Nieuws Maatregelen

Retailexpert Hans van Tellingen is glashelder: 'QR-code in je winkel? Niet toepassen!'

Winkelcentrumonderzoeker Hans van Tellingen (Strabo BV) roept de detailhandel op de mogelijke invoering van de QR-code in deze branche niet toe te passen. 'Anders gaat dat misschien wel de helft van je klanten kosten'.

Rodrick de Munnik 3 november 2021

Winkelstraat mondkapje corona persconferentie rutte van tellingen 1

Het beeld in de winkelstraat in juni dit jaar, met mondkapjes, gaat weer terugkomen. Terwijl winkelen juist hartstikke veilig is, zegt Hans van Tellingen. Foto: ANP.

Winkelen is niet alleen nuttig, maar ook leuk. Een barrière opwerpen bij de ingang van een winkel gaat daarom fiks omzet kosten, meent Hans van Tellingen. ,,Een mondkapje is al niks, maar dat gaat iedereen schoorvoetend invoeren, verwacht ik. De mogelijke invoering van de coronapas bij de ingang is een brug te ver. Niet alleen de ongevaccineerden raak je zo kwijt. Dat is al 10 procent van de bevolking. Maar denk eens aan al die meidengroepen die op een zaterdag gezellig samen gaan shoppen. Als er een vriendin bij is die geen QR-code heeft, haakt de hele groep af. Dat kan zo maar leiden tot de helft minder bezoekers in je winkel.”


Lees ook: INretail over coronatoegangsbewijs niet-essentiële winkels: symboolpolitiek

De winkelstrateeg wijst vooral naar de noodzaak van de QR-code op de winkelvloer, of beter: het gebrek aan noodzaak. ,,Ik zit er rationeel in. Ik kijk vooral naar de cijfers. Die zeggen dat 0,7 procent van de besmettingen bij het winkelen plaatsvindt. Dat is niks, zeker in vergelijking met de thuissituatie en bijvoorbeeld het Amsterdam Dance Event, waar zo maar duizend besmettingen vandaan kwamen. Een winkel is een doorstroomlocatie, met korte klantcontacten. Daar is het risico nihil. Winkelen is veilig.”

Hans van Tellingen verwacht legere winkelstraten bij de invoering van een QR-code check. 'Eenderde tot de helft minder omzet', stelt hij.

Oproep aan winkeliers: 'Breng regering op andere gedachten'

Van Tellingen verwacht dat ook gevaccineerden minder zullen gaan winkelen. ,,Winkels moeten de klant welkom heten. Met open armen ontvangen. Dat doe je niet door aan de voordeur allerlei eisen te stellen. Winkelen is met al die controles bij iedere ingang geen gezellige dagbesteding meer.” Ook praktisch kleven er bezwaren aan een QR-code. ,,Het is niet te handhaven. Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, kan roepen wat ze wil, maar ook in de horeca gaat handhaving niets bereiken. De helft van de horeca kijkt niet naar de QR-code, als het niet meer is. Dat ga je bij winkeliers ook zien. Wellicht dat de grote ketens strakker controleren, maar de kleine winkels kunnen dat gewoon niet.”

De geograaf van winkelonderzoeker Strabo roept winkeliers op om de QR-pas niet toe te passen. ,,Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid, misschien? Ik sluit me volledig aan bij de oproep van de Raad voor de Nederlandse Detailhandel: doe het niet! Houd voet bij stuk als winkeliers en breng de regering zo op andere gedachten.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws