Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
HET LAATSTE NIEUWS LEES JE HIER:Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels
Probleem is vooral dat het winkelen op afspraak een stuk 'lastiger handhaafbaar' is dan het online bestellen en ophalen bij een winkel. Die 'click en collect'-mogelijkheid is er nu wel, ondanks de lockdown. Maar als winkels klanten binnen mogen laten voor afspraken, betekent dat ook dat grote warenhuizen meer mensen kunnen toelaten. Het is ingewikkelder erop toe te zien dat bedrijven zich dan wel aan de afspraken houden.
,,Maar het is niet zo dat ik zeg: het kan nooit niet", zegt demissionair minister Blok (VVD). ,,Als je geleidelijk naar een openstelling gaat, dan kan je zo'n maatregel inzetten." De bewindsman erkent op vragen van SGP-leider Kees van der Staaij ook dat de wens leeft bij winkeliers.
Lees ook: Retailers verkiezen winkelen op afspraak boven click&collect: 'Klanten willen een advies'
Als het aan de retailers ligt, voert de overheid vandaag nog winkelen op afspraak in. Een rondgang langs diverse ondernemers leert dat deze winkelvariant tijdens de vorige lockdown als nuttig werd ervaren. Sommigen hadden er zelfs zoveel baat bij, dat dit hun jaaromzet alsnog van glans voorziet. 'Met click&collect krijgen we nog geen deuk in een pakje boter', is in dit artikel onder meer te lezen.
Gemiddelde besteding van klanten veel hoger dan bij click&collect
,,Met click&collect krijgen we nog geen deuk in een pakje boter", stelt Gerrit Jan Faber van Intersport Luxen. ,,Het werkt simpelweg niet. Winkelen op afspraak zou voor ons - wederom - dé oplossing zijn. Toen we dit in maart van dit jaar deden, liepen de zaken bijzonder goed. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat dit uiteindelijk nog een heel goed jaar voor ons is geworden. Wij hadden hier de hele dag door klanten op afspraak die werkelijk van alles kochten. De gemiddelde besteding was veel hoger dan normaal. Mede doordat wij ons uiterste best hebben gedaan om iedereen in beweging te houden in een tijd waarin dat juist zo belangrijk is."
Daan Broekman van Thom Broekman Herenmode en De Rode Winkel stelt: ,,Winkelen op afspraak werkte in de vorige lockdown ook goed. Weet je hoe het nu gaat? Een klant komt tien broeken halen, gaat naar huis en past ze daar aan. Het werkt voor geen meter. Bij het persoonlijk winkelen weet de klant direct wat hij of zij wil, past het direct aan, koopt het en gaat met de juiste, perfect passende kleding naar huis. De conversie is daardoor veel hoger en het is voor iedereen veiliger.’’
INretail: maak winkelen op afspraak mogelijk
De verkoop uit online kanalen is voor 90 procent van de ondernemers volstrekt onvoldoende om het omzetverlies van de gesloten winkels te compenseren, stelt INretail. DE organisatie wil daarom groen licht van het kabinet voor winkelen op afspraak. 'Het geeft ondernemers ademruimte om deze lockdownperiode door te komen en het kan veilig. Ook winkels die niet met click&collect kunnen werken, worden zo geholpen. Begin dit jaar werd al duidelijk dat click & collect maar tien procent van de benodigde omzet oplevert. Het is geen serieus alternatief'.
Lees ook: MKB-Nederland: 'We houden het zo niet vol. Ondernemers niet, de hele samenleving niet'
'Grote buitenlandse platforms profiteren van onze lockdown'
Ook Techniek Nederland, de brancheorganisatie van elektronicawinkels, pleit voor winkelen op afspraak, meldt Retailtrends. Techniek Nederland wijst erop dat elektronicawinkels nu de beste omzetweken van het jaar mislopen, terwijl veel winkeliers het al zwaar hebben. De brancheorganisatie is blij dat click & collect sowieso mag, maar winkelen op afspraak zou de schade verder kunnen beperken.
De combinatie van onlineverkoop en fysieke verkoop essentieel. ,,De grote buitenlandse platforms profiteren nu van onze lockdown", zegt voorzitter Doekle Terpstra. ,,Hoe langer de winkelsluiting duurt, hoe groter de kans dat die klanten na de pandemie niet meer terugkomen."