Nieuws Maatregelen

Versoepeling avondklok, terrassen en winkels: kabinet praat dinsdag verder

Het kabinet hakt dinsdag de knoop door over versoepelingen van coronamaatregelen, maar er zijn ‘positieve signalen’ dat dit mogelijk gaat worden. Dat was de conclusie van het overleg vandaag in het Catshuis, weten onze collega's van het AD te melden.

Tobias den Hartog (AD) 18 april 2021

Rutte De Jonge Prinsjesdag 2020

Foto: ANP.

De grote vraag is niettemin doorgeschoven naar dinsdag, als het kabinet een besluit neemt over de vraag: komt er vanaf 28 april een einde aan de avondklok en kunnen terrassen en winkels dan weer open? Ook zou het advies voor thuisbezoek naar twee personen kunnen gaan, in plaats van één nu.

Demissionair premier Mark Rutte toonde zich afgelopen week nog weinig hoopvol. Daags na het presenteren van het ‘stappenplan’ van versoepelingen van de coronamaatregelen, klonken sombere woorden. Rutte sloot niet uit dat versoepelingen toch moeten worden uitgesteld, zo zei hij vrijdag: ,,We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen.’’

Punt is dat het nog onduidelijk was of Nederland al op de piek van de derde golf van besmettingen is aanbeland. Een OMT-lid liet het AD vrijdag weten dat het daar wel degelijk alle schijn van heeft. RIVM-directeur Jaap van Dissel zei eveneens dat het erop lijkt dat er ‘een afvlakking’ te zien is bij de ziekenhuisopnames: het aantal nieuwe patiënten per dag neemt wat af, wat erop kan duiden dat de top van de derde besmettingsgolf bereikt is.

Ook zondag zou er volgens ingewijden ‘signalen’ zijn gedeeld met het kabinet die er op wijzen dat de piek achter de rug is, schrijft het AD.

Lees hier de recente blog van Hans van Tellingen, eigenaar/winkelcentrumonderzoeker van Strabo: 'Burgemeesters, sta opening winkels en horeca toe en handhaaf niet'

Aantal besmettingen 11 procent hoger dan week ervoor

Toch noteerde Nederland vrijdag juist met 8966 nieuwe besmettingen het hoogste aantal in één etmaal in ruim drie maanden. Gemiddeld zijn de laatste zeven dagen 7548 besmettingen per etmaal vastgesteld. Daarmee is het hoogste weekgemiddelde sinds 9 januari een feit. Het aantal besmettingen was de afgelopen week 11 procent hoger dan vorige week. Tegelijk was er ook goed nieuws: op de ic’s daalde het aantal nieuwe patiënten iets.

Rutte zei eerder deze week in een debat over corona al: ,,Het betekent niet dat er nu gezegd wordt dat het 28 april wordt. Dat zeggen we niet. We zeggen wel: we kijken wekelijks. Het volgende moment is dan 28 april. Als het dan niet kan, wordt het een week later. Het wordt dan 3 of 6 mei. Dat hangt af van hoe we omgaan met dinsdag 4 en woensdag 5 mei en wat er dan zou kunnen. We hopen dus 28 april, maar we weten het niet zeker.”

Lees ook: Financieel herstel voor ondernemers: het tienjarenplan van INretail

De Jonge: 'Het kan nooit een belofte zijn, nooit een zekerheid'

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wees erop dat er inmiddels vier miljoen ‘prikken zijn gezet’ en een deel van de bevolking het virus heeft gehad. ,,Dat maakt dat we denken de piek in zicht te hebben, maar we moeten wel zeker weten dat je over die piek heen begint te raken.”

Hij vond niet dat deze week, opnieuw, valse verwachtingen zijn gewekt. ,,Wat wij te doen hebben, is onze verwachtingen delen met Nederland. Het heeft geen zin om daar mystiek over te doen. Het kan alleen nooit een belofte zijn. Het kan nooit een zekerheid zijn.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws