Nieuws Maatregelen
Antoinette Brussee (Artistic Hair): ‘Ik moest overheidssteun terugbetalen’
Antoinette Brussee leek haar zaken goed op orde te hebben. De kapsalon liep goed, ze verzamelde een enthousiast en gedreven team en was hard bezig uit te groeien tot een totaal-beautyconcept. Daarom waagde ze na tien jaar van plannen eindelijk de stap, de kapperszaak verhuisde naar een nieuwe locatie. Maar toen: de coronacrisis. En die deelde financieel rake klappen uit.

,,Met onze kapperszaak vallen we precies tussen de wal en het schip,'' vertelt Antoinette Brussee. Foto: Zoë van Es
Antoinette Brussee, geboren in een kwekersgezin, is een rasechte ondernemer. Van kinds af aan droomde ze van een eigen kapperszaak en heeft ze er altijd alles aan gedaan om die droom te verwezenlijken. ,,In ons gezin kwam niks je aanwaaien, ik heb hard gewerkt om mijn doel te bereiken. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Mijn oma zei altijd: ‘ieder huisje heeft zijn kruisje en je krijgt wat je dragen kan’. Door mijn opvoeding heb ik geleerd om altijd door te blijven gaan en de draad gewoon weer op te pakken als het een keer tegenzit. Dit is iets wat mij nu heel erg geholpen heeft, en helpt, juist in de deze lastige tijden.’’
Lees ook: Kappers slaan alarm om spelregels lockdown: ‘We krijgen helemaal niets’
Een nieuw bedrijfspand middenin coronatijd
Middenin de crisistijd verhuizen naar een nieuw pand is niet iets wat veel ondernemers bovenaan hun wensenlijstje zouden zetten. Het was dat Brussee al meer dan tien jaar bezig was met deze stap. Twee keer eerder ging het allemaal net niet door, maar net voor de coronacrisis uitbrak kwam alles samen voor de grote stap. Dat het een uitdaging zou worden was haar duidelijk, maar met het betrokken team van stylisten, schoonheidsspecialisten en pedicures om zich heen was ze er helemaal klaar voor.
,,Ons oude pand bestond uit 80 vierkante meter en er was alleen plek voor een kappersgedeelte. Mijn droom was om een totaalplaatje te kunnen aanbieden, inclusief een schoonheidsspecialiste en pedicure. Bovendien viel het in ons oude pand niet mee om anderhalve meter afstand te houden.”
De timing leek goed uit te komen. ,,Begin 2019 kwamen we in contact met de eigenaar van ons nieuwe pand. Hij vroeg of er interesse was in een deel van het oude Rabobankkantoor.’’ Daar hoefde Brussee niet lang over na te denken. En of het spannend was? ,,Op dat moment niet, we gingen zo ontzettend goed na de eerste lockdown. We waren weer volop aan het werk. We hadden toen nooit kunnen voorzien dat het allemaal zo zou lopen. Toch heb ik er nog geen seconde spijt van gehad. Het nieuwe pand is alles waar ik ooit van gedroomd heb.’’
‘’Ik had wel geïnvesteerd, maar werd niet gecompenseerd omdat ik werd vergeleken met de kleine winkel van 2019.’’
‘Er werd niet meer gekeken naar de kwartaalomzet’
,,Met onze kapperszaak vallen we precies tussen de wal en het schip. We krijgen geen NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) of TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) meer. In eerste instantie kregen we die wel, maar we hebben duizenden euro’s moeten terugbetalen. Dat was een flinke klap.”
Het blijkt te liggen aan de manier waarop de overheid bepaalt of ondernemers recht hebben op steun. ,,Tijdens de eerste lockdown verloren we 43 procent van onze omzet in verhouding met de periode ervoor. Toen we weer open mochten hebben we ongelofelijk hard gewerkt om te zorgen dat we onze vast lasten konden betalen. Later bleek dat de regering hier anders naar keek. Er werd niet meer gekeken naar de kwartaalomzet, maar naar de jaaromzet. Ons gemiddelde omzetverlies daalde door het harde werk tijdens de heropening naar 19,8 procent. Dat is precies onder de gestelde grens van 20%. Daarom moesten we alles terug overmaken. Een hard gelach. Ik had wel geïnvesteerd, maar werd niet gecompenseerd omdat ik werd vergeleken met de kleine winkel van 2019.”
Lees ook: Illegaal knippen om te overleven, kappersbond Anko begrijpt het
Contact met andere kappers om lockdown door te komen
,,Mijn man is ook ondernemer en heeft een bloemenbedrijf. Dat maakt deze tijd extra spannend voor ons. Gelukkig kunnen we onze bedrijven draaiende houden. Verder spreek ik ook veel collega-kappers en horecaondernemers uit het dorp. Er zitten veel schrijnende verhalen tussen. Zo zijn er ondernemers die geld moeten lenen van hun kinderen en zijn er zelfs auto’s en huizen te koop gezet om de zaak maar draaiende te houden. We proberen elkaar een hart onder de riem te steken. We spreken dezelfde taal en zitten in hetzelfde schuitje, dat creëert een band.’’
“Dat een andere ondernemer die ons helemaal niet kent, zo bereid is om ons vrijwillig te helpen, daarvan schieten de tranen in mijn ogen. Wat je zaait dat oogst je en dat komt nu toch wel terug’’
Hulp van andere ondernemers tijdens lockdown
Toen was daar ‘ineens’ een LinkedIn-bericht van SEO-tekstschrijver Patrick Wessels. Als we spreken over hulp van anderen raakt Brussee wat geëmotioneerd. ,,Mijn vormgeefster zag een oproep van hem op LinkedIn, waarin hij aangaf ondernemers te willen helpen die geraakt werden door de crisis. Ik was toevallig op zoek naar een tekstschrijver, die zou kunnen helpen de website beter vindbaar te maken.”
Ze nam contact op, ook al was dat nog best lastig. ,,Het is voor mij altijd een grote stap geweest om hulp te vragen. Toch weet ik dat het belangrijk is dat we elkaar in deze lastige tijden helpen. Dat een andere ondernemer die ons helemaal niet kent zomaar bereid is om ons vrijwillig te helpen, daarvan schieten de tranen in mijn ogen. Wat je zaait dat oogst je en dat komt nu toch wel terug.’’
Gevraagd naar zijn motivatie legt Wessels uit waarom hij besloot Brussee en Artistic Hair te helpen: ,,Sommige ondernemers worden hard geraakt door de crisis, ik denk dan aan de horeca, retail en bijvoorbeeld kappers. Voor mijzelf was december 2020 juist de beste maand van het jaar, en dat kwam niet omdat de andere maanden zo tegenvielen. Ik heb geen last van de crisis, dus gebruik graag een aantal uren per week om daar iemand anders die wel wordt geraakt mee te helpen.”
Lees ook: Ook Kapper Sonja ziet het (bijna) niet meer zitten
Vooruitkijken: na de lockdown
Brussee heeft er alle vertrouwen in om samen met haar team de lockdown door te komen. Ze werkt met Wessels aan de online vindbaarheid van haar kapperszaak en beautyconcept, dus stilzitten is er voor haar en het team in ieder geval niet bij. Samen leggen ze de basis om sterker uit de lockdown te komen, helemaal in lijn met wat ze al uit haar opvoeding meekreeg: altijd door blijven gaan en de draad gewoon weer oppakken als het tegenzit.