Nieuws Maatregelen

Jacco Vonhof: 'Kabinet moet niet zeggen dat ondernemers het maar moeten uitzoeken'

Corona als onderdeel van het ondernemersrisico; als het aan MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof ligt, gaat er een dikke streep door dit plan van de overheid. Volgens Vonhof moet politiek Den Haag eerst de hand in eigen boezem steken en dusdanig gunstige voorwaarden creëren zodat ondernemers veilig kunnen doen waar ze goed in zijn en geen risico lopen om opnieuw keihard getroffen te worden.

Van onze redactie 11 februari 2022

Keizer vonhof mkb

Jacco Vonhof samen met toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer. Keizers petitie Onverdeeld Open heeft veel steun onder ondernemers. Foto: ANP.

,,Ik heb Ernst Kuipers als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoog zitten”, zegt Vonhof in gesprek met BNR. ,,Ik vind ook dat al onze bewindslieden hun stinkende best hebben gedaan tijdens pandemie. Het is ook lang niet altijd goed gegaan, maar corona een onderdeel van het ondernemersrisico maken gaat te ver. Het uitgangspunt is dat de samenleving volledig open gaat en onder alle omstandigheden open blijft. Dat is mooi, maar als je als overheid vervolgens zegt dat ondernemers de rekening gepresenteerd krijgen als er toch weer iets gebeurt, klopt er helemaal niets meer van. Dit is een probleem van de samenleving.”

Vonhof ziet dat de overheid momenteel met allerlei scenario’s bezig is, kennis inwint van ‘misschien wel te veel intelligente mensen’ en voor alles een plan wil hebben om maar weerstand tegen het virus te kunnen bieden zodra het onverhoopt de kop weer opsteekt. ,,Maar daar hoort ook bij dat de overheid de hand in eigen boezem steekt en toegeeft dat het gedurende de hele crisis overal te laat is geweest. Tijdens het begin met vaccineren, tijdens het opbouwen van de testinfrastructuur, de snelheid van het boosteren of de beschikbaarheid van de ziekenhuisbedden. De overheid heeft nu zelf een belangrijke taak om te zorgen dat alles goed geregeld is. Als dat het geval, zijn we met z’n allen beter bestand tegen datgene wat er misschien nog komt.”

Kabinet moet zich beter realiseren wat de impact is

En daarmee is Vonhof nog niet klaar als het gaat om zijn commentaar op politiek Den Haag. ,,Natuurlijk, ondernemers moeten zelf goed nadenken over wat zij zelf kunnen doen in geval van nood. De overheid zegt daarover dat zij maar buffers moeten aanleggen om mogelijke klappen op te kunnen vangen. Welke buffers? Deze ondernemers hebben juist schulden! Stel je voor: je hebt de hele crisis met je restaurant of kledingwinkel overleefd, maar zit nu wel enorme schulden of een verdampt vermogen en naast jou start een nieuw bedrijf met geen enkele schuld. Dan word je er van alle kanten vanaf geconcurreerd. Dat kan toch niet? Zo maak je bedrijven die corona hebben overleefd kwetsbaar voor nieuwe bedrijven.”

De voorzitter van MKB-Nederland is van mening dat het kabinet zich beter moet realiseren wat de impact van de eerdere maatregelen is geweest. ,,Mocht er zich een volgende pandemie of nieuwe variant aandienen, dan moet men bij iedere politieke keuze goed nadenken over wat er nodig is om die ondernemers erdoorheen te helpen. En dus niet zeggen: zoek het maar uit.”

Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

Jacco Vonhof roept kabinet op beter na te denken over steun. Foto: ANP.