Nieuws Maatregelen
Avondklok blijft van kracht, oordeelt gerechtshof
Volg deze liveblog met de laatste corona-updates voor ondernemers: het nieuws rondom de opheffing van de avondklok door de rechtbank in Den Haag, reacties van brancheorganisaties en ondernemers, en de uitspraak door het gerechtshof: de avondklok blijft voorlopig van kracht.
Laatste update: 16 februari 2021 20:57
Kort geding: avondklok blijft voorlopig van kracht
16 feb - 20.40u: De avondklok blijft voorlopig van kracht. Het gerechtshof in Den Haag heeft het vonnis van de rechter in kort geding over het opheffen ervan voorlopig opgeschort. Het hof deed dat op verzoek van de Staat, die hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis.Het hoger beroep tegen het vonnis van de rechter, die oordeelde dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, wordt vrijdag behandeld.
Wrakingskamer wijst verzoek af: zitting wordt vanavond hervat
16 feb - 19.10u: De wrakingskamer heeft het verzoek tot wraking van het gerechtshof in Den Haag in de zaak rond het opheffen van de avondklok afgewezen. De zitting is daarom vanavond nog hervat.
(20.00u:) De advocaat van de Nederlandse Staat maakt zich zorgen als de avondklok vanavond al van tafel gaat. ,,De eerste straatfeesten zijn al aangekondigd en de heer Engel beloofde hossende mensen op straat. Ook hebben horecagelegenheden aangegeven de deuren langer open te houden. Dit leidt tot een groeiend aantal reisbewegingen, wat een groot risico vormt op de verspreiding van het virus.”
Wrakingskamer van het gerechtshof is begonnen met zitting
16 feb - 18.15u: De wrakingskamer van het gerechtshof in Den Haag is begonnen om te beslissen over het wrakingsverzoek van Viruswaarheid. De actiegroep heeft de drie rechters van het hof gewraakt die zich zouden buigen over het opschorten van het vonnis van de lagere rechter, die eerder bepaalde dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De Staat heeft hoger beroep aangetekend tegen dat vonnis. De voorzitter van het gewraakte hof zei tegen het hof dat zij betwist dat zij vooringenomen zou zijn geweest. ,,Ik probeer juist zo zorgvuldig mogelijk naar een zaak te kijken, zoals ik naar alle zaken kijk." De landsadvocaat vroeg om spoed, hij wil dat het hele proces is afgerond voor 21.00 uur, het tijdstip dat de avondklok in zou moeten gaan.
Dinsdag nog wrakingskamer in proces over avondklok
16 feb - 16.54u: Het gerechtshof Den Haag laat dinsdag nog een wrakingskamer samenstellen in het proces over de avondklok. Dat zal "binnen afzienbare tijd" gebeuren, maar wanneer en hoe laat is niet duidelijk.
Viruswaarheid wraakte het gerechtshof kort na aanvang van het proces over de avondklok. Jurist Jeroen Pols van de protestgroep noemde de rechter vooringenomen omdat hij niet het woord kreeg van haar. De landsadvocaat vroeg de voorzitter wel of een en ander nog voor 21.00 uur kon gebeuren, het moment dat de avondklok in moet gaan.
Supermarkten blijven avondklok voorlopig hanteren
16 feb - 16.52u: Supermarkten blijven voorlopig de avondklok hanteren, ondanks dat de rechter in Den Haag dinsdagochtend een streep door die maatregel haalde. Dat betekent dat supers uiterlijk 20.45 uur sluiten. Volgens supermarktkoepel CBL doen de supermarkten dat op dringend advies van premier Rutte.
Het CBL staat naar eigen zeggen in nauw contact met het kabinet. Zodra er meer duidelijk is over een definitieve uitspraak rond de avondklok, dan zal de organisatie laten weten wat dit voor supermarkten betekent.
Hof gewraakt in proces avondklok, zaak geschorst
16 feb - 16.34u Viruswaarheid heeft het gerechtshof in Den Haag gewraakt in het proces over de avondklok. Jurist Jeroen Pols van de protestgroep noemde de rechter vooringenomen omdat hij niet het woord kreeg van haar.
De zaak over het al dan niet handhaven van de avondklok was dinsdagmiddag kort na 16.00 uur begonnen, maar kon vrijwel direct weer worden geschorst. Hoe het nu verder gaat, is onduidelijk.
Hans van Tellingen: 'Kabinet zet zichzelf voor schut'
16 feb - 16.38u: Hans van Tellingen, directeur-eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo, stelt in een reeks tweets dat de overheid zichzelf voor schut zet met het hoger beroep om de avondklok te kunnen handhaven. ‘Wat een soap. Die avondklok is een slecht idee, samen met de lockdown die meestal te disproportioneel is .’ Zelfs als het kabinet het hoger beroep, dat later vanmiddag dient, wint, maakt dat volgens Van Tellingen geen verschil. ‘De geest is uit de fles.’
De zelfstandig ondernemer pleit al langer voor het afbouwen van de lockdown, die in zijn optiek helemaal niets heeft opgeleverd. ‘Rutte zegt dat de cijfers toenemen en de Britse variant dat bewerkstelligt. Het is pertinent niet waar. Rutte zegt in feite dat we geen sociale contacten meer kunnen hebben en dat we ons daarom aan de avondklok moeten houden.'
De vergelijking met een 'stampvoetend klein kind' komt in hem op. Zijn advies luidt de samenleving te bevrijden van alle 'disproportionele maatregelen'. Een veilige terugkeer naar normaal is wel degelijk mogelijk, met juist ook minder slachtoffers van het virus dan het afgelopen jaar.’
Lees ook: Van Tellingen: 'Gooi winkel en horeca helemaal open, afhaalbalie is niet genoeg'
'Ondernemers moeten duidelijkheid te krijgen'
16 feb - 15.19u: ,,De huidige situatie en berichten over de avondklok zijn voor veel ondernemers heel verwarrend. Er moet snel duidelijkheid komen", zegt Hans Biesheuvel van ONL over het van tafel vegen van de avondklok door de rechter. Hij is geen fan van de avondklok, maar ziet in dat het kabinet in een lastige situatie is gekomen. ,,Hopelijk blijft het vanavond rustig, wat de uitspraak van de rechter ook gaat worden. De avondklokrellen willen we nooit meer meemaken."
Biesheuvel heeft stille hoop dat de rechtsgang het kabinet doet inzien dat ze snel met perspectief moeten gaan komen voor alle ondernemers. ,,Door te komen met een slimme exit-strategie ga je perspectief bieden en maak je een einde aan die tergende onzekerheid. Rutte is op de hoogte van het feit dat het water ondernemers aan de lippen staat. Ik heb vorige week met hem nog vier ondernemers bezocht. Maar de druk vanuit het OMT en de ziekenhuizen is groot."
Lees ook: Telefonische hulplijn mkb-ondernemers: 'Druk op de persoonlijke situatie is enorm'
Rutte roept op hoe dan ook 's avonds thuis te blijven, kabinet komt met spoedwet
16 feb - 14.17u: Minister-president Mark Rutte roept iedereen "met klem" op 's avonds thuis te blijven, ook als het kabinet er in hoger beroep niet in slaagt de avondklok in stand te houden. De maatregel is volgens de premier onverminderd noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De avondklok is "een middel, geen doel", benadrukt Rutte. ,Het doel is coronavirus zo veel mogelijk onder controle te krijgen zodat we straks al onze vrijheden terugkrijgen op een veilige manier." Rutte erkende dat de uitspraak van de rechter "een tegenvaller" betekende voor het kabinet.
Het kabinet komt evengoed met een spoedwet om de avondklok in vast te leggen, zei justitieminister Ferd Grapperhaus aansluitend tijdens het ingelaste persmoment. Het kabinet houdt vol dat een juridische basis voor de spertijd er wel degelijk is. De nieuwe wet zou dus "ten overvloede" zijn, benadrukt Grapperhaus.
De Nederlandse staat heeft aan het gerechtshof gevraagd de uitspraak van de rechter over het opheffen van de avondklok te schorsen in afwachting van het hoger beroep, dat vrijdag dient. Het hof in Den Haag buigt zich om 16.00 uur over dit zogeheten schorsingsincident.
'Afhalen bij restaurants langer mogelijk na wegvallen avondklok'
16 feb - 13.58u: Restaurants kunnen zoals de situatie er nu uitziet dinsdagavond weer langer openblijven voor afhalers. Volgens voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is dat de consequentie van het gerechtelijke besluit om de avondklok op te heffen. ,,Als dit de uitspraak blijft dan kan 'takeaway' vanavond weer na 21.00 uur", verklaart hij. Willemsen wijst er wel op dat de overheid in beroep gaat tegen de uitspraak.
Als mensen daadwerkelijk straks in de late avonduurtjes weer een hamburger, shoarma of een pizza kunnen afhalen, betekent dat in het grote plaatje niet heel veel. ,,Een druppel", noemt Willemsen het. Tegelijk erkent hij dat in moeilijke tijden zoals deze ook zo'n druppel belangrijk kan zijn. Maaltijdbezorgers mochten bestellingen van restaurants afgelopen weken wel na 21.00 uur blijven bezorgen.
INretail: Draagvlak kabinet wankelt
16 feb - 13.40u: In een reactie op de uitspraak van de Haagse rechtbank over opheffing van de avondlok, merkt INretail-voorzitter Jan Meerman op dat het draagvalk voor het kabinetsbeleid steeds meer wankelt.
,,Als rechters dit soort uitspraken doen, kun je niet anders stellen", aldus Meerman tegen De Ondernemer. De voorzitter zegt vanmorgen al door verschillende ondernemers te zijn gebeld: ,,Zij willen ook een procedure beginnen om de winkels open te krijgen.” Kans van slagen? ,,We onderzoeken als INretail nu om een procedure aan te spannen die ons meer kans geeft dan Koninklijke Horeca Nederland. Niets ten nadele van KHN, maar als je twee keer een procedure aanspant en twee keer verliest, moet je als branchevereniging goed beslagen ten ijs komen.”
Een ander effect van het opheffen van de avondklok is volgens Meerman de reactie van het Outbreak Management Team. ,,Het risico is dat het OMT nu juist nog meer gaat verharden en dat de versoepeling vanaf 2 maart op de tocht komt te staan.”
Lees ook: Pleidooi INretail: kwijtschelding belastingschuld individuele ondernemers
Overheid vraagt gerechtshof uitspraak rechter op te heffen: zaak dient om 16.00 uur
16 jan - 13.00u: De overheid wil dat de avondklok gehandhaafd blijft tot er een hoger beroep over de zaak is geweest. De Nederlandse staat heeft daarom aan het gerechtshof gevraagd de uitspraak van de rechter over het opheffen van de avondklok te schorsen in afwachting daarvan.
Het hof in Den Haag buigt zich om 16.00 uur over dit zogeheten schorsingsincident.
Supermarkten willen langer open nu avondklok wegvalt
16 jan - 12.03u: De supermarkten overleggen momenteel met het kabinet over langere openingstijden, laat supermarktkoepel CBL weten.
Volgens een woordvoerster vond de branche het de afgelopen weken ook al vervelend dat de winkels eerder dicht moesten, omdat het daardoor overdag drukker werd in de supers. Maar toen had iedereen zich te houden aan de avondklok. Als de supers echt langer open kunnen blijven, zullen ze in de latere uren ook weer winkelpersoneel nodig hebben, benadrukt de zegsvrouw. Het CBL hoopt later op dinsdag meer duidelijkheid te kunnen geven over wat de uitspraak van de rechter over de avondklok betekent voor supermarkten.
Lees ook: Manifest ONL: ‘Ondernemerschap is dé weg uit de coronacrisis’
Rechtbank twijfelt aan nut avondklok
16 jan - 11.27u: De rechtbank in Den Haag twijfelt aan het nut van de avondklok. Daar zijn volgens de uitspraak die de rechtbank in Den Haag dinsdag deed "grote vraagtekens" bij te zetten. ,,Daarbij weegt zwaar dat de pandemie al bijna een jaar duurt en erkend is dat de druk op de zorg momenteel minder groot is dan eerder het geval is geweest." Volgens de voorzieningenrechter in de hofstad maakt de avondklok "een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer". Bovendien beperkt de regel "onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging".
Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok.
Gert-Mark Smelt, persrechter rechtbank Den Haag.
Lees ook: Weg uit de crisis: Belastingdienst onderdeel oplossing voor steun, herstel en groei
Rechtbank: avondklok moet per direct worden opgeheven
16 jan - 11.13u: De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid.
De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen maatregel waarmee niet kan worden gewacht "zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak". De overheid en het adviserende Outbreak Management Team (OMT) dachten namelijk al een tijdje na over de avondklok. Ook het feit dat er tijd was voor een spoeddebat in de Tweede Kamer "maakt duidelijk dat van een daadwerkelijke spoedsituatie in dit geval geen sprake was".