Nieuws Maatregelen

KHN: optrekken met burgemeesters, politie en BOA's tegen nachtsluiting

De horeca moet af van de verplichte sluitingstijd van 00.00 uur: die boodschap brachten de burgemeesters eerder al aan het kabinet, maar tevergeefs. Diezelfde burgemeesters, vertegenwoordigd in het Veiligheidsbraad, zijn samen met de Politiebond, BOA Bond en Koninklijke Horeca Nederland op weg hierover een gezamenlijk statement aan het kabinet te maken.

Van onze redactie 30 september 2021

Nachthoreca sluiting terras

Foto's: ANP.

Restaurants en café zijn sinds 25 september - met onder meer het vervallen van de anderhalve meter-regel - gedwongen dicht tussen middernacht en zes uur ‘s ochtends. Het Veiligheidsberaad stelde eerder deze maand de nieuwe coronamaatregelen na een of twee weken te willen evalueren.

,,Als het goed werkt, waarom zou je de openingstijden in de horeca dan niet al eerder dan in november verruimen? Misschien niet in een keer naar 06.00 uur, maar in stapjes. Daar gaan we ons hard voor maken,” aldus een woordvoerder.

Lees ook: Coronaproof op het terras: zo zorg je voor veilig gedrag bij consumenten

Over de nieuwe coronaregels is veel onbegrip onder horeca-uitbaters. Zij konden vanaf 25 september - met gebruik van toegangsbewijzen - weer volle bak open, maar vreesden meteen al dat dat lastig samengaat met de verplichte sluiting om middernacht. ,,Heb je nét de hele tent vol en moet je hem om twaalf uur alweer leegvegen. Dat wordt een ramp”, zegt de Nijmeegse horecaman Bas Neienhuijsen in het Brabants Dagblad. ,,Bovendien lopen veel zaken qua omzet zo de beste uren van de dag mis.”

Gissen naar argumentatie kabinet

Ondernemers vragen zich ook af wat het effect is van de nachtelijke horecasluiting in de coronabestrijding. Ook voor het Veiligheidsberaad is dat gissen, zo liet voorman Bruls weten. ,,Je stapt af van de anderhalve meter-regel omdat het goed gaat. Dan kunnen wij de argumentatie waarom het om twee uur ‘s nachts dan minder goed zou gaan dan om tien uur 's avonds ook niet helemaal meer volgen. Dat hebben we ook tegen het kabinet gezegd.”

Lees ook: Kleedjes, kachels en bockbier: zo trek je een vol herfstterras

Dat vindt ook Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Bovendien wordt er nu ook horeca getroffen dat formeel geen nachthoreca is en een vergunning heeft om tot 01.00 of 02.00 uur open te blijven. Die missen nog maar weer eens een keer veel omzet omdat ook zij om 00.00 uur de deuren moeten sluiten". Het moet anders, en snel ook, stelt hij. ,,Dat zou wat ons betreft ook kunnen als een tweetrapsraket: komend weekend tot 02.00 uur open en het weekend erna helemaal loslaten".

'Weg van de werkelijkheid'

Volgens Beljaarts is er overleg met de burgemeesters, politie en BOA om gezamenlijk op te gaan trekken richting de Haagse beleidsmakers om de sluitingstijd er af te krijgen. ,,Het zou wel heel gek zijn als je kabinet niet gevoelig voelt voor een gezamenlijk statement vanuit de burgemeesters, politie, BOA's en horeca. Dan ben je echt ver weg van de werkelijkheid."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws