Nieuws Maatregelen
Horeca hoopt voorzichtig op verdere versoepelingen tijdens poulefase EK
Verdere versoepelingen in de horeca vinden mogelijk al in de derde week van juni plaats. Misschien kan de laatste poulewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noord-Macedonië op 21 juni dus in de kroeg worden gekeken.

Serge (links) en Thierry Andree van café bar De Alm in Deventer verkeren in het ongewisse, net als veel andere horeca-uitbaters. Foto: Ronald Hissink
Die hoop sprak Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, uit na een gesprek met demissionair premier Mark Rutte op woensdag. Willemsen benadrukt dat er geen harde afspraken zijn gemaakt tijdens de ontmoeting. ,,Dat kan ook niet. Maar we hebben de premier duidelijk gemaakt dat de sector gebaat is bij nog snellere versoepelingen.'' Hoewel de restaurants en kroegen 5 juni weer binnen mensen mogen ontvangen, mag voetbal kijken op tv-schermen dan nog niet.
Lees ook: EK-campagne Kruidvat krijgt veel kritiek om André Hazes, keten haalt schouders op
KHN: 'Herstelpakketten zijn nodig om de horecabranche uit de crisis te halen'
Volgens de routekaart van het demissionaire kabinet staat een volgende ronde versoepelingen voor eind juni gepland. Maar de laatste tijd wordt wel vaker van de planning afgeweken. Willemsen verwacht in de derde of vierde week van juni dat fase 4 en 5 worden genomen, waarbij de meeste van de maatregelen worden losgelaten.
Ook sprak de KHN-voorzitter over herstelpakketten die nodig zijn om de branche uit de crisis te halen. Willemsen wijst erop dat horeca-eigenaren bij elkaar 5 miljard euro hebben zien verdampen. Geld dat weg is en daarmee niet meer kan worden geïnvesteerd. Volgens KHN is het zaak dat een groot deel van dat eigen vermogen terugkomt.
''Horeca-eigenaren hebben bij elkaar 5 miljard euro zien verdampen. Geld dat weg is en daarmee niet meer kan worden geïnvesteerd''
'Horeca is gebaat bij langer uitstel van loonheffingen en een langere terugbetalingstermijn'
Om de horeca verder te helpen is lastenverzwaring op dit moment uit den boze. Het SER-advies over de hervorming van de arbeidsmarkt, waarbij flexwerk aan banden wordt gelegd, kan voor de horeca desastreus uitpakken. Willemsen erkent dat het al erg moeilijk is om nu voldoende personeel te vinden en dat de branche hulp nodig heeft.
Willemsen zegt dat een dergelijke maatregel alleen kan worden doorgevoerd als er ook compensatie voor de sector tegenover staat. Sowieso zou de horeca gebaat zijn bij een langer uitstel van loonheffingen. Verder zou de sector gebaat zijn bij een langere terugbetalingstermijn.
Lees ook: Horecaondernemers speuren naar goed personeel: is dat wel te vinden?