Nieuws Maatregelen

Kuipers wil coronareispas voor jongeren afschaffen en vraagt OMT om advies

De coronareispas voor jongeren onder de achttien jaar moet zo snel mogelijk worden afgeschaft voor reizen naar EU-landen. Dat zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid woensdag in een Kamerdebat over de verlenging van de QR-code in de CoronaCheck-app.

Van onze redactie 9 maart 2022

Kuipers minister zorg corona pas eu

Als dat niet lukt in Europees verband, blijft het aan individuele landen om al dan niet tot een dergelijke versoepeling over te gaan, benadrukte Kuipers volgens NU.nl. ,,We gaan niet over de coronaregels in andere EU-landen."

Kuipers wil op den duur ook af van de verplichte coronareispas voor mensen van achttien jaar of ouder, maar nu nog niet. ,,Als de COVID-19 situatie zo gunstig blijft als nu, wil ik me ook daar voor inzetten."

Het kabinet overweegt de coronareispas niet meer te verplichten voor EU-burgers die naar Nederland reizen. Het Outbreak Management Team (OMT) is hierover om advies gevraagd. Volgende week neemt het kabinet mede op basis van dat advies een besluit.

Lees ook: Kunnen ook de laatste coronarestricties allemaal overboord?

Coronareispas voor volwassenen volgens Kuipers nu nog noodzakelijk

De minister wil de coronareispas voor volwassenen wel verlengen tot 1 juli 2023, zoals de Europese Commissie wil. De 27 lidstaten en het Europees Parlement moeten nog instemmen met dit voorstel. De coronaontwikkelingen zijn momenteel "gunstig", zei Kuipers. Het is in zijn ogen echter nog te vroeg om de reispas af te schaffen.

Als het aantal coronabesmettingen weer gaat stijgen, is het beter dat de pas weer direct ingezet kan worden in plaats dan dat de inreisvoorwaarden weer gerepareerd moeten worden via een spoedprocedure. ,,Met een verlenging kunnen we Nederlanders blijven faciliteren in de EU te reizen."

Een deel van de Kamer ziet niets in verlenging van de QR-code die op 1 juli afloopt. Donderdag dient een aantal Kamerleden moties in om de pas af te schaffen. Dit doen zij tijdens een tweeminutendebat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws