Nieuws Maatregelen

Peiling INretail: 72 procent winkels biedt afhalen, maar somber over omzet

Uit een flitspeiling onder non-food winkels aangesloten bij INretail blijkt dat 72 procent meedoet met click & collect en 6 procent het uitstelt tot een later moment, onder meer vanwege de weersomstandigheden. Geen ondernemer verwacht van afhalen bij de winkeldeur het zo broodnodige omzetherstel: daarvoor moeten winkels heropenen op 3 maart.

Van onze redactie 10 februari 2021

Click and collect action lockdown winkelstraat

Ook Action doet aan click & collect. Foto: ANP.

Dramatische omzetontwikkeling

Voor het oplossen van de dramatische omzetontwikkeling van de sector is heropening van winkels nodig. De verwachting van 56 procent van de ondernemers is dat click & collect voor maximaal 10 procent meer omzet zorgt en 21 procent rekent op tien tot twintig procent meer omzet dan zonder afhaalmogelijkheid. Onder aan de streep blijft er sprake van een dramatische omzetontwikkeling die alleen opgelost kan worden door heropening van winkels.

Lees ook: Brechtje de Leij: 'Richt etalage in als click & collect conversie-kanon'

INretail verwacht: winkels heropenen 3 maart

Gezien de dalende lijn in coronabesmettingen verwacht INretail dat winkels op 3 maart weer open kunnen. Dat is de enige mogelijkheid om faillissementen en ontslagen te voorkomen.

De brancheorganisatie benadrukt dat het protocol ‘veilig winkelen’ bewijst dat veilig kopen goed te organiseren is. ,,Zo snel mogelijk terugkeren naar de situatie van voor 16 december is het enige medicijn om de omzetten te herstellen.”

Lees ook: Jan Meerman (INretail): 'Winkel verdient zelfde aanpak als basisschool'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.