Blog Maatregelen

Jacco Vonhof: 'We moeten ervoor zorgen dat we niet ook nog in een sociale crisis belanden'

,,Terwijl we met elkaar overuren draaien om de gezondheidscrisis en de daaruit voortvloeiende economische crisis te bestrijden, moeten we ervoor zorgen dat we niet ook nog in een sociale crisis belanden'', waarschuwt Jacco Vonhof. Hoe die crisis te voorkomen? Dat legt de voorzitter van MKB-Nederland in deze blog uit.

Jacco Vonhof | Foto: ANP 5 oktober 2020

Jacco vonhof mkb nederland blog

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.

Het is nog maar een week geleden dat het kabinet de teugels weer heeft aangetrokken. De maatregelen treffen talloze ondernemers bij wie het vet al goeddeels van de botten was. De horeca om 22.00 uur dicht, niet meer samen winkelen, thuiswerken tenzij, beperking van de groepsgroottes en van reizen.

Het derde steunpakket moet op die nieuwe situatie worden aangepast. Daarover zijn we al in gesprek met het kabinet. Wij willen meer steun - maatwerk - voor de hardst geraakte sectoren en eindelijk een oplossing voor de duizenden getroffen ondernemers die vanwege de ‘verkeerde’ SBI-codes buiten de boot vallen. Daarbij moeten ondernemers die dat willen, fatsoenlijk kunnen stoppen zonder dat ze alles kwijtraken. Zo moet het voor hen ook mogelijk zijn om een time-out te nemen, zonder dat een ander het kleedje onder hen vandaan trekt.

''Laten we de komende periode nu eens gaan kijken wat - onder de juiste condities - wél kan en waar ondernemers onderdeel kunnen zijn van de oplossing''

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Kans om erger te voorkomen

De huidige beperkende maatregelen, zo maakte het kabinet wel duidelijk, zijn een soort laatste kans om erger te voorkomen. Als de besmettingscijfers over twee weken niet drastisch minder zijn, volgt wellicht opnieuw een lockdown. Ik moet er niet aan denken.

Het zijn natuurlijk niet alleen ondernemers die eronder lijden, de huidige moeilijke situatie heeft zijn effect op iedereen. Mensen zijn bang, boos en hebben gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid, stress. We worden allemaal meer op onszelf teruggeworpen, de leuke dingen staan on hold, de dagen worden korter en niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. Als het zo doorgaat, dreigt ook een sociale crisis.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-NL) tegen gemeenten: 'Ook langere termijn voor terugbetaling lokale belastingen'

Behoefte aan sociaal contact, samenzijn, interactie

We weten allemaal dat we ons aan de RIVM-richtlijnen moeten houden. De focus ligt verder vooral op wat níet kan of mag. Maar laten we de komende periode nu eens gaan kijken wat – onder de juiste condities – wél kan en waar ondernemers onderdeel kunnen zijn van de oplossing. Eenzame ouderen, jongeren die essentiële ‘jongerendingen’ moeten missen, mensen die maanden thuiswerken en geen collega zien, mensen die hun baan verliezen: ze hebben allemaal behoefte aan sociaal contact, samenzijn en interactie. Met de juiste extra maatregelen, segmentaties van doelgroepen en out of the box denken, kunnen ondernemers faciliteren wat wij allemaal nodig hebben, daarvan ben ik overtuigd. Dat gaan we de komende tijd verder uitdenken.

Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Gesprek met kabinet over aanpassingen derde steunpakket'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.