Nieuws Maatregelen
Kabinet waarschuwt horeca na uitbraken: sluiting als toezicht niet verbetert
Het kabinet stelt een ‘wachttijd’ in na vaccinatie. Mensen die na te zijn gevaccineerd meteen het nachtleven weer in willen, moeten daar twee weken mee wachten. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge. Daarnaast waarschuwt minister Grapperhaus (Justitie) horeca: de tent gaat dicht als het toezicht op toegangstesten niet verbetert.

De besmettingscijfers lopen op, ondernemers krijgen een waarschuwing van het kabinet om naleving van de regels beter te controleren. Foto: Shutterstock
Tot dusver mocht iedereen na de tweede prik (of na één prik met het Janssen-vaccin) weer naar de discotheek. De aanpassing gaat op korte termijn in, aldus minister De Jonge.
Het duurt tot twee weken na de inenting tot antistoffen op een goed niveau zijn, maar het kabinet koos er aanvankelijk voor iemand meteen na de prik al ‘op groen’ te zetten en direct toegang te geven tot 1,5 metervrije feestjes. Dat leidde waarschijnlijk tot diverse uitbraken, onder andere bij een discotheek in Enschede. Daar raakten in het eerste weekend dat de nachtclubs weer open mochten op 26 juni 180 mensen besmet.
Lees ook: Horeca tevreden over eerste weekend, maar ziet verbeterpunten
KHN en Grapperhaus in gesprek over handhaving coronaregels
Het helemaal loslaten van testen voor toegang is volgens Grapperhaus nog niet aan de orde. Het systeem zou goed moeten werken, zolang de controle goed gaat en mensen er geen misbruik van maken door bijvoorbeeld toegangsbewijzen van anderen te kopiëren. De minister vindt ook niet dat het kabinet op stel en sprong moet besluiten te stoppen met het toegangstesten en waarschuwt daarom nu dat het beter moet. Wel zegt hij dat de versoepelingen mogelijk teruggedraaid worden 'als het zo doorgaat'. Anders dreigt 'dezelfde situatie die we vorig jaar september zagen'. Toen nam het aantal besmettingen in rap tempo toe.
Grapperhaus praat dinsdag met belangenorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de handhaving van de regels door ondernemers. Hoewel de meesten het goed doen, vindt Grapperhaus dat 'er een inspanning verwacht mag worden van iedereen'.
Geen zorgen over nachtclubs, discotheken en andere horecazaken
KHN zei eerder vandaag geen extra maatregelen te treffen naar aanleiding van de uitbraken. ,,Iedereen wist dat met ingang van de versoepelingen de kans op besmettingen toe zou nemen. Dat is een door het kabinet ingecalculeerd risico", aldus directeur Dirk Beljaarts in een eerdere reactie naar aanleiding van oplopende besmettingen. ,,Waar nodig roepen we de leden op zich te houden aan de bestaande regels.”
Beljaarts benadrukt dat het vrijwel overal goed gaat in de sector en dat er ook in de thuissituatie of op scholen nog steeds besmettingen plaatsvinden, omdat de jongere doelgroep nog niet gevaccineerd is.
Lees ook: Kabinet verlengt coronasteun niet na september en past huidig pakket aan
Kinderziektes bij Testen voor Toegang
Maarten Hinloopen, voorzitter van KHN-afdeling van Den Haag, zegt geen signalen te krijgen van ondernemers dat het spaak loopt met het naleven van de coronaregels. Wel kunnen er volgens hem twee dingen aan de hand zijn waardoor er uitbraken kunnen ontstaan: ,,Of de regels zijn niet goed, of mensen letten niet goed op met de regels. Zo was er in het eerste weekend dat Testen voor Toegang werd gebruikt een hack in de app, waardoor die plat lag." Ook vraagt hij zich af of Testen voor Toegang wel werkt, als mensen kort na te zijn getest toch besmet blijken met het coronavirus.
Hinloopen gaat er ook niet vanuit opnieuw dicht te moeten en hoopt dat er genoeg verstand is om te kijken naar de ziekenhuisopnamen voordat besloten wordt of de horeca weer dicht zou moeten. ,,Daar is het allemaal om begonnen."