Nieuws Maatregelen

Motie Tweede Kamer aangenomen: sportbranche aanmerken als essentiële sector

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet uitzoekt of sport en bewegen aangemerkt kan worden als een essentiële sector. Het is voor de gezondheid belangrijk dat mensen blijven bewegen, en bovendien speelt sport een belangrijke rol in het welzijn van mensen, de samenleving en economie, vindt het parlement. Een motie van CDA-Kamerlid Joba van den Berg hierover werd in meerderheid aangenomen.

Van onze redactie 22 december 2021

Sportschool fitness lockdown

Foto: Shutterstock.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LOCKDOWN-LIVEBLOG: Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels

De Kamer vraagt het kabinet uit te zoeken 'onder welke randvoorwaarden sport en bewegen zo spoedig mogelijk toegevoegd kunnen worden aan de lijst van essentiële sectoren'. Dat is van belang omdat ook tijdens de strengste lockdowns die essentiële sectoren niet gesloten werden. Het gaat dan onder meer om supermarkten, tankstations en advocatenkantoren.

Demissionair premier Rutte zei dat hij de motie begrijpt, maar dat er wat meer tijd nodig is om dit goed uit te zoeken. ,,Dat gaat nu niet lukken, voor de kerst." Hij gaf toe dat het onderscheid tussen essentieel en niet-essentieel 'nergens op slaat'. ,,Maar goed, we bedoelen ermee: als je er niet heengaat, verhonger je niet. Maar je kunt ook verhongeren door te weinig cultuur te hebben en je kunt verhongeren door te weinig boeken te lezen. Maar dat is dan een andere vorm van verhongeren."

Lees ook: ONL: 'Keiharde kerstlockdown kan doodsteek zijn door schuldenproblematiek'

Erik Scherder: ‘Niet sporten na 17.00 uur? Dan ónder werktijd'

De bekende neuropsycholoog Erik Scherder pleitte eerder al voor sporten of yoga onder werktijd. ,,Als je nieuwe arbeidsregels oplegt met meer thuiswerken dan moet je ook de omstandigheden aanpassen. Zeker in deze crisis. We hadden al een pandemie genaamd lichamelijke inactiviteit. Die is nog niet opgelost en de coronacrisis heeft daar direct mee te maken’’, zegt hij op AD.nl. ,,Als je de wet die de arbeidsomstandigheden regelt (Arbo) een beetje aanpast en toevoegt dat werknemers twee keer een half uurtje onder werktijd mogen sporten dan gaat dat niet ten koste van de productiviteit. Daar ben ik van overtuigd."

Lees ook: Weer stil op straat: zo reageren ondernemers op de lockdown

Han de Hair (VES): 'Sportcentra zijn juist deel van de oplossing'

In eerdere gesprekken met De Ondernemer maakte Han de Hair, voorzitter de Vereniging Exclusieve Sportcentra en zelf eigenaar van Gymnasion Joure, duidelijk dat 'sportcentra juist een deel van de oplossing zijn'. In dit artikel zegt De Hair onder meer:,,Wat mij enorm tegen de borst stuit is dat onze regering weer ontkent dat wij juist een deel van de oplossing zijn. Ik heb het eerder gezegd, na welke lockdown dan ook, we zien mensen in fitheid achteruit hobbelen en dat kan niet de bedoeling zijn. In sportcentra werken we aan de gezondheid van mensen, dat is misschien wel de belangrijkste pilaar in deze strijd tegen het coronavirus. En juist dat wordt nu mensen weer ontnomen, moeilijk gemaakt. Sporters worden wéér geraakt".

,,Wij merken het aan de opzeggingen en het 'bevriezen' van de abonnementen terwijl mensen komen werken aan hun gezondheid in een bewezen veilige omgeving. Luchtverversing is goed, hygiëne is top en hoewel we zien dat door de huidige maatregelen het veel drukker is per uur door de beperkte openingstijden, is de verdeling van wie wanneer komt is goed geregeld. Kortom: dit is de wereld op zijn kop, contraproductief, het paard achter de wagen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws