Nieuws Maatregelen

Horeca hoopt op soepele handhaving en gaat onverminderd door met digitalisering van de bediening

De aanloop naar aanstaande zaterdag en de volgende versoepelingen van de coronamaatregelen heeft voor elke horecaondernemer een andere uitdaging. De een hoopt dat de boa’s met gevoel te werk gaan, en de andere zet in op een verdere digitalisering om goede service te kunnen bieden.

Eduard Voorn 3 juni 2021

A la Planche

Het terras van visrestaurant A La Plancha voor corona. Inmiddels mogen er maar maximaal vijftig mensen eten. Mede-eigenaar Wietse Sennema heeft de processen gedigitaliseerd om efficiënter te kunnen werken.

Bij mooi weer is het terras van pop-up visrestaurant A La Plancha aan de Maas afgeladen. Mensen staan soms in de rij voor een plekje. Het is een hotspot in Rotterdam, gelegen op het Noordereiland, waar het zomers goed toeven is. Door alle coronamaatregelen moest mede-eigenaar Wietse Sennema (hij runt de tent samen met Hans Mosselman) veel efficiënter gaan werken. ,,Normaal kunnen op ons buitenterras ongeveer 220 mensen eten. Nu mogen er nog maar vijftig mensen op. Daarnaast hebben we op de kade een nieuw concept neergezet; een 'borrelplank plus'. De afstanden die we daardoor moeten lopen zijn lang. Om alles sneller te kunnen uitvoeren zijn we gaan digitaliseren.”

Lees ook: Rotterdams visrestaurant A La Plancha geeft aandelen uit en haalt in mum van tijd meer dan drie ton op

Voor Sennema is het gebruik van QR-codes om in te checken, de menukaart te lezen en te betalen na corona blijvend. ,,Met het systeem van Lightspeed kan ik het met de huidige bemanning aan. Het leuke is dat zeker 35 procent van mijn personeel uit de buurt komt. We willen namelijk ook een buurtfunctie hebben. Door alles te digitaliseren kunnen we beter plannen, en als de zeebaars is uitverkocht past de kaart zich onmiddellijk aan. Door corona heeft technologie sneller een plek in de horeca gekregen. Inmiddels is contactloos betalen echt omarmd.”

De tekst gaat verder onder de foto van Patrick Nijenhuis van bar de Regenboog.

In tegenstelling tot sommige van zijn collega’s hoor je Patrick Nijenhuis niet klagen over het tekort aan personeel. Hij heeft in Eindhoven, Nijmegen en Rotterdam cafés gericht op de gay-community: De Regenboog. Nijenhuis spreekt van ‘doelgroepcafés’ en er werken 35 mannen. Zijn zorg na zaterdag is hoe er wordt gehandhaafd door boa’s.

"Mensen moet binnen aan een tafeltje zitten. Hoe gaan ze dat controleren?"

Patrick Nijenhuis, gay-café De Regenboog

Hij heeft ervaring met toezichthouders, omdat hij zowel in Rotterdam als Nijmegen vorig jaar zijn cafés enkele dagen (Nijmegen) tot twee weken (Rotterdam) moest sluiten vanwege het niet naleven van de coronaregels. ,,Regels worden door Den Haag opgelegd en de uitvoering ligt weer bij de gemeenten. Elke gemeente doet het weer anders, is mijn ervaring inmiddels. Mensen moet binnen aan een tafeltje zitten. Hoe gaan ze dat controleren? De horeca is een schietschijf voor willekeur en na zaterdag wordt dat heftiger. Gaan ze handhaven als zaterdag één minuut na tienen ‘s avonds mensen op mijn terrassen zitten? Je kan niet van ons verwachten dat we in één minuut het terras leeg hebben. Ik hoop op redelijkheid en coulance.”

In de aanloop naar de versoepelingen die ingaan op 5 juni doet De Ondernemer rondvraag bij bedrijven voor wie dit grote impact gaat hebben, zoals de horeca. Eerder vroegen we horeca-ondernemers hoe lastig het is om weer snel meer personeel te vinden. Veel horeca vragen zich bovendien af wat ze straks kunnen en mogen doen met het EK Voetbal.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws