Nieuws Maatregelen

Hoogleraar: OMT-advies avondsluiting horeca onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd

Bij de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) om het coronavirus tegen te gaan ontbreekt te vaak een voldoende wetenschappelijke onderbouwing, zegt Armand Girbes, hoogleraar intensivecaregeneeskunde. ,,Ik verwacht een wetenschappelijke onderbouwing waarom de horeca om 20.00 uur dicht moet en niet bijvoorbeeld om 23.00 uur. Dan wil ik geen borrelpraat horen dat mensen dronken worden tussen 20.00 uur en 23.00 uur en zich dan niet houden aan de maatregelen."

Van onze redactie 24 januari 2022

Sluiting horeca omt modellen

Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Direct na de persconferentie dinsdagavond is er via deze website en New Business Radio het live radioprogramma 'Na Rutte en Kuipers' te beluisteren en te bekijken.

Lees ook: Liveblog persconferentie Rutte: we mogen weer, we kunnen weer (maar niet iedereen)

,,Politiek en wetenschap beginnen wel erg veel door elkaar heen te lopen, dat geeft bij mij zo langzamerhand toch aardig wat ergernis", aldus Girbes die ook klinisch farmacoloog is en hoofd van de ic bij het VUmc.

,,Als er geen wetenschappelijke onderbouwing is van een heel specifiek advies, met politieke inmenging, dan heeft het een hoog nattevingergehalte. Maar de effecten van wetenschappelijk ongefundeerde adviezen op de maatschappij zijn tamelijk groot", stelt de hoogleraar.

"Ik wil geen borrelpraat horen dat mensen dronken worden tussen 20.00 uur en 23.00 uur en zich dan niet houden aan de maatregelen"

Hij geeft als voorbeeld het uitgelekte OMT-advies dat de horeca tot niet later dan 20.00 uur 's avonds open mag. ,,Ik verwacht dan ook een wetenschappelijke onderbouwing waarom dit 20.00 uur moet zijn en niet bijvoorbeeld 23.00 uur. En dan wil ik geen borrelpraat horen dat mensen dronken worden tussen 20.00 uur en 23.00 uur en zich dan niet houden aan de maatregelen. Onderbouw dit dan met cijfers", aldus Girbes.

Tot 20.00 uur open kan juist meer besmettingen opleveren

De hoogleraar kan "wel tien redenen geven" waarom 20.00 uur dichtgaan juist meer besmettingen geeft. ,,Bijvoorbeeld iemand die denkt: laat ik dan maar heel veel wijn gaan drinken omdat ik maar kort de tijd heb. Dan ga ik daarna nog even twee vrienden bezoeken. Normaal zouden deze mensen geen tijd hebben om extra vrienden te bezoeken omdat ze tot 23.00 uur in het restaurant zitten", aldus Girbes. Het OMT kan volgens hem ook gewoon zeggen: wij weten het niet. ,,Maar dan wordt het een politieke keuze en niet een wetenschappelijke keuze."

Lees ook: 'OMT kan niet onderbouwen waarom horeca niet tot 22.00 uur open kan'

OMT moet doelstelling duidelijk maken

Girbes vindt ook dat het OMT duidelijk moet maken wat nu precies de doelstelling is met de te nemen maatregelen. Eerst was het volgens hem om de ic-opnames binnen de perken te houden, daar was het beleid helemaal op gericht.

,,Nu gaat het er ineens over dat we zo weinig mogelijk besmettingen willen hebben. Terwijl er nu heel erg veel mensen zijn die Covid hebben. Die zijn meestal alleen een paar daagjes verkouden. Het wordt de hoogste tijd om de doelen met een helikopterblik te bekijken."

Lees ook: Reacties op persconferentie in live kijkradio 'Na Rutte en Kuipers'

FTM: Onderbouwing coronapas is bierviltje-berekening

Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt op de onderbouwing van de modellen van het OMT. Onderzoeksplatform Follow The Money schreef in december twee artikelen over de in hun ogen zwakke argumentatie. Zo fileerden experts op het onderzoeksplatform twee rekenmodellen die ten grondslag liggen aan de invoering van het coronatoegangsbewijs (ctb).

Een nieuwer derde model dat vervolgens gebruikt wordt door het kabinet en het OMT, werd eveneens onderuitgehaald door statistici. Hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester noemde het een 'bierviltje-berekening'.

Ook GGD/GHOR 'kraakt' OMT-onderbouwing

Ook vertegenwoordigers van de GGD/GHOR hebben de afgelopen dagen een duidelijk signaal aan OMT en politiek laten horen om naar een endemische fase over te gaan, waarbij zij zeiden dat "tot die tijd, ook niet door het OMT, niet wetenschappelijk is uit te leggen waarom horeca om 20.00 uur zou moeten sluiten en niet om 22.00 uur".

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws