Nieuws Maatregelen
KHN-directeur Beljaarts stelt nog eens heel duidelijk: wij willen geen coronatoegangsbewijs
Staan we bij een opleving van het coronavirus voor een rentree van het coronatoegangsbewijs (CTB) in openbare gelegenheden of niet? Dat is de vraag die afgelopen week ontstond nadat de overheid de ‘Maatregelenladders voor sectorale aanpak COVID-19’ publiceerde. Zowel binnen de horeca als de culturele sector is het antwoord daarop ‘ja’ als we afgaan op het document. Navraag leert echter dat beide sectoren daar helemaal niet mee hebben ingestemd.

In de ‘Maatregelenladders voor sectorale aanpak COVID-19’ valt te lezen dat onder andere het CTB opnieuw zal worden ingevoerd indien we gebukt gaan onder een nieuwe besmettingsgolf. Dit op basis van de plannen die de sectoren zelf bij de overheid indiende nadat zij hier eerder de ruimte voor kregen.
‘Sommige sectoren zeggen het keihard nodig te hebben om open te blijven, zij vragen er zelf om. Cultuurinstellingen en evenementenorganisatoren zeggen: help ons, we hebben dat nodig’, voegde Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens daar afgelopen donderdag zelfs nog aan toe.
"Als KHN eisen we in dat geval volledige compensatie voor de schade die deze coronamaatregelen met zich meebrengen"
Sectorplannen en maatregelenladder komen niet overeen
Ook de horeca vraagt om het CTB in de gereedschapskist van de overheid, zo blijkt uit de maatregelenladder. Daarin staat dat 1g en 3g tot de mogelijkheden moeten behoren. Op verzoek van de sector, staat er expliciet bij. Dat ligt toch wel anders, zegt Dirk Beljaarts als directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN)..
,,De maatregelenladder is wat de overheid heeft gemaakt van onze sectorplannen. Daarin hebben wij aangegeven dat de anderhalve meter maatregel en het CTB wat ons betreft niet aan de orde zijn. Wij stellen überhaupt geen maatregelen aan de overheid voor die ons in de eigen kassa raken. Dat zou toch raar zijn? Er zit dus duidelijk een verschil tussen datgene wat wij als horeca hebben aangegeven en wat de overheid uiteindelijk in dat document heeft opgenomen.”
Komt de overheid straks bij een nieuwe besmettingsgolf toch met dergelijke maatregelen omdat het vanuit medisch oogpunt noodzakelijk is, dan heeft Beljaarts daar begrip voor. ,,Maar het blijft dan wel hun eigen beslissing. En als KHN eisen we in dat geval volledige compensatie voor de schade die deze maatregelen met zich meebrengen.
Lees ook: Minister Adriaansens over coronawinter: ‘Verwacht dat we heel eind komen met lichtere maatregelen’
Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland. Foto: KHN
Lastig plannen maken zonder data
De vraag is of dat wel voldoende is voor de achterban van Beljaarts. Tijdens vorige coronagolven zagen we dat dergelijke eisen ook lang niet altijd werden ingewilligd. ,,Donderdag bleek uit de algemene beschouwingen dat er momenteel geen aanleiding is om aan coronamaatregelen te denken. De seinen staan nog altijd op groen en dus kunnen we gewoon vrijuit ondernemen.”
,,Ik wil graag duidelijk maken dat de overheid goed is omgesprongen met 90 procent van de door ons voorgestelde sectorplannen. Daar zijn wij dan ook blij om. Er moet alleen wel gezegd worden dat het opstellen van dit soort plannen moeilijk is zonder exact te weten wat het mogelijk oplevert. In het verleden hebben wij meerdere keren om medische informatie gevraagd die ons kon laten zien wat het verplichten van mondkapjes bijvoorbeeld uithaalt. Tot op de dag van vandaag weten we dat nog steeds niet.”