Nieuws Maatregelen

Terrassenprotest horeca vooral ludiek, maar wellicht toch terrassen open

De meeste van de duizenden horecaondernemers die dinsdag hun terrassen zouden openen, zoeken de confrontatie niet op en zetten alleen stoelen en tafels buiten. Toch sluit de organisatie niet uit dat een deel van de terrassen echt opengaat.

David Bremmer (AD) 1 maart 2021

Horeca protestactie terrassen corona maatregelen lockdown Rutte

Een terras wordt opgebouwd bij een horecazaak in Helmond. Foto: ANP

Zo'n 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), een kwart van het totaal, doen mee aan het terrassenprotest. ,,Dat zijn duizenden ondernemers”, vertelt de Bredase kroegbaas Johan de Vos, een van de organisatoren, in het AD.

Omgekeerde tafels en stoelen en paspoppen als publiek

De meeste ondernemers zullen geen dranken en happen serveren. ,,Reken er echter maar op dat er morgen overal in Nederland toch mensen op het terras zitten. Veel ondernemers zullen mensen namelijk toelaten om te gaan zitten. Het neerzetten van terrasmeubilair en mensen toelaten zijn niet verboden. Dat gebeurt onder meer in Rotterdam, gasten kunnen dan op het terras hun eigen consumpties opdrinken.”

De meeste terrasuitbaters kiezen voor een ludiek karakter. Zo gaat een fiks aantal Friese terrasuitbaters de tafels en stoelen omgekeerd buitenzetten. ,,En in Tilburg zullen paspoppen worden neergezet aan de tafels.” De actie wordt geholpen door de gunstige weersverwachtingen. ,,15 graden en een zonnetje, meer heb ik niet nodig.” Ook De Vos zelf heeft de stoelen en tafels van zijn zaak Boerke Verschuren al opgestapeld buitengezet.

Uitbater Johan de Vos van het Bredase café Boerke Verschuren. Foto:AD/Pix4Profs/Ramon Mangold.

Open terrassen als boodschap aan het kabinet

Hoe organisator De Vos (tevens vicevoorzitter van de Bredase afdeling van KHN) de actie zelf voert, beslist hij later vandaag. Vanmiddag vergadert het organisatiecomité nog. De boodschap aan het kabinet is echter duidelijk. ,,Het kabinet laat zien dat het alle realiteitszin heeft verloren, want de terrassen kunnen veilig open. Dat laten wij met deze actie zien.”

KHN zegt de actie van de 65 regionale afdelingen niet te ondersteunen. ,,Maar we hebben er natuurlijk wel begrip voor”, zegt een woordvoerster. Vraag is wat de politie en boa's zullen doen. Afgelopen vrijdag stelde Hubert Bruls namens de 25 veiligheidsregio's dat er handhavend zal worden opgetreden als ondernemers in het weekend hun terrassen open zouden gooien. Hoe morgen gehandeld gaat worden, als veel terrassen openen maar er geen drank wordt geserveerd, moet vanavond duidelijk worden. Dan komt het Veiligheidsberaad weer bijeen.

MyChannels Video ID: 200614

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.