Nieuws Maatregelen
Teruglezen: de persconferentie van 12 januari
Het laatste nieuws, reacties van brancheorganisaties en andere ondernemers-ontwikkelingen rondom de met drie weken verlengde lockdown volgen we via deze liveblog. Premier Rutte kondigde onder meer aan de huidige coronamaatregelen tot en met 9 februari te verlengen.
Laatste update: 13 januari 2021 13:45
Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Hoger plafond TVL'
13 jan - 13:20: Het viel Jacco Vonhof, de voorzitter van MKB-Nederland, tijdens de persconferentie op hoe welwillend het kabinet staat tegenover extra coronasteun. ,,De ministers zijn er echt gevoelig voor. Het blijft een strijd om gezamenlijke middelen. De staatskas is natuurlijk van ons allemaal,'' zo zei hij woensdagochtend in Goedemorgen Nederland. Vonhof pleit onder meer voor een hogere Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) als onderdeel van de extra steun die volgende week aangekondigd wordt.
Lees hier meer over de eisen van MKB-Nederland voor extra coronasteun: Jacco Vonhof (MKB-Nederland) wil aanpassingen TVL-regeling
Van Dissel: overweeg extra maatregelen
13 jan - 12:11: Om de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus tegen te gaan, kan het nodig zijn om de lockdownmaatregelen nog verder aan te scherpen. ,,We moeten kijken wat we eventueel nog extra kunnen doen", zei Jaap van Dissel van het RIVM woensdag tijdens een vergadering met Tweede Kamerleden. Van Dissel denkt vooral aan maatregelen om het aantal bezoeken dat mensen aan elkaar brengen te verminderen, zo meldt ANP. ,,Dat zien wij nu duidelijk als het zwakke punt. Hoe voorkom je dat mensen teveel bij elkaar op bezoek gaan?"
Van Dissel liet Engelse cijfers zien waaruit valt op te maken dat de nieuwe variant 30 tot 50 procent meer wordt overgedragen dan de eerdere varianten van het virus. Tot nog toe is de Britse mutatie in Nederland bij bijna honderd mensen aangetroffen. De grootste uitbraak tot nog toe was op een basisschool in Bergschenhoek (Zuid-Holland).
Naast de Britse variant, die volgens het RIVM nu de "grootste onzekerheid" oplevert, is ook de gemuteerde Zuid-Afrikaanse variant in Nederland aangetroffen. Ook die is mogelijk besmettelijker. Vooralsnog heeft het RIVM volgens Van Dissel zicht op de bekende gevallen en zijn die in isolatie.
Leendert-Jan Visser (MKB-Nederland): 'Meer steun voor meer ondernemers'
13 jan - 10:05: Er moet meer steun komen om vaste lasten en loonkosten te dekken, zo zei de directeur van MKB-Nederland Leendert-Jan Visser vanochtend in de uitzending van BNR. Op het moment is het nog niet duidelijk wat de extra steun in verband met de verlengde lockdown in zal houden. ,,De essentie is dat de ondernemers ook door hun spaargeld heen zijn, door de lengte van de crisis. De groep die door hun (privé)reserves heen is wordt groter en groter,'' zei Visser. ,,Dat betekent dat je de ondernemers zo moet steunen, dat hun eigen vermogen niet meer afneemt. Je moet dan op de loonkosten en vaste lasten meer steun geven. Het aantal ondernemingen dat een beroep hierop kan doen, moet ook groter worden.''
Kappersbranche ANKO: 'Er is enorme paniek'
12 jan - 22.44u: De kappersbranche is teleurgesteld dat er niet direct meer duidelijkheid is gegeven over de extra steunmaatregelen. Dat zegt kappersbranchevereniging ANKO. ,,We zitten met een branche waarin veel ondernemers tussen wal en schip vallen. We hadden gehoopt op meer invulling van de extra steun. Het probleem speelt nu", aldus een woordvoerster.
Ook contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten, kappers en sekswerkers moeten drie weken langer de deuren gesloten ,,Er is enorme paniek", vertelt de ANKO-woordvoerster. ,,We zijn een branche met veel kleine ondernemers die in de eerste lockdown de reserves al hebben opgemaakt. Die spaargeld hebben aangesproken of leningen hebben afgesloten. Dat doe je niet allemaal nog een keer. Er is niks om op terug te vallen."
Alternatief avondklok: verplicht thuiswerken en beperking reisafstand
12 jan - 22.35u: Verplicht thuiswerken en een beperking van de reisafstand tot maximaal 15 kilometer van je huis zijn mogelijkheden die ook door het OMT worden bekeken als alternatief voor de avondklok. In een spoedadvies dat de komende dagen gemaakt wordt, moet duidelijk worden welk middel het beste werkt.
De alternatieven zijn besproken met het Veiligheidsberaad, het overleg van 25 burgemeesters van de veiligheidsregio’s. Die hikken namelijk aan tegen het instellen van een avondklok als niet heel duidelijk is wat het effect ervan is.
Lees ook: Lockdown verlengd: de coronamaatregelen
FNV Horeca: 'Nóg langere lockdown horrorscenario'
12 jan - 20.11u: ,,FNV Horeca heeft, gezien het aantal besmettingen en de geringe daling daarvan, begrip voor dit besluit, maar hoopt oprecht dat dit de laatste verlenging zal zijn die de horeca voor zijn kiezen krijgt", schrijft de vakbond over de aankondiging van de verlenging van de lockdown.
FNV-bestuurder Edwin Vlek noemt een nóg langere lockdown een horrorscenario voor de horeca en alle werknemers in de branche. Doordat de horeca een van de zwaarst getroffen sectoren is door de coronamaatregelen, vindt hij dat het kabinet serieus moet kijken hoe eet- en drinkgelegenheden als eerste weer mogen openen.
Lees ook: Ton en Patricia openen hun kledingwinkel hoe dan ook op 19 januari
KHN: 'Kwalijk dat er nog steeds geen duidelijkheid is'
12 jan - 20.05u: Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de door Rutte aangekondigde extra steunmaatregelen ‘in lijn met wat KHN in de lobby heeft besproken. Het is echter kwalijk dat er nu nog steeds geen duidelijkheid over is’.
Een verruiming van het steunpakket met een verbetering van de NOW, de TVL-subsidie en een tegemoetkoming voor starters noemt KHN ‘dan ook het laatste redmiddel om te voorkomen dat onze horecaondernemers omvallen’
Lees ook: Dit zijn de steunmaatregelen die ONL van het kabinet eist
Rutte: 'Voorstander volledig vliegverbod'
12 jan -20.02u: ,,Ik ben voorstander van volledig vliegverbod", vertelde premier Rutte tijdens de persconferentie. ,,Dat heeft verregaande gevolgen. Vliegen is nodig voor goederentransport. Soms hebben mensen ook te maken met zeer ernstige privéomstandigheden dat vliegen noodzakelijk maakt." Om daar aan toe te voegen: ,,Je bent wel ontzettend asociaal bezig als je nu op wintersport gaat."
Judith Eyck, ceo van Zoover, waartoe ook Vakanties.nl behoort, reageert: ,,De hele wereld staat op code oranje dus via een reisorganisatie wordt er nu echt niet gereisd. Als er al gereisd wordt zijn dit mensen die op eigen houtje een hotel regelen. Dat dit onverstandig is gezien de situatie, en dat kan ik alleen maar benadrukken."
,,De reisbranche heeft al zoveel imagoschade opgelopen door alle verhalen. Het is ontzettend frustrerend om zo onterecht in het verdomhoekje te zitten. Iedere keer krijgen wij de schuld van onverantwoordelijk gedrag van individuen."
Lees ook: Dijkshoorn zag minister Wiebes bij Jinek en wist: hij minacht ondernemers
INretail: 'Doemscenario lege winkelstraten dreigt'
12 jan - 20.00u: ,,Onze boodschap landt. Het is goed dat extra steun wordt aangekondigd, maar reden om te juichen is er niet zolang details ontbreken. De langere lockdown kost de gesloten winkels honderden miljoenen aan omzetverlies en bezorgt onverkoopbare voorraad", meldt brancheorganisatie INretail in een reactie na de persconferentie.
INretail hoopt dat de details van de steunmaatregelen snel bekend worden. ,,Iedere dag telt. Het nieuwe seizoen staat voor de deur en de voorjaarsgoederen worden geleverd, maar kunnen niet betaald worden. De winkels puilen uit met wintergoederen en het geld ontbreekt. Het doemscenario van lege winkelstraten dreigt."
Lees ook: Gerard van den Broek vraagt 'Wopke en Wiebes' met Marshallplan te komen voor mkb
Persconferentie-Rutte: lockdown wordt verlengd tot en met 9 februari, aanvullende steunmaatregelen voor ondernemers
12 jan. 19.30u: Er komen aanvullende steunmaatregelen voor ondernemers, heeft premier Rutte toegezegd. ,,We kunnen niet alle pijn bij ondernemers wegnemen, maar nu we licht aan het eind van de tunnel zien, is het belangrijk dat we zoveel mogelijk banen en bedrijven door de crisis heen trekken.” Wat de extra maatregelen zullen behelzen kon de premier nog niet zeggen. Daarover zijn de ministers die daarover gaan, Koolmees, Hoekstra en Wiebes, in gesprek met onder meer VNO-NCW en MKB-Nederland. Komende week wordt daar meer over duidelijk.
12 jan, 19.09u:Er komt (nog) geen avondklok. ,,Dat is een drastische maatregel", zegt premier Rutte. ,,De huidige lockdown is verschrikkelijk voor ons allemaal. Zo'n ingrijpende maatregel moet goed worden overwogen." Het kabinet wacht een spoedadvies over de avondklok af, dat wordt komende week gegeven.
Een avondklok zal grote gevolgen hebben voor onder meer ondernemend Nederland, waaronder thuisbezorgen, afhalen en openingstijden van winkels.
12 jan, 19.05u: Het kabinet heeft "grote zorgen" over de gemuteerde variant van het coronavirus die over is komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk. Minister-president Mark Rutte noemt de berichten daarover uit Londen en ook uit Ierland "alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt".
Het kabinet heeft mede daarom besloten de huidige lockdown met drie weken te verlengen, bevestigt Rutte. Ook daalt het aantal besmettingen met het coronavirus nog niet snel genoeg.
'Proefevenementen geschrapt'
12 jan, 18.54u: De proeven met evenementen worden voorlopig uitgesteld, zo melden Haagse bronnen tegen ANP. De hoop van veel ondernemers in de evenementensector was gericht op vier evenementen later deze maand met enkele honderden bezoekers. Die zouden duidelijk moeten maken wat er nodig is om evenementen op een veilige manier door te laten gaan. Volgens de bronnen gaat het kabinet deze schrappen in verband met de Britse variant op het coronavirus.
De vier evenementen zouden bestaan uit twee voetbalwedstrijden met elk 1500 supporters, een zakelijk congres en een show van cabaretier Guido Weijers (met 500 man publiek).
'Middelbare scholen gaan niet eerder open'
12 jan, 17.50u: Belangrijk nieuws voor ondernemers met kinderen: de lockdown voor het middelbaar onderwijs gaat naar verwachting zeker gelden tot 9 februari. Wel maakt het kabinet vanavond bekend dat op middelbare scholen weer anderhalve meter afstand moet worden gehouden. Dit melden bronnen tegen de NOS. Momenteel is het zo dat scholieren wel anderhalve meter tot docenten moeten houden, maar niet tot elkaar. Over drie weken wordt besloten of deze maatregel langer blijft gelden. Dat hangt onder meer af van het onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus.
Lees ook: Gerard van den Broek vraagt 'Wopke en Wiebes' met Marshallplan te komen voor mkb
Kabinet wil advies van OMT over avondklok
12 jan - 17.23u: Het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd de mogelijkheid van een avondklok te onderzoeken, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Een avondklok draagt daar mogelijk aan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over.
Het is nog niet bekend wanneer dit advies wordt verwacht of wanneer de maatregel eventueel in zou gaan, mocht er een positief advies over komen. Wel is het zo goed als zeker dat er geen avondklok wordt aangekondigd tijdens de persconferentie.
"Enorme knoop in mijn maag over de steunpakketten"
Wiebes: buikpijn van corona en steunpakketten
12 jan - 14.21u: Minister van Economische Zaken Eric Wiebes vindt dat het ondanks de coronasteun van de overheid aan de economie op een ,,heleboel punten gewoon niet goed genoeg gaat”. Hij wijst erop dat zoveel ondernemers in de problemen zitten en daardoor ook veel werknemers. Het hele reces heeft hij ,,met een enorme knoop in mijn maag gezeten over de steun en de steunpakketten", zegt hij na afloop van het crisisberaad van het kabinet over de coronacrisis. Wiebes wil niet vooruitlopen op een mogelijke uitbreiding van de steunpakketten aan ondernemingen, hij verwijst naar de persconferentie van premier Rutte en zorgminister De Jonge vanavond.
Eerder leek het alsof Wiebes zich het lot van de ondernemer niet erg aantrok. In zijn blog voor De Ondernemer spreekt Nico Dijkshoorn zich uit over de in zijn ogen laatdunkende wijze waarop de bewindsman vragen pareert van Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda over perspectief voor ondernemers.
Lees ook: 'Fuck it, wij zijn open!' Laatste waarschuwing voor restaurant dat regels in de wind sloeg
Toch open? Winkeliers zoeken grenzen op
12 jan - 14:10u: Met angst en beven zien winkeliers de verlenging tegemoet van de lockdown, die premier Rutte in de persconferentie waarschijnlijk bekend gaat maken. Sommige winkeliers zijn al noodgedwongen in de illegaliteit gevlucht; ze denken een verplichte sluiting van nog eens drie weken niet te overleven zonder de grenzen op te zoeken van wat mag of niet. Ze verkopen hun goederen desnoods onder de toonbank, blijkt uit een rondvraag van de Volkskrant.
Harde cijfers zijn er niet, maar duizenden van hen zijn door de lockdown in financiële problemen geraakt. Zo ook Ton en Patricia Kelders uit Maarssen. Ze hadden tegenover het AD al aangekondigd 19 januari hoe dan ook hun kledingzaak te openen. ,,We hebben niks meer te verliezen."
Hugo de Jonge: 'Ferme maanden voor de boeg'
12 jan - 14:00u: Een langere lockdown zit eraan te komen, misschien nog wel langer dan de uitgelekte nieuwe deadline van 9 februari. Weinig hoopvol zijn de woorden van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), opgetekend door AD onderweg naar de ministerraad ,,We hebben echt nog een paar ferme maanden voor de boeg'', aldus De Jonge. ,,We zijn begonnen met de vaccinatie. Dat is een hoopvol gegeven, maar we mogen er niet uit afleiden dat we er al bijna zijn'', zegt de minister. ,,Het zijn echt moeilijke maanden. We hebben het echt nog even vol te houden voordat we er zijn.'' Dat geldt volgen De Jong ook voor ondernemers.
'Marshallplan nodig om mkb overeind te houden'
12 jan - 14:00u: De Marshallhulp was een omvangrijk steunpakket van de Amerikanen voor Europese landen die in de Tweede Wereldoorlog zwaar hadden geleden. Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer, pleit in reactie op de naderende persconferentie voor een Marshallplan om mkb-ondernemers in lockdown overeind te houden. ,,Nog een keer de kraan open vanuit Wobke en Wiebes en dan niet voor een vooraf bepaalde periode maar zolang het nodig is om door de crisis te komen en voor het herstel daarna, ongelimiteerd. Daarnaast zal het voor herstel nodig zijn de regeldruk te verminderen. Geef ondernemers de ruimte om hun bedrijf weer op te bouwen." Lees het kritische commentaar hier.
Ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes over hun plannen. Foto: ANP
'Geen avondklok maar verplicht thuiswerken'
12 jan - 12.05u: Om het coronavirus te bestrijden roept de Nederlandse BOA Bond werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op om thuiswerken verplicht te stellen. De BOA Bond ziet daarin meer heil dan het invoeren van een avondklok. ,,Boa's zien dat het 's avonds rustig is op straat. We verwachten niet dat een avondklok zal bijdragen aan een oplossing, terwijl het wel een hoop gedoe oplevert", zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.
De invoering van een avondklok is wel door het kabinet besproken maar inmiddels van de baan, aldus ingewijden aan de NOS. Burgemeesters en de politie willen er niet aan. Ook is de maatregel moeilijk te handhaven.
Lees ook: Historisch laag aantal faillissementen in coronajaar: stilte voor de storm?
'Lockdowns drukken eurozone in recessie'
12 jan - 11:22u: Door de (verlengde) lockdowns in Nederland en andere Europese landen dreigt de economie van de eurozone in een recessie te belanden. Het eerste kwartaal van dit jaar gaat ongetwijfeld een krimp opleveren, na de neergang in het vierde kwartaal. Volgens voorspellingen van persbureau Bloomberg zal de economie van het eurogebied dit kwartaal met 4,1 procent krimpen, terwijl eerder een plus van 1,3 procent werd voorspeld. Voor het vierde kwartaal van 2020 zou de krimp moeten uitkomen op 1,5 procent. Van een technische recessie is sprake bij twee kwartalen met economische krimp op rij.
Dankzij de vaccinaties tegen het coronavirus in Europa en versoepeling van lockdowns kan in het tweede kwartaal een groei mogelijk worden van 4,8 procent en 3,1 procent in het derde kwartaal, denken economen. De Franse minister Bruno Le Maire (Financiën) zei dinsdag dat het uitdagend zal worden voor Frankrijk om aan zijn groeivoorspelling van 6 procent dit jaar te kunnen voldoen. Dat hangt volgens hem af hoe snel vaccins kunnen worden toegediend.
Lees ook: Dit zijn de steunmaatregelen die ONL van het kabinet eist
Kabinet overweegt serieus invoering avondklok
12 jan - 9:35u: De invoering volgende week van een avondklok ligt voor het kabinet als serieuze optie op tafel. Ingewijden bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws hierover. Eerder heeft een meerderheid van de Tweede Kamer zich fel uitgesproken tegen de invoering van de avondklok. Daarnaast is er ook veel weerstand van burgemeesters.
Door de komst van de Britse variant van het virus, die vermoedelijk veel besmettelijker is dan de 'gewone' variant, denkt het kabinet nu toch weer aan de invoering van de avondklok. Dat komt omdat er weinig anders meer voor handen is. De avondklok moet zorgen dat mensen minder de deur uit gaan. Welke gevolgen dit precies zal hebben is nog ongewis. Zo zou een avondklok gevolgen kunnen hebben voor openingstijden van bijvoorbeeld supermarkten in de avonduren.
Koortsachtig overleg kabinet over aanvullende steun als stut voor bedrijfsleven
12 jan - 9.20u: Het kabinet overlegt koortsachtig over aanvullende steun voor bedrijven die door de coronamaatregelen zijn getroffen. Daarbij ligt ‘alles’ op tafel, van vergoeding voor onverkochte voorraden, aanvulling van opgesoupeerd ondernemersvermogen tot coronaverlof voor werknemers.
Ondernemers krijgen sinds maart vorig jaar een groot deel van de loonkosten vergoed, en vullen die aan uit bedrijfsreserves. Die beginnen her en der op te raken. Dat stelt het kabinet voor een dilemma: als die bedrijven failliet gaan, is alle tot dusverre gegeven loonsteun vergeefs geweest. Daarom wordt ook gepraat over extra loonsteun en aanvulling van reserves.
Lees ook: Dijkshoorn zag minister Wiebes bij Jinek en wist: hij minacht ondernemers
ONL biedt kabinet aan met ondernemers vaccinatieprogramma te maximaliseren
11 jan - 21.25u: ,,Er is haast geboden bij de uitvoering van het vaccinatieprogramma. Wij doen dan ook de oproep: betrek ondernemers daarbij", stelt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. ,,Zij kunnen als geen ander snel, innovatief en wendbaar denken". Er is volgens ONL dan ook meer vaart nodig. ,,Waarom niet 24 uur per dag vaccineren? Ik bied het kabinet aan om samen te kijken naar de mogelijkheden om samen met ondernemers het vaccinatieprogramma te maximaliseren.”
Hier lees je meer over de steunmaatregelen die ONL bij het kabinet heeft neergelegd.
ANBOS: 90 procent schoonheidsspecialisten grijpt naast noodsteun
11 jan - 21.00u: ANBOS dringt wederom bij het kabinet aan op versoepeling van de voorwaarden bij steunpakket. 90 procent van de schoonheidsspecialisten kan geen aanspraak maken op de aangescherpte Tozo-regeling. Het overgrote deel (67 procent) maakt geen aanspraak omdat het inkomen van de partner wordt meegeteld. Ook blijkt dat 94 procent van de schoonheidsspecialisten geen aanspraak kan maken op de TVL.
Al voor de tweede lockdown zijn de voorwaarden voor noodsteun verscherpt. Hierdoor kunnen ondernemers die tijdens de eerste lockdown wel steun kregen, nu geen steun meer krijgen. In combinatie met de reserves die bij ondernemers op zijn geraakt, betekent dit een nekslag voor vele ondernemers uit de branche, stelt ANBOS.
Lees ook: Onderzoeksbureau: zo overleeft retail de aanstaande recessie
Topvrouw VNO-NCW: privé- en eigen vermogens ondernemers raken op
11 jan - 17.35u:Ondernemers zijn in paniek en het water staat hen nu echt aan de lippen, stelt VNO-NCW-topvrouw Ingrid Thijssen. Door de almaar aanhoudende coronacrisis beginnen volgens haar de privévermogens van ondernemers en eigen vermogens van bedrijven op te raken. Ze benadrukte op de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat zelfs spaargeld dat apart is gezet voor de studie van de kinderen bij ondernemers opraakt omdat ze dit in hun eigen bedrijf moeten steken.
De boodschap van de VNO-NCW-voorzitter was dat de huidige overheidssteun voor ondernemers niet voldoende is. Ook wil ze dat er een oplossing wordt gevonden voor de vermogens van ondernemers die uitgeput raken. ,,Als de economie straks weer opengaat hebben ondernemers ook weer geld nodig om bijvoorbeeld weer voorraden in te kopen."
Lees ook: Vereniging Zelfstandigen Nederland aan kabinet: 'Stop partnertoets Tozo'
Bedrijven die oppas aan huis leveren zien toename aanmeldingen
11 jan - 16.50u: Ouders die vanwege de lockdown thuiswerken en hun kinderen moeten helpen met thuisonderwijs schakelen steeds vaker een oppas in. Verschillende bedrijven die een oppas aan huis leveren zien het aantal aanmeldingen toenemen. Ook bieden verschillende werkgevers een oppas aan via een oppasbedrijf. De Amsterdamse oppasservice Charly Cares ziet steeds meer ouders die een oppas aan huis zoeken. ,,Een groot deel van de aanvragen komt vanuit werkgevers", aldus een woordvoerder. ,,Daarbij vergoedt de werkgever de oppas. Ouders vinden het fijn dat zij zich dan volledig kunnen focussen op het thuiswerken." De verwachting is dat met verlenging van de lockdown de vraag alleen maar zal toenemen. Sinds de eerste lockdown hebben al tientallen bedrijven zich aangemeld. ,,Omdat ze hun werknemers willen helpen."
Lees ook: Charly Cares Business slaat brug tussen werkgever en werknemer
'Recessie dreigt weer door langere lockdown'
11 jan - 15.25u: Het kabinet lijkt van plan de maatschappij drie weken langer in het slot te gooien om het coronavirus terug te dringen. Economen vrezen daardoor een nieuwe coronarecessie. ,,Als deze lockdown tot medio februari wordt verlengd, ligt krimp voor de hand,” zegt econoom Nora Neuteboom van ABN Amro in het Parool. In dat geval is wederom sprake van een coronarecessie, net als in de eerste helft van 2020. ,,De mate waarin hangt af van de vraag hoe lang deze lockdown duurt en hoe snel de maatregelen daarna worden afgebouwd. We zitten niet zo ver meer af van het dieptepunt van de eerste lockdown. Zolang deze ingrepen aanhouden, kan het totale effect forser zijn dan toen.”
Daarmee kunnen ook de optimistische voorspellingen voor 2021 – volgens de Rabobank een economische groei van 2,3 procent – uit het zicht raken. Ook nu de vaccinatie is begonnen, zullen pas op zijn vroegst rond de zomer voldoende Nederlanders zijn ingeënt om een duidelijke impact op de besmettingscijfers te hebben. ,,Als sprake is van verlenging, kan dit kwartaal negatief worden,” zegt ook Rabo-econoom Carlijn Prins. ,,Dat zal zwaar meewegen in de economische cijfers voor het hele jaar.”
Lees ook: Corona: 40 procent ondernemers wil bedrijf snel verkopen
Vereniging Zelfstandigen Nederland: 'Stop partnertoets Tozo'
11 jan - 12.55u: Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) roept op tot extra aandacht voor de situatie van zelfstandig ondernemers in nood nu een verlenging van de lockdown aanstaande is. VZN bepleit tevens onmiddellijke stopzetting van de partnertoets in de Tozo en aanpassing van de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), om ook zelfstandigen met vaste lasten te ondersteunen.
Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van VZN, mag het kabinet wel meer oog hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers. ,,Het is goed dat het kabinet bedrijven blijft steunen in deze uitzonderlijk zware tijd. Echter, tot op heden lijkt onze regering weinig oog te hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers. Zij hebben het gevoel er alleen voor te staan."
Via deze link is het complete artikel over het dringende verzoek van VZN aan de regering te lezen.
Lees ook: Zwart scenario dreigt: 'Kwart van de winkels in slechtste geval failliet'
Audax: 'Boekwinkels open, lectuur is essentieel'
11 jan - 11.15u: Audax, van onder meer Bruna, AKO en The Readshop, doet een dringende oproep aan het kabinet om boekwinkels niet langer als niet-essentieel te beschouwen en toe te staan dat de boekwinkels hun deuren weer openen.
Algemeen directeur Hubert de Leeuw van Audax: ,,We zijn van mening dat een laagdrempelige beschikbaarheid van lectuur een belangrijke rol vervult in het vormen van een mening en daarmee de vrijheid van meningsuiting ondersteunt. Nu het supermarktkanaal nog wel tijdschriften mag verkopen is niet alleen een vorm van oneerlijke concurrentie ontstaan, maar durven wij zelfs te stellen dat er inmiddels sprake is van censuur. In de supermarkt wordt immers een beperkt assortiment gevoerd, waardoor nu een groot gedeelte van de titels nu nergens verkrijgbaar is. Hiermee wordt indirect ook de persvrijheid, zoals bepaald in artikel 7 van de grondwet, aan banden gelegd.”
Via deze link is het complete artikel over de oproep van Audax aan het kabinet te lezen.
Lees ook: Ton en Patricia openen hun kledingwinkel hoe dan ook op 19 januari
Horeca Nederland: benieuwd naar groter steunpakket
10 jan - 21.05u: Cafés en restaurants zijn al dicht sinds 15 oktober, met een verlenging van de lockdown met drie weken, houdt dat in dat de bedrijven straks bijna vier maanden lang gesloten zijn. ,,Het kabinet lijkt met een groter steunpakket te komen, daar zijn we erg benieuwd naar. Het is zeker nodig", stelt een woordvoerder van KHN. ,,We strijden voor honderd procent compensatie, maar we weten niet welke van onze voorstellen worden overgenomen.”
Ook de horecaondernemers zien de hoge besmettingscijfers. ,,Die liegen er niet om. Maar we zijn nu al zo lang dicht, dit is echt ongekend. Het is een schrale troost dat alle maatregelen worden verlengd, we zijn dus niet zoals eerder de enige ondernemers die dicht moeten.”
Lees ook: Dijkshoorn zag minister Wiebes bij Jinek en wist: hij minacht ondernemers
'Meer financiële steun voor getroffen sectoren'
10 jan - 19.00u: Het kabinet zou nog eens het financiële steunpakket willen uitbreiden voor sectoren ‘die al heel lang gesloten zijn', zeggen ingewijden, bijvoorbeeld de evenementenbranche en de horeca.
De huidige steunpakketten waren al zo vormgegeven dat ze zouden ‘mee-ademen’ met de vraag van bedrijven, maar daar wordt ‘nog een stapje extra in gezet’. Winkels blijven bijvoorbeeld met voorraad zitten. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei gisteren al dat ‘hoe meer schade er wordt geleden, hoe meer er wordt gecompenseerd’. ,,We kijken wat er voor bepaalde sectoren nog extra moet.” Nu al verwacht het kabinet zo'n 66 miljard euro aan coronasteun kwijt te zijn, dat wordt dus mogelijk nog meer. Eerder werd overigens nog gesproken over het verzwaren van de maatregelen, zoals de sluiting van hotels, maar daar lijkt geen sprake van.
Ingewijden: lockdown drie weken verlengd
10 jan - 19.00u: De huidige coronamaatregelen worden verlengd, zeker tot 31 januari, mogelijk zelfs voor drie volle weken, melden ingewijden het AD. Gemiddeld raakten er vorige week zo’n 7700 mensen per dag besmet, terwijl het kabinet ‘terug wil’ naar een aantal van maximaal 1200 per etmaal. Bovendien waart de Britse mutatie van het virus rond, die stukken besmettelijker is. Daarnaast is nu ook een Zuid-Afrikaanse variant opgedoken. Premier Mark Rutte liet vrijdag al weten weinig optimistisch te zijn. ,,We zien nog altijd te hoge besmettingscijfers. De zorg wil weer operaties uitvoeren bij mensen met andere kwalen.”