Nieuws Maatregelen

KHN: blij met latere opening, maar geen oplossing voor nachtclubs

Als de horeca vanaf komende week weer tot 01.00 uur open mag blijven, dan is dat goed voor de gewone cafés en restaurants. Voor de nachthoreca 'betekent dit niets', stelt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een eerste reactie. ,,De overheid doet nu of ze daar ook wat voor betekent, maar dat is niet zo."

Van onze redactie 11 februari 2022

Nachthoreca KHN versoepelingen

Koninklijke Horeca Nederland wil dat nachthoreca open kan met het verplicht tonen van een QR-code. Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Bruls: 'Horeca ook na middernacht open reële optie'

Nachthoreca open met tonen QR-code

In gesprekken met de ministeries kwamen de langere openingstijden afgelopen week al aan de orde, zegt Willemsen. Daarnaast lijkt het plan om de nachtclubs en discotheken te openen met verplicht testen vooraf post te hebben gevat bij de overheid, geeft Willemsen aan. KHN ziet daar echter niets in. ,,De doelgroep van de nachthoreca heeft zich niet laten boosteren en zal zich ook niet laten testen. Die gaan dan naar illegale feestjes en dan heb je er helemaal geen grip meer op."

Daarnaast hebben tieners en twintigers weinig kans op ernstige symptomen bij een besmetting met de omikronvariant, benadrukt Willemsen. KHN wil daarom voorlopig de nachtclubs en discotheken openen met het verplicht tonen van een QR-code. ,,Maar als de beperkingen verdwijnen moet die verplichting er ook snel weer vanaf."

Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

KHN heeft begrip voor protestactie maar ook voor burgemeesters in 'lastige positie'

Willemsen snapt het dan ook goed dat de nachthoreca dit weekeinde de deuren opent tijdens een protestactie. ,,Wij hebben daar heel veel begrip voor. Zij zien dat mensen in huis feestjes houden en in fabriekspanden en zelf moeten ze gesloten blijven." Dat er nu toch gemeentes zoals Amsterdam zijn die aankondigen boetes uit te gaan delen, begrijpt de KHN-voorzitter eveneens. ,,Burgemeesters zitten ook in een lastige positie." Willemsen blijft dan ook positief gestemd. ,,We hopen dat er de komende dagen nog wat anders uitkomt."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws