Nieuws Maatregelen

KHN voert druk op: 'kabinet, maak vrijdag openingsplan bekend'

Nu de detailhandel is geopend, wordt het tijd dat het kabinet doorpakt en ook de maatregelen voor de horeca opheft. Daarom biedt KHN voorafgaand aan het coronadebat van donderdag aan Tweede Kamerleden de vernieuwde horecaroutekaart en een petitie aan. Daarbij roepen de horeca-vertegenwoordigers op om voor het weekend helderheid te verschaffen aan de horeca over de heropening van de branche.

Van onze redactie 19 januari 2022

Horeca dicht corona

Foto: ANP.

In de persconferentie van premier Rutte en minister Kuipers kreeg de horeca nog het deksel op de neus. Waar de detailhandel werd geopend, kreeg de horeca de keiharde mededeling dat er voor deze sector geen versoepeling in het vat zat. Het resultaat: drukte in de winkelstraat en op een enkele protestactie na gesloten restaurants en cafés. Pijnlijk. Op de sociale media werd de vraag openlijk gesteld: wat heeft Koninklijke Horeca Nederland voor ons betekend?

Volgens KHN heeft de sector ten onrechte twee weken vertraging opgelopen ten opzichte van wel geopende onderdelen van de samenleving. Het verzoek vanuit KHN om de horeca te openen wordt inmiddels luid ondersteund door de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Zij deden maandag de oproep de horeca nog deze week duidelijkheid te bieden over de coronaversoepelingen. Zij erkennen het sociaal-maatschappelijke belang van de horeca en zien de noodzaak om horecaondernemers te steunen in hun overleving.

Lees ook: Oproep Jacco Vonhof: Kabinet moet vrijdag versoepelingen bekendmaken

Routekaart en petitie voorafgaand aan coronadebat

KHN komt met een routekaart die laat zien hoe de horeca per 26 januari open kan. Hiermee kan de horeca samenzijn op een veilige manier faciliteren, zonder dat dit ten koste gaat van de pandemiebestrijding, aldus de belangenvereniging. De routekaart bestaat uit 4 fases, waarbij de versoepelingen oplopen van heropening op 26 januari (voor alle horeca, met QR-code, deursluiiting om 22.00 uur en verplichte placering) via tussenfases tot heropening zonder beperkingen op 2 april. De hele routekaart is hier te lezen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Het is fijn dat we hoog op het prioriteitenlijstje staan en complimenten krijgen over hoe we het als sector doen. Maar het is mooi geweest. We moeten als sector vóór aankomend weekend horen waar we volgende week aan toe zijn. Het is fijn dat burgemeesters onze duidelijke oproep ondersteunen."

Om ondernemers de kans te geven om weer veilig te kunnen ondernemen, is KHN een petitie gestart met de oproep om de coronamaatregelen voor de horeca per direct te versoepelen. Deze biedt KHN komende donderdag met de nieuwe routekaart aan bij de Tweede Kamer.

Lees ook: Bioscopen en theaters willen open, en dat gaan ze (even) ook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws