Laat ondernemers die op hun tandvlees lopen, niet langer in het ongewisse. Wij houden de vinger aan de pols over de precieze inhoud en uitvoering van deze maatregelen, en gaan nader in gesprek met de politiek".

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.