Nieuws Maatregelen

Coronaprotesten bij restaurant Waku Waku gaan door, 225.000 euro crowdfunding

De politie heeft samen met een kordon ME’ers de demonstranten, die voor restaurant Waku Waku in Utrecht stonden, ingesloten. Inmiddels zijn zeker vijftig van hen aangehouden en per bus afgevoerd. Ondanks het verbod van burgemeester Dijksma zijn er woensdagavond veel mensen afgekomen op de demonstratie.

Van onze redactie 29 september 2021

Waku waku coronapas

Foto: AD/Koen Laureij.

Burgemeester Dijksma heeft eerder deze week tot de sluiting van Waku Waku besloten omdat de exploitant de CoronaCheck-app niet wil controleren. Eigenaar Floris Beukers zei dat hij niet wil controleren omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Daar voelt Beukers niets voor, hij ziet dat als discriminatie.

Demonstraties bij Waku Waku verboden

Eerder op de woensdag verbood de gemeente Utrecht de demonstraties bij het restaurant. Volgens de gemeente is de impact op de omgeving (zoals de naastgelegen bedrijven), de beperkte ruimte waarin een gevaarlijke situatie ontstond en het risico op wanorde belangrijke redenen om de demonstratie voor de deur van Waku Waku te verbieden. Zo hield buurrestaurant Kloek de deuren dicht en moest de naastgelegen horecazaak Lucy Lou het terras binnenhalen door de demonstratie.

Het besluit is volgens de gemeente bekend bij de eigenaren van Waku Waku en bij de overige initiatiefnemers van de demonstratie. Volgens een woordvoerder van burgemeester Dijksma heeft zij een dringend appèl gedaan op de eigenaar van de horecazaak, en zullen groepen die zich alsnog voor de deur van Waku Waku melden ‘vriendelijk en vervolgens dwingend’ verzocht worden om weg te gaan. De gemeente heeft het Jaarbeursplein, waar vaker demonstraties plaatsvinden, aangewezen als alternatieve locatie, meldt het AD.

Lees ook: Sloten door politie vervangen bij coronapas-weigeraar Waku Waku

Tafel voor de burgemeester bij Waku Waku

Waku Waku dekte woensdagavond één tafel binnen an een uitnodiging aan burgemeester Dijksma. Op hun Facebookpagina is een screenshot geplaatst van het bericht. De woordvoerder van de Utrechtse burgemeester heeft aangegeven dat de burgemeester geen uitnodiging heeft ontvangen.

Crowdfundingsactie: ruim 200.000 euro

Het restaurant startte een crowdfundingsactie omdat ze naar eigen zeggen ‘financieel uitgekleed’ zijn. Sindsdien blijft het geld maar binnenstromen op de pagina: op woensdagmiddag loopt de actie 24 uur en is er al ruim 227.000 euro binnengehaald. De kleinste donaties beslaan een paar euro, de hoogste 1500 euro, laat de site zien. Woordvoerder Jorn Luka zegt dat de eigenaren zich ‘enorm gesteund’ voelen.

„Ze hadden geen streefbedrag, hebben de crowdfunding gewoon open gedaan en binnen een dag werd er ruim 2 ton opgehaald. Het geld is 100 procent bedoeld om de zaak draaiende te houden, in welke vorm dan ook. Waku Waku is een flink restaurant, met zeker 30 man personeel. Daarnaast willen ze doorgaan met hun verzet.”

Lees ook: Horeca Nederland waarschuwt voor grote weerstand tegen coronapas

Dreigementen, ook aan ondernemers

Bij de gemeente, ondernemers en bij de burgemeester zouden in de afgelopen dagen berichten binnen zijn gekomen met ‘zeer kwetsende en soms ook bedreigende inhoud’. ,,Hier trek ik een grens”, schrijft burgemeester Dijksma. ,,Iedereen kan laten weten wat hij of zij van beslissingen vindt. Maar bedreigingen en beledigingen mogen we nooit normaliseren.” De burgemeester roept iedereen die beledigende of bedreigende berichten heeft ontvangen op om aangifte te doen bij de politie.

De gemeente kan niet inhoudelijk ingaan op wat voor soort dreigementen de burgemeester, gemeente en ondernemers hebben ontvangen. ,,We hebben signalen gekregen van vervelende situaties, dus heeft de burgemeester een statement willen maken.”

Foto's onder, Utrecht-centrum woensdagavond.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws