Nieuws Maatregelen

Teruglezen: de persconferentie van 20 januari

Volg deze liveblog met de laatste corona-updates voor ondernemers: het debat rondom de avondklok en andere nieuwe coronamaatregelen.

De Ondernemer / ANP 19 januari 2021

Laatste update: 21 januari 2021 18:52

Avondklok lockdown coronacrisis 9 21 uur

Niet om 20.00, niet om 20.30, maar uiteindelijk om 21.00 uur gaat de avondklok in.

Avondklok geldt vanaf zaterdag 21.00 uur

21 jan - 18:52u: De avondklok gaat nu zaterdag in en geldt van 21.00 uur tot 04.30 uur. Dat zei demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) donderdag na afloop van een debat over de coronacrisis. Het kabinet zette eerder in op een avondklok die om 20.30 uur begint, maar dat stuitte op verzet in de Tweede Kamer. Een aantal partijen stelde voor de avondklok een half uur later te laten ingaan.

Meerderheid Tweede Kamer voorstander van avondklok

21 jan - 16.49u: Een meerderheid van de Tweede Kamer is vóór een avondklok, maar wil die laten ingaan om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur, zoals het kabinet voorstelde. Een motie die coalitiepartij D66 donderdag tijdens het Kamerdebat gaat indienen, krijgt steun van in ieder geval VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50Plus. Ook GroenLinks en PvdA zijn niet principieel tegen, maar willen zich van de noodzaak laten overtuigen door het kabinet. Een half uur later is voor hen niet het doorslaggevende argument. Het debat is nog bezig. De Kamer zal later stemmen over de moties.

Lees ook: Extra miljardensteun voor ondernemers, ook budgetten voor starters

Rutte wil avondklok niet na 21.00 uur laten ingaan

21 jan - 14.16u: Premier Rutte vindt een avondklok die ingaat na 21.00 uur niet wenselijk. ,,Als je de avondklok effectief wilt invoeren, moet hij ergens tussen 20.00 uur en 21.00 uur beginnen", aldus de minister-president in het Kamerdebat over de extra coronamaatregelen. In de Kamer is discussie over het tijdstip dat de avondklok moet ingaan.

Kabinet komt met extra steun voor ondernemers

21 jan - 13.37u: Het kabinet trekt opnieuw miljarden uit om ondernemers bij te staan tijdens de verlengde lockdown. Een aantal bestaande regelingen wordt uitgebreid, bevestigen ingewijden. Ook komt er toch een speciale regeling voor startende ondernemers, terwijl dit eerst nog niet lukte. Het demissionaire kabinet gaat ervan uit dat ruim 4,5 miljard gemoeid is met de uitbreiding van het steunpakket.

Lees ook: 'Ondernemers in financiële nood door weigerende banken'

Kamer overweegt later aanvangstijdstip avondklok

21 jan - 12.17u: Een latere starttijd van de avondklok lijkt de inzet te worden in het Kamerdebat over de extra coronamaatregelen. Coalitiepartij D66 ziet een avondklok vanaf 20.30 uur niet zitten en vraagt het kabinet of er gedacht is om de avondklok vanaf 22.00 uur te laten ingaan. Een ingangstijdstip van half negen kan ,,sowieso" niet op steun van D66 rekenen, voorspelt fractievoorzitter Rob Jetten. PVV-leider Geert Wilders, wiens motie tegen een avondklok in november nog op steun van D66 kon rekenen, lijkt hier niets voor te voelen. GroenLinks en de SP lijken wél te kunnen leven met een avondklok, als die later dan 20.30 uur ingaat.

21 jan - 11.01u: Invoering van een avondklok is uiteraard het belangrijkste thema in het Kamerdebat dat momenteel gaande is. Vanwege de moeite die veel partijen hebben met deze maatregel zal er mogelijk worden gepleit om de avondklok op een later tijdstip te laten ingaan, meldt de NOS. De gedachte daarachter is dat 21.30 uur als aanvangstijd vermoedelijk op meer draagvlak kan rekenen dan de starttijd van 20.30 uur die het kabinet voorstelt.

21 jan - 08.45u: Vandaag begint om 10.15 uur het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe, door het kabinet voorgestelde coronamaatregelen waaronder de avondklok. Via deze liveblog zijn de belangrijkste ontwikkelingen in dat debat te volgen.

MKB-Nederland en VNO-NCW: 'Avondklok mag ondernemers niet nog verder in ellende drukken'

20 jan - 16.22u: De avondklok mag onder geen beding leiden tot nog meer economische schade’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Zij hameren verder op snelle en forse verruiming van het steunpakket en roepen op om vaart te maken met het vaccineren.

Voor ondernemers en de economie is het essentieel dat alle economische activiteiten die ’s avond en s’ nachts verkeersbewegingen teweeg brengen, kunnen doorgaan zoals de bevoorrading van winkels, het draaien van storings- of ploegendiensten, het bezorgen van maaltijden en andere vergelijkbare werkzaamheden die buiten normale kantoortijden plaatsvinden. ‘De avondklok mag ondernemers niet nog verder in de ellende drukken.’ Het aangekondigde systeem met noodzakelijke werkgeversverklaring lijkt werkbaar, maar de voorbereidingstijd voor ondernemers is kort. ‘We zullen met onze leden nauwlettend in de gaten houden hoe dit uitpakt in de praktijk.’

De ondernemersorganisaties spreken vanmiddag weer met het kabinet over de noodzakelijke uitbreiding van het steunpakket. Ze zijn er nog niet gerust op dat dat voldoet om ondernemers in met name de gesloten sectoren door de crisis te helpen, zoals het kabinet eerder heeft toegezegd. Volgens VNO-NCW en de MKB-Nederland moet onder meer de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten sterk worden verruimd, omdat veel ondernemers er nog steeds niet voor in aanmerking komen of het bedrag verre van toereikend is.

Lees ook: Avondklok tot en met 2 maart: dit betekent de maatregel voor ondernemers

Donderdag/vrijdag besluit aanvullend steunpakket

20 jan - 14.48u: Premier Rutte verwacht dat hij deze week op donderdag of vrijdag meer duidelijkheid kan geven over de nieuwe, aanvullende steunpakketten - en dat daar binnen het kabinet dan ook akkoord op is.

Bezorgdiensten na 20.30 uur toegestaan, afhalen stopt om 20.15 uur

20 jan - 14.34u: Waar het afhalen per 20.15 uur niet meer toegestaan is zodra de avondklok een feit is, mogen bezorgdiensten nog wel degelijk de straat op en maaltijden en/of pakketten bezorgen.

Wat deze maatregel voor ondernemers precies betekent lees je puntsgewijs via deze link.

Lees ook: Op Marktplaats: 'Ideaal voor de avondklok: bedrijfskleding Thuisbezorgd en PostNL'

Avondklok mogelijk dit weekend, Tweede Kamer moet nog akkoord gaan

20 jan - 14.22u: Niet vanmiddag, maar morgenochtend gaat de Tweede Kamer in de debat over de voorstellen van het kabinet. RIVM-directeur Jaap van Dissel geeft vanmiddag nog wel een briefing. Volgens premier Rutte betekent het debat morgen onder meer dat niet vrijdag, maar zaterdag of zondag de avondklok in zou kunnen gaan.

Rutte benadrukte nog dat als er weer iets kan - noem het: perspectief - het basisonderwijs de prioriteit heeft.

Lees ook: Welke impact heeft een avondklok op ondernemers?

Zaterdag: vliegverbod vanuit tal van landen

20 jan - 14.18u: Een generiek vliegverbod is volgens het kabinet niet nodig als het (snel)testen uit alle landen verplicht wordt. Reizigers moeten voortaan twee negatieve tests kunnen tonen en verplicht 5 dagen in quarantaine na aankomst. ,,Dat geldt ook voor chauffeurs, passagiers van ferry’s, treinen en auto’s.” Bovendien kan de overheid waarschijnlijk straks dwangsommen of boetes opleggen aan mensen die niet in quarantaine gaan, wanneer zij of naasten zijn besmet.

Wel komt er vanaf zaterdag een vliegverbod voor landen buiten Schengen waarin (mogelijk) gevaarlijke varianten van het virus het meest voorkomen. Het gaat dan om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt tot de verplichte quarantaine voor reizigers is geregeld.

Lees ook: Hans van Tellingen: 'Steun de ondernemer en red de maatschappij'

Avondklok: per wanneer nog niet bekend, ook supermarkten eerder dicht

20 jan - 14.12u: Tijdens de persconferentie maakte premier Rutte bekend dat inderdaad ook winkels als supermarkten om 20.15 uur moeten sluiten. Het gaat het kabinet om minder groepsvorming en minder reisbewegingen te krijgen om zo besmettingen te voorkomen - maar per wanneer de avondklok ingaat is nog niet bekend. Nog deze middag is er een debat over de avondklok in de Tweede Kamer en zou dat besloten moeten worden.

Op rijksoverheid.nl is te lezen onder meer welke uitzonderingen er op de avondklok gelden. De site is vooralsnog onbereikbaar. Wat bekend is dat het hierbij bijvoorbeeld om medisch personeel gaat, politie en wegwerkers, mits zij daarvoor de juiste verklaring hebben.

Lees ook: Op Marktplaats: 'Ideaal voor de avondklok: bedrijfskleding Thuisbezorgd en PostNL'

Avondklok na akkoord Kamer: 20.30 tot 04.30 uur

20 jan - 14.03 uur: Premier Rutte heeft inderdaad bevestigd dat vrijdag een avondklok ingaat, voor de periode 20.30 tot 04.30 uur. Deze avondklok is een van de nieuwe coronamaatregelen, geldt tot en met 9 februari en wordt ingezet om met name de Britse variant van het coronavirus tegen te gaan. 'Alle deskundigen binnen het OMT waarschuwen voor een derde golf. Doe nú het maximale'.

'Het wordt een optelsom van gedragingen om het virus er onder te krijgen', stelde premier Rutte. 'We vragen weer veel van mensen, maar het gaat ons ook veel opleveren'.

'Kabinet akkoord over snelle avondklok'

20 jan - 13.30u: Het lijkt er op dat het kabinet er uit is: per komende vrijdag gaat er een avondklok in, van 20.30 tot 04.30 uur. Over wie er gedurende die uren wel naar buiten mogen volgt tijdens de persconferentie meer informatie, zeker is dat er ook buiten de avondklok meer nieuwe coronamaatregelen gaan volgen.

Lees ook: Welke impact heeft een avondklok op ondernemers?

Marktplaats verwijdert aangeboden bezorg-outfits

20 jan - 11.25 uur: Marktplaats maakt korte metten met handel in materiaal van bezorgdiensten om zo de avondklok te omzeilen. Sinds gisterenavond verschenen er namelijk advertenties op het online-verkoopplatform waarin onder meer jassen van Thuisbezorgd en Deliveroo werden aangeboden. Maar ook bedrijfskleding van DHL en PostNL stonden te koop om zo de avondklok te omzeilen.

Marktplaats, sinds vorig jaar zomer in handen van het Noorse bedrijf Adevinta, zegt druk bezig om deze advertenties te verwijderen. ,,Inmiddels zijn er tientallen verschenen, maar we zetten alles op alles om ze zo snel mogelijk te verwijderen. We hopen dat de bezorgdiensten ook hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus een woordvoerder tegen het AD.

Een team is druk bezig met het verwijderen van advertenties, waarin ‘avondklok proof’ kleding en materiaal van bezorgdiensten worden aangeboden. ,,Wij laten in het kader van de bestrijding van de coronapandemie geen producten toe, waarmee maatregelen omzeild zouden kunnen worden.’’

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, laat weten dat het ‘natuurlijk niet de bedoeling is’ dat oranje Thuisbezorgd.nl-jassen worden gebruikt voor iets anders dan het bezorgen van maaltijden. ,,Wij hebben inmiddels contact gehad met Marktplaats om deze advertenties te verwijderen’’, reageert woordvoerder Joris Wilton.

Op Marktplaats: 'Ideaal voor de avondklok: personeelskleding Thuisbezorgd en PostNL'

19 jan - 23.45u: Personeelskleding van onder meer Thuisbezorgd en PostNL wordt vanwege de mogelijke komst van een avondklok aangeboden op Marktplaats. Bij de advertenties staan bijschriften als 'ideaal voor de avondklok' en 'zonder problemen over straat'.

Op Marktplaats staan tientallen advertenties waar flink op geboden wordt op jassen van Thuisbezorgd. Moederbedrijf Just Eat Takeaway is daar niet blij mee. ,,We zijn al bezig om samen met Marktplaats alle advertenties te verwijderen", zegt directeur Jitse Groen tegen de NOS. Naast jassen van de bezorgdienst worden ook PostNL-jassen aangeboden op Marktplaats en sociale media. ,,Als jij geen PostNL-medewerker bent, moet je die jas niet misbruiken. Wij willen niet dat er misbruik van onze middelen wordt gemaakt", zegt een woordvoerder tegen de omroep.

Mensen die op straat zijn tijdens de avondklok, kunnen naar verluidt een boete van 95 euro verwachten, gelijk aan overtredingen van andere coronaregels. Er komen ook uitzonderingen, zoals voor mensen die naar en van hun werk reizen en bezorgdiensten.

'Thuisbezorgen toegestaan binnen avondklok'

19 jan - 23.00u: De avondklok zou volgens ingewijden gaan gelden tussen 20.30 uur ‘s avonds en 04.30 uur ‘s nachts, een half uur later dan eerder werd gesteld. Dat de voorbereidingen al enige tijd in volle gang zijn is duidelijk, onder meer bij de politie. Het verbod om ‘s avonds en ‘s nachts op straat te zijn, gaat waarschijnlijk duren tot het einde van de harde lockdown, dus tot 9 februari.

Mensen die op straat zijn tijdens de avondklok, kunnen naar verluidt een boete van 95 euro verwachten, gelijk aan overtredingen van andere coronaregels. Er komen ook uitzonderingen, zoals voor mensen die naar en van hun werk reizen als dat echt nodig is, of hun hond uitlaten, of in geval van calamiteiten. Ook het thuisbezorgen van maaltijden en pakketten zou na 20.00 uur door mogen gaan.

Lees hier wat onder meer Michiel Muller (Picnic) en INretail van een avondklok vinden: Welke impact heeft een avondklok op ondernemers?

Kabinet: 'Snel extra maatregelen'

19 jan, 14:59u: Het kabinet wil "op de kortst mogelijke termijn" extra maatregelen treffen om de coronacrisis te bestrijden, zo meldt ANP. Woensdag aan het begin van de middag wordt een persconferentie gehouden, laat minister Hugo de Jonge weten. Woensdagochtend is eerst nog een crisisberaad (MCC) gepland van het kabinet.

Volgens de NOS bereidt het kabinet de veelbesproken avondklok voor die zou gaan gelden tot 9 februari. De avondklok is volgens het kabinet nodig vanwege de Britse variant van het coronavirus. Ook andere maatregelen liggen volgens ingewijden op tafel, zoals een inperking van het vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, of het verder beperken van thuisbezoek. Volgens bronnen kunnen de maatregelen deze week al ingaan, als kabinet en parlement het eens worden.

,,Het OMT heeft in haar 96e advies aangegeven dat het landelijke beeld van de besmettingscijfers in algemene zin zeer zorgelijk blijft", schrijft De Jonge. ,,De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen."

Lees ook: Nieuwe steunpakketten: MKB-NL en ONL over de lobby op het Binnenhof

Luchtvaartsector pleit voor vaccinatiepaspoort

19 jan, 14.51u: Mensen die zijn ingeënt tegen het coronavirus zouden vrij moeten kunnen reizen binnen de Europese Unie. Invoering van een coronapaspoort moet dat mogelijk maken. Dat zegt de internationale luchtvaartorganisatie IATA, die zich aansluit bij de oproep van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis om zo'n reisdocument.

IATA-baas Alexandre de Juniac liet Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen per brief weten heil te zien in het beleid waarbij hernieuwd vrij verkeer van personen op een veilige manier mogelijk wordt. Vaccinatie is volgens hem een belangrijk aspect voor het heropenen van de grenzen en stimulering van economisch herstel. De 27 EU-lidstaten komen op 21 januari bijeen voor nieuw topoverleg, over het voorstel, maar ook over vaccinatiecampagnes en de nieuwe coronavarianten.

Lees ook: Premier Rutte: 'Voorstander van volledig vliegverbod'

Bol.com verwacht door te kunnen bij avondklok

19 jan, 14.01u: Bol.com verwacht dat het werk in de distributiecentra in de avonduren door kan gaan als er een avondklok wordt ingesteld. Dat laat een woordvoerder van het dochterbedrijf van supermarktconcern Ahold Delhaize weten. De webwinkel wacht op het besluit van het kabinet.

Bol.com zegt verder dat in de distributiecentra veilig wordt gewerkt tegen corona. Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen genomen om medewerkers te beschermen, zoals looproutes, plexiglas tussen werkplekken, desinfectiepunten, dragen van mondkapjes en de inzet van corona-keepers (medewerkers die collega’s helpen om zich aan de maatregelen te houden).

Lees ook: Welke impact heeft een avondklok op ondernemers?

KHN: 'Bezorging moet blijven bij avondklok'

19 jan, 13:54u: Wat nadrukkelijk boven de markt hangt, is de invoering van een avondklok. Mocht die er inderdaad komen, dan pleit Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ervoor dat het bezorgen van maaltijden ook mogelijk moet blijven in de uren dat deze van kracht is. Verder moet personeel van bijvoorbeeld pizzeria's, sushi-tenten, andere bezorgrestaurants en hotels van en naar het werk kunnen blijven komen in spertijd, aldus KHN.

Lees meer reacties in onze eerdere liveblog over de invloed van een avondklok op ondernemers.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.