liveblog Maatregelen
Organisatoren eisen duidelijkheid kabinet na streep door meerdaags festivalseizoen
Meerdaagse festivals zoals Lowlands mogen deze zomer niet doorgaan, zo maakte demissionair premier Rutte maandagmiddag bekend. Ook de regels omtrent toerisme zijn aangepast. In dit artikel houden we je op de hoogte.
Laatste update: 28 juli 2021 17:55
Kabinet hoopt maandag besluit te nemen over eendaagse festivals na 13 augustus
Het kabinet besluit naar verwachting aanstaande maandag toch al of eendaagse festivals na 13 augustus weer mogen doorgaan. De betrokken ministers hebben het deskundigenteam OMT gevraagd hiernaar te kijken, laat een woordvoerder weten. Het kabinet zei eerst dat het hierover pas later een besluit zou nemen. Lees er meer over in dit artikel.
Totdat het kabinet met een nieuw besluit komt, wordt het kort geding dat de ID&T Groep, samen met 44 mede-eisers heeft ingediend, uitgesteld. Indien het kabinet besluit evenementen zonder overnachting te verbieden tot 1 september, komt het kort geding komende week alsnog voor.
Kort geding van festivals tegen de overheid is nog deze week
Het kort geding van festivalorganisator ID&T met zo’n veertig andere festivals dient vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Haag, zo meldt het AD. De festivals willen van de overheid eerder duidelijkheid over de mogelijkheid om festivals zonder overnachting te organiseren.
Demissionair premier Mark Rutte meldde maandag dat pas op 13 augustus duidelijk wordt of er daarna eendaagse festivals gehouden kunnen worden. De organisatoren die het kort geding hebben aanspannen vinden dat veel te laat.
Bierbrouwers storen zich aan zwalkend kabinetsbeleid rond festivals
Het besluit van het demissionaire kabinet om meerdaagse festivals met overnachting tot 1 september te verbieden, valt Heineken en AB InBev (Hertog Jan, Jupiler) rauw op het dak. De bierbrouwers zouden leveren aan een aantal grote festivals. Niet alleen raakt het de omzet, het gooit tevens de bedrijfsvoering in de war.
Lees hier het hele artikel.

Nieuw reisbeleid zorgt voor stroom aan boekingen bij reisorganisaties
De aanpassing van het Nederlandse waarschuwingssysteem voor vakantielanden heeft bij touroperator Sunweb voor een hausse aan nieuwe boekingen gezorgd. Het bedrijf meldt de beste dag in een maand te hebben gehad. Met name Spanje blijkt populair, zowel vakanties naar het vasteland als de Canarische Eilanden.
Nederland besloot deze week het oranje reisadvies vanwege corona af te schaffen voor landen binnen de Europese Unie. Daarmee staan alle landen op geel of groen. Alleen als in landen een nieuwe, besmettelijke variant van het coronavirus opduikt kunnen ze alsnog op oranje worden gezet.
Ook bij Corendon zit het aantal boekingen in de lift sinds gistermiddag, laat een woordvoerder van de reisorganisatie weten aan het AD. Corendon vermoedt dat het aanhoudende slechte weer in Nederland en de voorspellingen voor de komende tijd de stijging extra versterkt.
Concurrent TUI ziet momenteel vooral meer boekingen naar de bestemmingen Spanje en Griekenland met vertrek op korte termijn.
Festivalorganisator ALDA eist duidelijkheid voor buitenlandse bezoeker
Festivalorganisator en promoter ALDA, bekend van onder andere AMF, The Flying Dutch, A Day At The Park, A State Of Trance en Armin Only, laat weten dat voor hen de situatie onhoudbaar is geworden. Na langer dan een jaar schakelen en aanpassen zorgt het doortrekken van het festivalverbod voor meerdaagse festivals tot 1 september voor te veel onzekerheden.
Voor zowel hun eendaagse als meerdaagse festivals vereist ALDA per direct meer duidelijkheid. Ook voor hun buitenlandse bezoekers, dj’s en leveranciers. Op 29 augustus staat eendaagse festival ‘Live NOW’ op de planning en in het eerste weekend van september meerdaagse festival ‘A State Of Trance (ASOT).
Op 3 en 4 september vindt vooralsnog Armin van Buuren’s (foto beneden) duizendste ASOT-show plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Waar meer dan 55.000 bezoekers uit maar liefst 100 verschillende landen worden verwacht.
Directeur en medeoprichter van ALDA, Allan Hardenberg: ,,Meer dan de helft van de ASOT-fans is internationaal publiek, zij treffen voorbereidingen en maken kosten om erbij te zijn. Denk aan vluchten, hotels, vervoer, et cetera. Als Nederlandse organisatie, opererend op internationaal niveau, samenwerkend met dj’s vanuit de hele wereld hebben wij rekening te houden met de buitenlandse bezoeker. Ook zij verdienen duidelijkheid, voor hen is er simpelweg meer tijd vereist om bepaalde keuzes en beslissingen te kunnen maken.”

Festivalorganisaties eisen met kort geding snel duidelijkheid over evenementen zonder overnachting
Festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren willen met een kort geding voor 1 augustus duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting. Maandag werd bekend dat deze evenementen nog tot 13 augustus moeten afwachten om te horen of en onder welke omstandigheden ze nog door kunnen gaan. Alle meerdaagse festivals met overnachting zijn in ieder geval tot 1 september afgelast.
Anderhalve week geleden gaf ID&T aan het kort geding aan te houden, omdat de evenementensector om tafel ging met het kabinet. In dat gesprek kwamen ID&T en de branche samen met de overheid overeen dat het veilig door laten gaan van festivals met overnachting logistiek onuitvoerbaar is. Maar voor de evenementen zonder overnachting zien de festivalorganisatoren geen andere optie dan het kort geding door te zetten om een sneller besluit af te dwingen omdat de risico’s voor de ondernemers en de betrokkenen te groot zijn geworden. De rechtbank is gevraagd op de kortst mogelijke termijn een zitting te plannen.
,,Op basis van de uitkomsten van de Fieldlab evenementen, weten we dat we op een veilige en verantwoorde manier evenementen zonder overnachting kunnen organiseren”, aldus Rosanne Janmaat, COO van de ID&T Groep. ,,Het is voor ons geen optie om tot 13 augustus te wachten op een besluit voor evenementen die al op de dag erna gepland staan.”
De organisaties die zich bij ID&T aansloten zijn onder meer die van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross en Het Amsterdams Verbond.
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben begrip voor aanpassingen, maar onzekerheid houdt aan
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben begrip voor de aanpassingen aan het coronabeleid. ,,Het niet doorgaan van (meerdaagse) festivals deze zomer is niet alleen ontzettend pijnlijk voor de evenementensector, ook voor alle toeleveranciers -van podiumbouwers tot beveiligers- is het een forse streep door de rekening. Zij hebben aanzienlijk geïnvesteerd en veel tijd en energie in de voorbereidingen gestopt. Desondanks is het goed dat kabinet hen nu duidelijkheid verschaft – wat ook een nadrukkelijk wens van de sector was.”
Deze ondernemers weten volgens de twee werkgeversclubs nu waar ze aan toe zijn, en kunnen aanspraak maken op het garantiefonds: ,,Hiermee is een deel van de problemen voor hen ondervangen. Wel is het van belang dat er snel mogelijk ook duidelijkheid komt voor eendaagse evenementen en de nachthoreca." Wel wijzen VNO-NCW en MKB-Nederland er op dat de onzekerheid voor ondernemers onverminderd groot blijft, zeker richting het einde van het jaar. ,,Dit onderstreept nog maar een keer het belang van het verlengen van de steunmaatregelen voor ondernemers.”
Eendaagse festivals Dance en Dutch Valley denken wel door te gaan
De organisaties van Dance en Dutch Valley gaan er vooralsnog gewoon van uit dat beide eendaagse festivals op 14 en 15 augustus kunnen doorgaan. ,,Het kabinet heeft zojuist bekendgemaakt dat meerdaagse festivals met campingovernachting tot 1 september niet door kunnen gaan vanwege de coronapandemie. Dat geldt dus niet voor eendaagse festivals", schrijft Dutch Valley. ,,Wij gaan er dan ook nog steeds van uit dat we samen met jullie onze tiende verjaardag zullen vieren op zondag 15 augustus aanstaande. Dance en Dutch Valley vinden plaats in recreatiegebied Spaarnwoude. Op beide festivals komen doorgaans tienduizenden bezoekers af.
Fieldlab wil snel duidelijkheid over doorgaan eendaagse festivals
Fieldlab Evenementen vraagt om snelle duidelijkheid voor eendaagse evenementen die nog wel op de kalender staan. De organisatie noemt het buitengewoon zuur dat alle meerdaagse festivals met overnachting tot in ieder geval 1 september niet doorgaan. ,,Goed voor de branche dat er nu duidelijkheid, hoewel het natuurlijk niet is wat zij had gewild", zegt een woordvoerder van Fieldlab. ,,Het is te hopen dat er nu ook snel duidelijkheid komt over de eendaagse evenementen." Een besluit daarover wordt in de komende weken genomen en gecommuniceerd op de coronapersconferentie van vrijdag 13 augustus.
Fieldlab zette tijdens de coronacrisis diverse testevenementen op. Daarbij werd gekeken naar hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden. In maart vonden twee testfestivals plaats op het terrein van Lowlands in Biddinghuizen. In totaal waren er 129.000 mensen bij de evenementen, met 103 mogelijke coronabesmettingen.
Down The Rabbit Hole baalt, maar respecteert besluit annulering
De organisatie van Down The Rabbit Hole vindt het jammer dat het festival ook dit jaar niet doorgaat. Het festival zou van 27 tot en met 29 augustus plaatsvinden. De volgende editie staat voor 1 tot en met 3 juli 2022 op de planning in Beuningen. ,,Hoe groot die tegenslag ook is, we respecteren het besluit van het kabinet en zijn blij met de reddingsboei in de vorm van een garantiefonds waarmee we artiesten, leveranciers, cateraars, en alle andere duizenden handen die Down The Rabbit Hole maken kunnen steunen."
Festivalgangers met tickets voor de edities in 2020 en 2021 krijgen automatisch hun geld terug. De organisatie laat weten iedereen daarover per mail te informeren.

Sunweb blij dat Nederland reisadviezen versoepelt
Reisorganisatie Sunweb is blij dat Nederland de systematiek wat betreft de reisadviezen aanpast. Europese landen die op 'oranje' stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een 'groen' of 'geel' reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden.
,,Dit is voor de reisbranche, maar zeker ook voor de Nederlandse vakantiegangers, een heel belangrijke verandering die meer duidelijkheid gaat geven", zegt topman Mattijs ten Brink van Sunweb. Het bedrijf besloot vorige week dat het vanaf begin augustus weer vakanties gaat verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona nu nog een oranje reisadvies hebben. Daarmee leek Sunweb branchegenoot Corendon te volgen, die eerder al besloot de keuze aan de klant te laten.
Begrip Alliantie van Evenementenbouwers voor kabinetsbesluit
'De afgelopen weken heeft de Alliantie van Evenementenbouwers intensief overleg gevoerd met de overheid over de voorwaarden waaronder meerdaagse campingfestivals zoals Lowlands en Mysteryland door kunnen gaan. Door de snelle opkomst van de Delta-variant en mogelijke extra maatregelen, is dit een onhaalbaar scenario geworden.' De Alliantie zegt te zijn ingehaald door de realiteit. 'De kwaliteit en verantwoorde festivalbeleving voor bezoekers, medewerkers en artiesten kan onvoldoende worden gewaarborgd. Dat is een trieste constatering en een bittere pil voor de branche die al zo lang gesloten is.
Tegelijkertijd begrijpt en respecteert de Alliantie het besluit dat de meerdaagse campingfestivals tot 1 september niet door kunnen gaan. Ook roept zij het kabinet op met de grootste spoed een besluit te nemen over de eendaagse evenementen.

'Enorme bittere pil' volgens geannuleerd Lowlands
Het niet doorgaan van Lowlands is een 'enorme bittere pil', zo geeft de organisatie aan in een reactie op de website. ,,Hoewel dit een gigantische tegenslag is, begrijpen en respecteren we dit besluit." Het festival is geannuleerd in navolging van het nieuws dat zojuist bekend is geworden door de persconferentie van Rutte en De Jonge. Kaartjes worden terugbetaald, het festival wordt dus niet zoals vorig jaar verplaatst naar volgend jaar.
Testverplichting bij terugkomst na vakantie
De manier waarop de kleurcodes en regels omtrent vakanties in Europa worden aangepast, gaan veranderen. Zo maakten premier Rutte en minister Hugo de Jonge maandagmiddag bekend in de persconferentie. Met de nieuwe aanpak wil het kabinet meer duidelijkheid geven voor mensen die naar het buitenland gaan.
Concreet betekent het dat alle EU-lidstaten vanaf dinsdag 27 juli op geel gaan, landen die nu op groen staan blijven in principe op groen. Alleen bij EU-landen met nieuwe varianten kan het land weer op oranje gaan.
Terugkeer naar Nederland verandert
Ook bij terugkeer in Nederland moet een corona-bewijs worden getoond. Dat betekent een bewijs van volledig vaccinatie, recent herstelbewijs óf een negatieve test. Die test mag zowel PCR (maximaal 48 uur oud) of antigeen (maximaal 24 uur oud). Ook is het voor niet-gevaccineerden verplicht om op de vijfde dag na terugkomst een tweede test te ondergaan. Dat mag ook een sneltest zijn.
Bij het niet kunnen overleggen van een geldig controlebewijs volgt een boete van 95 euro. De toegang tot Nederland wordt niet ontzegt. Om de controles uit te voeren wordt gerekend op controle vanuit organisatoren voor vlieg-, bus- en treinreizen. Voor eigen vervoer worden mobiele teams opgericht.
Overgangsperiode tot 8 augustus
Voor Nederlanders die nu in het buitenland zijn geldt een overgangsperiode. Terugkeer naar Nederland vanuit landen die nu geel zijn mag zonder coronabewijs tot 8 augustus.
Kabinet zet streep door meerdaags festivalseizoen
Alle meerdaagse festivals gaan niet door tot en met in ieder geval 1 september. Zo maakte premier Rutte maandagmiddag bekend tijdens een persconferentie. Dit besluit is genomen in overleg met de branche, aldus de premier. Het verbod geldt dus in ieder geval voor festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole.
Festivals hebben zelf aangegeven dat het 'logistiek niet mogelijk is' om te hertesten op het festivalterrein. Dat is volgens Rutte één van de redenen om nu al het verbod op meerdaagse festivals door te trekken naar september. Oorspronkelijk was aangekondigd dat op 13 augustus uitsluitsel zou komen over het festivalseizoen.