Nieuws Maatregelen

Ondernemers sceptisch over openingsplan: 'Boterzacht, zonder perspectief'

In de corona-persconferentie van 13 april hebben de demissionaire bewindslieden Mark Rutte en Hugo de Jonge hun coronabeleid gekoppeld aan een nieuw begrip: het openingsplan. Daarmee moeten versoepelingen stapsgewijs worden uitgerold. Ondernemers en brancheorganisaties reageren sceptisch op dit plan.

De Ondernemer 13 april 2021

Laatste update: 15 april 2021 21:30

Barkrukken horeca cafe kroeg bar dicht

Nu versoepelingen opnieuw zijn uitgesteld, blijven veel ondernemers wanhopig, zeker in de horeca. Foto: ANP

,,Een boterzacht openingsplan", zo reageert ANVR-directeur Frank Oostdam al tijdens de persconferentie op Twitter. De voorman van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen klinkt uitermate teleurgesteld, maar toont zich ook strijdbaar. ,,Lekker, zo’n openingsplan zonder een perspectief voor buitenlandse reizen! De reissector houdt het kabinet wel aan de afspraak om per 15 mei het generieke negatieve reisadvies af te schaffen."

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 13 april

ONL: 'Kabinet moet komen met écht heropeningsplan'

Ondernemend Nederland (ONL) noemt de persconferentie van Rutte en De Jonge dinsdagavond 'opnieuw teleurstellend.' Volgens ONL-oprichter Hans Biesheuvel ontbraken wederom drie zaken: ,,Het is essentieel dat het kabinet zo snel mogelijk komt met een herstelplan voor de samenleving, een plan voor de aanpak van de schulden van ondernemers en een heldere en snelle aanpak van de vaccinaties."

Veel ondernemers hebben het enorm zwaar en weten niet of nauwelijks te overleven, benadrukt Biesheuvel. ,,Meer duidelijkheid vanuit het kabinet is essentieel. Ook als het kabinet vanaf 28 april wel kan en gaat versoepelen, hebben veel ondernemers een groot probleem. Ze hebben geen geld om open te gaan of een nieuwe voorraad aan te schaffen, er hangt hen een hoge belastingschuld boven het hoofd en het is volstrekt onduidelijk hoe en hoe lang het kabinet door wil blijven gaan met steunmaatregelen. Tegen het kabinet zeggen we opnieuw: maak en presenteer je plannen hiervoor, zodat ondernemers na dik een jaar eindelijk een beetje weten waar ze aan toe zijn."

"Lekker, zo'n openingsplan zonder perspectief voor buitenlandse reizen"

Frank Oosdam, directeur van ANVR

KHN noemt openingsplan 'kleine stapjes'

Koninklijke Horeca Nederland vindt dat het openingsplan van het kabinet wel ,,iets van perspectief biedt, maar dat daar de positiviteit ook ophoudt". Directeur Dirk Beljaarts zegt dat de plannen van de KHN niet als uitgangspunt zijn genomen bij het maken van het plan, maar dat dat wel was beloofd. ,,Het zijn zulke kleine stapjes", zegt de KHN-voorman. ,,Alleen onder hele strenge voorwaarden mogen de terrassen open en pas later onder strenge voorwaarden de restaurants, op deze manier wordt het heel lastig als ondernemer om rendement te maken."

Beljaarts vindt het dan ook teleurstellend dat de terrassen nog niet open mogen. ,,We denken dat we echt een rol kunnen spelen in het bestrijden van het virus. Het is een uitgestoken hand naar het kabinet, gesteund door een aantal burgemeesters en ziekenhuisdirecteuren."

Lees ook: Wat houdt 'het openingsplan' precies in?

CNV: 'Schaal coronasteun voor bedrijven snel op'

In ruil voor het verlengen van de huidige coronamaatregelen moet de steun voor bedrijven snel worden opgeschaald en moet er een nieuw, specifiek steunpakket komen voor sectoren die hard geraakt worden door de coronapandemie. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op de persconferentie van dinsdagavond over het openingsplan van het demissionair kabinet. ,,Tienduizenden mensen raken anders hun baan kwijt", aldus de bond.

CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt dat de maatregelen de horeca, winkels en reisbranche keihard raken. ,,Voor de horeca zijn de druiven zuur: ook met Koningsdag blijven ze dicht. We roepen het kabinet op om zo snel mogelijk met een nieuw, sectorspecifiek steunpakket te komen om deze sectoren door de crisis te helpen." Fortuin zegt dat het kabinet, gezien alle omstandigheden, nu niet anders kan dan de keuze maken om de coronamaatregelen te verlengen. Wel noemt hij het uitstellen van de levering van het Janssen-vaccin ,,de zoveelste klap in de vaccinatie-soap."

"Belangrijk is dat sectoren gelijkwaardig worden behandeld en hoe dit alles zich verhoudt tot de eerder gepresenteerde routekaart, de sectorplannen en de pilots met testen"

VNO-NCW en MKB-Nederland

VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Uitblijven versoepelingen teleurstellend voor ondernemers’

De teleurstelling druipt af van de eerste gezamenlijke reactie van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op de persconferentie. ,,Na achttien weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers -met protocollen om veilig de terrassen te openen- onderdeel van de oplossing zijn. We pleiten hier al maanden voor en dit kan verantwoord hebben ondernemers laten zien."

Blij zijn de ondernemersorganisaties dat de buitenschoolse opvang vanaf aanstaande maandag weer opengaat. ,,Dit maakt het leven van veel werkende ouders weer een stukje makkelijker."

Het is verder volgens de ondernemersorganisaties goed dat er nu een stappenplan komt richting de zomer om weer sectoren te gaan openen. ,,Al laten de afgelopen weken zien hoe snel daarbij te hoge verwachtingen worden gewekt", aldus de twee belangenorganisaties. ,,Ook over de fasering hebben we de nodige vragen. Zo is belangrijk dat sectoren gelijkwaardig worden behandeld én hoe dit alles zich verhoudt tot de eerder gepresenteerde routekaart, de sectorplannen en de pilots met testen."

Lees ook: 'Kabinet neigt naar onbehoorlijk bestuur, winkels en horeca moeten nú open'

VZN: 'Tijd van proefballonnen is voorbij'

De persconferentie van het demissionair kabinet is wederom uitgelopen op een grote teleurstelling voor zelfstandigen in de getroffen sectoren en beroepen, laat Vereniging Zelfstandigen Nederland weten. ,,Zelfstandigen willen niets liever dan weer aan de slag en zelf inkomsten genereren, maar de datum van eventuele hervatting van hun werkzaamheden is opnieuw vooruitgeschoven", zegt VZN-voorzitter Van de Ven. ,,Rutte spreekt over ‘een einde in zicht’ maar veel zelfstandigen hebben de financiële noch mentale veerkracht meer om dat einde te halen. De hopelijk ‘mooie zomer’ waarover Rutte spreekt, is voor velen gewoonweg te ver weg om het vol te houden."

VZN roept het kabinet op om te komen met een duidelijke vaccinatiestrategie - als weg uit deze crisis - en een duidelijk herstelplan voor de economie. Omdat de coronasteunpakketten voor veel zelfstandigen ontoereikend zijn, vanwege de huidige voorwaarden, pleit VZN bovendien voor een eenmalige coronacompensatieregeling voor zelfstandig ondernemers die tot op heden verstoken zijn van steun. Van de Ven: ,,De tijd van proefballonnetjes oplaten moet voorbij zijn. Er is nu visie en leiderschap nodig, in combinatie met concrete en snelle steun aan de getroffen zelfstandigen."

"De tijd van proefballonnetjes oplaten moet voorbij zijn. Er is nu visie en leiderschap nodig, in combinatie met concrete en snelle steun"

Cristel van de Ven, voorzitter van VZN

INretail: 'Laat ondernemers gewoon ondernemen'

,,Laat de mensen winkelen en laat ondernemers ondernemen", zo reageert brancheorganisatie INretail op de persconferentie van Rutte en De Jonge. ,,De sector zit in een wurggreep en gaat failliet. Het geld is op, de voorjaarsgoederen moeten de omzet opleveren die nodig is om rekeningen te betalen. Telkens houdt het kabinet vast aan onnodige beperkingen en ondertussen moet de meerderheid van de ondernemers privé-spaargeld aanspreken om te overleven. Als sector hebben we samen met justitie, het NCTV en de vereniging van gemeenten veel geïnvesteerd in een plan voor 2500 veilige winkelgebieden. Met het winkelprotocol en de aanpak voor de winkelstraten kunnen we in het belang van de ziekenhuizen handelen en tegelijk ook iedereen geregisseerd veilig winkelen bieden. Daar moet het kabinet geen dag langer mee willen wachten."

In de 2.500 winkelgebieden in ons land voltrekt zich een kaalslag waardoor tienduizenden mensen hun baan verliezen, waarschuwt INretail. ,,Het verdwijnen van winkels tast de leefbaarheid van plaatsen aan. Ondernemingen gaan massaal failliet of trekken de stekker eruit. Landelijke ketens verdwijnen uit het straatbeeld waar huurcontracten aflopen. Deze tendens moet worden doorbroken. Er gaat meer kapot dan iedereen lief is en het meest wrange is dat deze situatie niet nodig is. Het gaat hier ook om vertrouwen dat het kabinet moet durven geven.”

Uit draagvlak-onderzoek onder de Nederlandse bevolking werd deze week duidelijk dat rond de 65 procent van de mensen graag winkelversoepelingen wil. ,,Iedereen snakt naar meer ruimte", aldus INretail. ,,Ondernemers lopen er keihard tegenaan dat nu alleen winkelen op afspraak mag en de helft van de tijd blijft de reserveringsagenda leeg. Daarnaast is de no show 20 procent."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws