Nieuws Maatregelen

Telefonische hulplijn mkb-ondernemers: 'Druk op de persoonlijke situatie is enorm'

Deze coronacrisis vergt veel van ondernemers. ONL en het Instituut voor het midden- en kleinbedrijf IMK zijn ook daarom een telefonische hulplijn gestart. De ondernemersorganisaties krijgen al maanden berichten en telefoontjes van ondernemers die aangeven te kampen met mentale en fysieke klachten.

Cindy van Rijswijk 2 februari 2021

Hans biesheuvel onl hofvijver den haag

Hans Biesheuvel (ONL): ,,Er is veel aandacht voor allerlei steunmaatregelen, maar het gaat te weinig over de ondernemer zelf."

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel hoopt met het bieden van een luisterend oor door de juiste experts de druk wat van de ketel te halen. ,,Er is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor allerlei steunmaatregelen, maar het gaat te weinig over de ondernemer zelf."

Gealarmeerd door zelfmoordlijn

Momenteel zitten er vijf dagen per week twintig professionals klaar waarbij ondernemers hun hart kunnen luchten. Volgens Biesheuvel is zo'n hulplijn noodzakelijk. ,,Wij krijgen al maanden talloze berichten binnen van ondernemers bij wie de druk op hun persoonlijke situatie enorm is, die flink uit het lood zijn geslagen. Dat heeft zijn weerslag op hun gezondheid, fysiek en mentaal. Maar ik ben vooral gealarmeerd door de zelfmoordlijn, 113. Zij gaven aan veel telefoontjes te krijgen van ondernemers, een verontrustend signaal."

Ondernemen is niet alleen rozengeur en maneschijn

Biesheuvel verwacht een lange nasleep, voorlopig blijft de hulplijn bereikbaar. ,,Wij zullen er alles aan doen om ondernemers door deze moeilijke fase te helpen en waar nodig doorverwijzen naar specialisten of instanties, zodat ze toch geholpen kunnen worden. Veel van deze vrijwilligers zijn zelf ondernemers die goed aanvoelen wat er nodig is."

Zelf voert hij ook gesprekken. En in een blog die hij eerder schreef ('Hoe vertel ik het thuis?') met vragen van ondernemers over hun penibele financiële omstandigheden en hun thuissituatie, gaf hij adviezen ('Speel open kaart naar je gezin, schaam je niet'). Met zijn 35 jaar ervaring als zelfstandig ondernemer hoopt hij collega-ondernemers zo een hart onder de riem te steken. ,,Vaak denken ze dat ze de enige zijn, maar het overkomt andere ondernemers net zo goed. Ik heb ook pieken en dalen meegemaakt. Ondernemen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn."

"Vaak denken ze dat ze de enige zijn, maar het overkomt andere ondernemers net zo goed"

Hans Biesheuvel, voorzitter ONL

Met één teen over de rand van de afgrond

Het toekomstbeeld is somber, gedupeerden kijken reikhalzend uit naar een exitstrategie. ,,Er is veel onduidelijk. Eerst wordt een avondklok ingevoerd en na twee weken alweer opgeheven en gaan de basisscholen weer open. Als die avondklok als maatregel zo belangrijk was, vraag ik me toch af waar we dan nu staan en hoe die besluitvorming werkt. Het lijkt het nu een beetje op paniekvoetbal. Als je al vanaf oktober vorig jaar dicht bent, zoals veel horecabedrijven, dan raak je het spoor volledig bijster. En nu dan weer een verlenging met een maand. Wie zegt dat het daarna niet opnieuw verlengd wordt? Ik kan me goed voorstellen dat bij de ondernemers de moed in de schoenen zakt."

Als voorbeeld haalt hij een garagehouder uit Groningen aan, met wie hij in de ochtend bij NOS Radio 1 in de radiostudio zat. ,,Die man heeft tien maanden achterstand op zijn hypotheek, kan geen euro meer opnemen, heeft al zes maanden geen inkomen uit zijn bedrijf. Hij zei letterlijk met één teen al over de afgrond te staan. 'Nog een klein duwtje en het is gebeurd met me', zei hij. Dat komt echt wel binnen."

De telefonische hulplijn is te bereiken op 088-9990000.

Lees ook: Van Tellingen: 'Gooi winkel en horeca helemaal open, afhaalbalie is niet genoeg'

Heb je hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24 uur per dag bereikbaar), 0800-0113 (24 uur per dag bereikbaar) en 0900-0113 (24 uur per dag bereikbaar) en 113.nl.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.