Nieuws Maatregelen

‘Geef ondernemers een time-out van zes maanden voor terugbetaling coronaschulden’

De tijd is aangebroken om ondernemers eindelijk te laten bouwen aan het herstel van hun zaak, bepleit Ondernemend Nederland (ONL) in een eigen herstelplan dat actief wordt besproken met politiek Den Haag. ONL-voorzitter Hans Biesheuvel roept het kabinet op een time-out van zes maanden in te lassen voor de definitieve vaststelling en terugbetaling van coronasteun. ,,Stel een commissie van experts in die onderzoek doet naar een effectieve aanpak van de afwikkeling van steunrondes.”

Jeroen Mirck 1 februari 2022

Hans Biesheuvel ONL portret

Hans Biesheuvel: 'Na alle steun moet de aandacht nu worden verlegd naar herstel.' Foto: ONL

Afgelopen week publiceerde Biesheuvel een open brief waarin hij er bij het kabinet op aandringt nu echt werk te gaan maken van herstelbeleid. ,,Ondernemers zijn wel echt klaar met voortdurend in de crisisstand staan en willen weer gaan bouwen aan hun toekomst”, zegt de ONL-voorman in gesprek met De Ondernemer. ,,De piek van de pandemie lijkt voorbij, dus is het tijd voor een nieuwe stap. Na alle steun zou de aandacht nu moeten worden verlegd naar herstel. Er is een nieuwe kabinet, met ook nieuwe ministers op de drie departementen die gaan over ondernemerschap: Financiën, SZW en Economische Zaken & Klimaat. Aan hen was dan ook onze open brief gericht.”

Time-out UWV, Belastingdienst, RVO én ondernemers

Een nieuw element in de oproep van ONL is een time-out van zes maanden. ,,Niet alleen voor ondernemers, maar ook voor de diensten die de coronaregelingen moeten uitvoeren: Belastingdienst, UWV en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)”, aldus Biesheuvel. ,,De afwikkeling van de steunmaatregelen kost enorm veel tijd voor iedereen. De regelingen zijn in een paar dagen bedacht en hebben op zich goed gewerkt, maar de afwikkeling ervan is complex. Zowel NOW als TVL hebben er inmiddels zes ronden op zitten. Als je die allemaal één voor één gaat afhandelen, ben je al gauw tien jaar bezig. De diensten hebben niet de menskracht en ondernemers komen door deze almaar voortdurende rompslomp niet aan ondernemen toe.”

Lees ook: ONL voor Ondernemers in open brief: 'Naast steun ook herstelplan voor mkb nodig'

Vandaar dus een time-out, als het aan ONL ligt. Niet alleen om iedereen op adem te laten komen, maar ook om uit te zoeken hoe de afhandeling efficiënter kan. Biesheuvel: ,,Wij stellen voor om een commissie van experts naar de steunregelingen te laten kijken en een slimmere manier te bedenken om de terugbetaling te regelen. Volgens onderzoek van ABN Amro gaat het minstens vijf jaar duren om ondernemers alleen al hun belastingschulden te laten terugbetalen. En dan te bedenken dat zij vaak nog veel meer schulden hebben, zoals achterstallige hypotheekaflossingen en privéschulden die zijn aangegaan om het eigen bedrijf overeind te houden.”

Terugverdiencapaciteit van ondernemers met schulden

Biesheuvel benadrukt dat hij niet louter gaat pleiten voor kwijtschelding. ,,Zo werkt het niet”, erkent de ONL-voorman. ,,Er moet goed in kaart worden gebracht wat de terugverdiencapaciteit van individuele ondernemers is. In onze open brief noemen we enkele manieren om hen slim te ondersteunen, variërend van een mkb-herstelfonds tot een stopperslening, waarbij de overheid de schuld van een ondernemer overneemt en hierdoor met minder gedoe zijn crediteuren kan terugbetalen.”

"Als je alle TVL- en NOW-rondes één voor één gaat afhandelen, ben je al gauw tien jaar bezig"

Het oplossen van de schuldenproblematiek is volgens ONL essentieel om de economie weer op stoom te krijgen en ondernemers weer te laten ondernemen. ,,Mijn boodschap aan Den Haag is dat er tempo nodig is”, stelt Biesheuvel. ,,Veel ondernemers hebben geen herstelvermogen meer, geen vet op de botten. De door ons voorgestelde time-out geeft hen tijd om zich te herpakken. De overheid moet ondernemers een eerlijk perspectief bieden.”

Ondernemers op weg helpen met mkb-herstelplan

De afgelopen twee jaar heeft het kabinet ondernemers met behulp van steunmaatregelen overeind gehouden. ,,Nu moeten we toe naar een andere manier van steun, in de vorm van een mkb-herstelplan”, meent Biesheuvel. ,,Dat plan moet hand in hand gaan met een langetermijnperspectief. Daarbij moet ook aandacht worden gegeven aan de mentale situatie van ondernemers.”

Lees ook: ONL-voorman Biesheuvel: 'Ondernemers willen een nieuwe minister van Economische Zaken die hun taal spreekt'

De door ONL voorgestelde commissie van experts kan het werk van de overheid ook een stuk eenvoudiger maken. ,,Zes steunrondes apart afhandelen is onwerkbaar”, zegt Biesheuvel. ,,Een team van accountants, belastingadviseurs en wetenschappers kan de terugbetaling anders inrichten, bijvoorbeeld door te kijken naar jaarrekeningen. Zo kan er een manier worden gevonden om dit sneller en slimmer te doen.”

Volgens Biesheuvel valt zijn idee voor een time-out goed in politiek Den Haag. ,,Iedereen ziet dat dit een lastige route is. Mijn verwachting is dat de drie nieuwe ministers van Financiën, EZK en SZW de hand willen uitsteken naar ondernemers. De problemen zijn echt heel manifest, dus moeten de herstelplannen nu echt snel concreet worden gemaakt. Bedrijven die herstellen, kunnen weer vooruitkijken. Daarna is er voor hen hopelijk weer ruimte voor groei. De komende week gaan we alles erop inrichten dat deze boodschap zo goed mogelijk wordt opgepakt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws