Video Maatregelen

Video met noodkreet Realtours: 'Keijzer, Hoekstra, Rutte, help!'

Er zijn ondernemers die in deze coronacrisis voor geen enkele overheidsregeling in aanmerking komen. De reisbranche met kantoor aan huis bijvoorbeeld. Cristina Fernandes en Barbara Mazzotta van Realtours luiden de noodklok en maakten een video. ,,Geef ons een eenmalig compensatiebedrag, zodat we het tot de zomer kunnen uitzingen.”

Anke Derkse 6 maart 2021

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 8 maart

Al sinds de zomer van 2020 zijn Mazzotta en Fernandes bezig om de politiek te wijzen op hun benarde positie. Brieven naar diverse ministeries haalden niets uit. Ook branchevereniging VVKR sprak met ministers, zonder resultaat. Ze komen voor geen enkele regeling in aanmerking.

,,Voor de TVL is de harde eis dat je een eigen ingang of opgang moet hebben. Ondernemers met het kantoor aan huis hebben dat dus niet.” Een lening aanvragen is voor de onderneemsters ook geen reële optie, want 'dan krijgen we alleen maar meer schulden die we gewoon niet kunnen afbetalen. We hebben nog maar een paar euro op de bank, dat mag u gerust weten. We zitten al een jaar zonder inkomsten, dus waar zouden we dat in godsnaam van moeten doen', schetsen Fernandes en Mazzotta hun nijpende situatie.

Inmiddels is er door de Stichting Garantiefonds Reisgelden een Voucherfonds opgezet. Ondernemers in de reisbranche kunnen hier een beroep op doen om hun klanten die eerder een voucher kregen alsnog hun geld terug te betalen. ,,Maar daar hebben wij dus niets aan, want wij hebben geen vouchers uitgegeven."

Lees ook: Kleinschalige reisondernemers in de kou ondanks fors uitgebreid steunpakket

Veilig reizen met PCR-test

De oplossing ligt volgens de vrouwen van Realtours in een eenmalig steunbedrag. ,,De reisbranche is het hardst getroffen”, menen ze. ,,Vanaf maart 2020 mocht er niet meer gereisd worden. En als Rutte dan ook nog tegen de bevolking zegt dat het ‘asociaal is om nu te gaan reizen’ halen mensen het ook niet in hun hoofd.”

Natuurlijk begrijpen de reisorganisatoren de maatregelen. ,,Zeker in de begintijd. Maar op dit moment kan het gewoon veilig. Wij zijn een kleinschalige reisorganisatie die al tien jaar bestaat en slechts één reis aanbiedt, voor kleine groepen. Onze bestemming is Noord-Portugal. We doen alles zelf; van de contacten met onze partners en de pers, deelname aan reisbeurzen, vastleggen van accommodaties tot het persoonlijk begeleiden van de groep ter plaatse. Onze manier van kleinschalig toerisme kan heel veilig. Mensen doen vooraf een PCR-test en vóór terugkeer naar Nederland wederom een PCR- én een sneltest. Als mensen dat er voor over hebben, kan er gewoon 100% veilig gereisd worden.”

Lees ook: Better Places: 'Toerisme juist nu van levensbelang voor mensen in landen waar wij naartoe reizen'

'Mona Keijzer, Wopke Hoekstra en Mark Rutte: help ons. Nu!'

Bij Realtours merken ze dat de consument het vertrouwen is kwijtgeraakt in het reizen. ,,Dat moeten we dus terugwinnen en dat kost tijd. We willen heel graag weer onze reis aanbieden en mensen meenemen naar dat prachtige gebied. Hopelijk kan dat deze zomer weer. Tot die tijd hebben we echt steun van de overheid nodig in de vorm van een eenmalige compensatieregeling. Dus, Mona Keijzer, Wopke Hoekstra en Mark Rutte: help ons. Nu!"

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.