Nieuws Maatregelen

We durven weer te ondernemen: aantal nieuwe bedrijven op oude niveau

Nederlanders durven weer vaker te ondernemen. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) lag het aantal startende ondernemers in juni weer op het niveau van voor de crisis. Nederland telde op 1 juli in totaal ruim 2,1 miljoen bedrijven.

Redactie NU.nl 7 juli 2021

Ondernemen starters nieuwe bedrijven niveau coronacrisis

Het KVK merkt op dat het aantal faillissementen klein blijft. In juni van dit jaar ging het om 118 ondernemingen. Foto: Shutterstock

Volgens een maandelijks rapport van de KVK is het aantal startende ondernemers in juni met 9 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Sinds maart dit jaar is er op jaarbasis continu sprake van een stijging, schrijft NU.nl.

Vooral in de gezondheidszorg telt Nederland veel meer starters dan een jaar eerder. In juni ging het hier om 2.215 beginnende ondernemers. Ook de thuiszorg is een populaire sector om een bedrijf in te beginnen. Volgens Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht, zijn er weer voldoende kansen voor zelfstandig ondernemers. In de thuiszorg is volgens hem sprake van een inhaalslag van het aantal starters na een coronadip in 2020.

Lees ook: Startende ondernemer heeft vaker eigen toko, webwinkel én een baan

KVK: al langer sprake van een daling

Het aantal startende webshops was in juni met meer dan tweeduizend ruim een derde kleiner dan in dezelfde maand in 2020. Het KVK merkt op dat er al langer sprake is van een daling van het aantal nieuwe webwinkels. In de detailhandel als geheel ging het om 30 procent minder beginnende ondernemers.

,,Met het versoepelen van de maatregelen wordt fysiek winkelen meer mogelijk, en zien we het aantal nieuwe webshops afnemen", aldus Stam. De hoogleraar noemt het verder opvallend dat de detailhandel over de gehele linie minder starters telt, inclusief fysieke winkels. ,,Het lijkt erop dat er minder nieuwe bedrijven terugkeren in de winkelstraten."

Aantal starters stijgt overal, behalve in Limburg

In vrijwel alle provincies was sprake van een stijging van het aantal starters. Limburg was daarop de uitzondering: daar daalde het aantal starters op jaarbasis met 7,5 procent. Verder merkt de KVK op dat het aantal faillissementen klein blijft. In juni ging het om 118 ondernemingen, wat op jaarbasis een daling van 43 procent betekende. Volgens Stam spelen de steunmaatregelen van de overheid hier een rol.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws