liveblog Maatregelen

Liveblog: nieuwe maatregelen raken horeca en evenementen

Door de stevige stijging van de coronabesmettingen - eergisteren 5500, gisteren bijna 7000 - zijn nieuwe maatregelen op komst. In dit liveblog houden we je, ook de dagen na de persconferentie, op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en reacties.

DEZE LIVEBLOG IS BEËINDIGD.

Laatste update: 12 juli 2021 13:39

Premier Rutte biedt excuses aan voor te snelle versoepelingen

Demissionair premier Mark Rutte maakte maandag excuses voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. ,,Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor." 

Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en De Jonge (Volksgezondheid) niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken. Volgens Rutte waren ze in de aanloop ernaartoe te druk met het nadenken over de maatregelen en waren hij en De Jonge daardoor niet goed voorbereid, is te lezen in dit artikel.

Testen voor Toegang: van 102.000 naar 16.000 testen

Veel mensen hebben zaterdag hun testafspraak bij Testen voor Toegang afgezegd na de persconferentie van vrijdagavond. De testorganisatie hield rekening met 50.000 geplande testafspraken, maar er zijn uiteindelijk maar 16.000 testen uitgevoerd, meldt een woordvoerder. Op vrijdag werden er nog ruim 102.000 testen gedaan.

Door de nieuwe maatregelen zijn er ineens een stuk minder toegangsbewijzen nodig. Zo maakten demissionair zorgminister Hugo de Jonge en demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond tijdens een persconferentie bekend dat meerdaagse evenementen voorlopig niet meer gehouden mogen worden. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren.

Voor de horeca wordt het coronatoegangsbewijs, waarmee een uitzondering op de 1,5-meterregel mogelijk was, niet meer gebruikt tot en met 13 augustus. Discotheken en nachtclubs gaan helemaal dicht.

OMT adviseerde coronamaatregelen al voor het weekend in te laten gaan

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om de aangescherpte coronaregels al voor het weekend te laten ingaan. Het kabinet volgt dat spoedadvies niet op. De maatregelen gaan om 06.00 uur op zaterdag/vandaag in. Kroegen en clubs waren daardoor vrijdag nog open.

Ingewijden meldden dat het niet mogelijk was de maatregelen direct vrijdagavond al in te laten gaan. Het zou problemen met de handhaving opleveren.

Juist het feesten in de nachtelijke horeca blijkt een belangrijke oorzaak voor de ongekende toename van coronabesmettingen. Dankzij toegangstesten hoeven bezoekers geen anderhalve meter afstand meer aan te houden in nachtclubs, maar dat systeem bleek verre van waterdicht. Sommigen kopieerden de toegangsbewijzen van anderen en niet alle portiers controleerden goed. Als gevolg ontstonden corona-uitbraken in steden als Groningen, Enschede en Amsterdam.

Overigens wijkt het kabinet op meer punten af van het OMT-spoedadvies, zo is te lezen in dit artikel.

Eindhoven-centrum gisteravond: terrassen eerder dicht

In Eindhoven is het besluit genomen om de terrassen na 23.00 uur dicht te doen vanwege de drukte. Naast alle nieuwe maatregelen komt dit er nog bij voor de Eindhovenaren. Toch is er begrip door de mensen.

MyChannels Video ID: 237407

ID&T spant kort geding aan tegen overheid

De grote festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. ,,Het is een disproportioneel besluit", zo vertelt ceo Ritty van Straalen tegen het ANP. Demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge bekend dat meerdaagse evenementen voorlopig niet meer worden gehouden en dat bezoekers van een evenement moeten zitten.

ID&T organiseert onder meer de festivals Defqon.1 Weekend Festival, Mysteryland, Awakenings, Sensation, Thunderdome, Welcome to the Future, Amsterdam Open Air en Milkshake. In het kort geding eist de organisator een duidelijk besluit vanuit de overheid: het laten doorgaan van festival onder Fieldlab-voorwaarden of dat de overheid verantwoordelijkheid neemt. ,,Dat laatste is het betalen van onze rekeningen door middel van het garantiefonds", stelt Van Straalen.

Begin volgende week ligt het kort geding bij de rechter. "We willen nu duidelijkheid. We kunnen niet iedereen tot 14 augustus aan het lijntje houden. Ze kunnen ons niet meer laten bungelen."

Vereniging Zelfstandigen Nederland: 'Maatwerk nodig!'

,,Wat een strop voor zelfstandigen in de horeca en evenementenbranche, dat nieuwe maatregelen nodig zijn", zo reageert Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) op de persconferentie van vanavond. ,,Zaak is nu om deze extra maatregelen zo kort mogelijk te laten duren én om opnieuw te kijken naar de financiële steunpakketten voor de opnieuw getroffen zelfstandig ondernemers. Maatwerk nodig!"

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

'Ik ga er vanuit dat brancheorganisatie claims neerlegt bij de overheid vanwege dit wanbeleid'

,,Dit is financieel een enorme strop", zegt de Brabantse festivalorganisator Ferry van den Nieuwelaar. ,,Ook voor onze leveranciers. Ik ga er vanuit dat onze brancheorganisatie claims neerlegt bij de overheid vanwege dit wanbeleid.” 

Maar ook reacties uit de politiek komen inmiddels los. Verschillende Kamerleden hebben op Twitter boos gereageerd op het in hun ogen gebrek aan zelfreflectie van Rutte en De Jonge. Ze vinden dat de bewindspersonen tijdens hun verklaring anderen de schuld gaven van het sterk toegenomen aantal coronabesmettingen, zonder zich kritisch uit te laten over het eigen kabinetsbeleid.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld schrijft dat ze 'kribbig' werd van de persconferentie. ,,Jongeren krijgen van alles de schuld, maar het was het kabinet zelf dat uitstraalde dat ALLES weer kan." Volgens haar heeft het kabinet kritiek vanuit de oppositie genegeerd. ,,En nu hebben anderen het weer gedaan." Volgens SP'er Peter Kwint is het 'de schuld van alles en iedereen. Maar een beetje zelfreflectie is te veel gevraagd voor dit kabinet.' 

Attje Kuiken (PvdA) schampert op Twitter: 'Wat lijkt me dat heerlijk. Iedereen altijd schuld maar nooit jijzelf.'

Schermafbeelding 2021 07 09 om 22 42 36

Financiële steunpakketten en garantiefonds voor evenementensector

Demissionair premier Mark Rutte snapt dat de maatregelen hard aankomen bij de evenementensector. Het kabinet probeert de organisatoren zo goed mogelijk te helpen met financiële steunpakketten, zei hij. Ook is er een garantiefonds opgetuigd voor de evenementensector.

Het kabinet neemt de stap omdat het onder meer vreest dat bezoekers van nachtclubs massaal naar de festivals zouden trekken. ,,Het risico is te groot."

Voornamelijk jongeren zijn besmet geraakt sinds de laatste ronde van versoepelingen werd afgekondigd. De stijging is "ongekend", aldus zorgminister Hugo de Jonge. Volgens Rutte was die stap toen in lijn met alle modellen en stonden alle lichten op groen. Maar de veel besmettelijkere Delta-variant heeft roet in het eten gegooid.

Rutte gebarentaalvrouw persconferentie 9 juli

VNO-NCW, MKB-Nederland: ‘Begrip voor maatregelen, drama voor evenementenbranche’

Gezien het snel oplopend aantal besmettingen hebben VNO-NCW en MKB-Nederland 'begrip voor de maatregelen' die het demissionaire kabinet zojuist heeft aangekondigd. 'Niettemin zijn die uiterst wrang voor ondernemers die wel alles uit de kast hebben gehaald om veilig en verantwoord hun deuren weer te openen. De huidige ontwikkeling van het virus onderstreept de voorbarigheid van het eerdere kabinetsbesluit om het steunpakket na het derde kwartaal niet te verlengen'.

VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen op het drama van de nieuwe beperkingen voor met name de evenementensector. 'Die is al ruim een jaar dicht. Ondernemers hebben de afgelopen tijd fors geïnvesteerd om deze zomer weer festivals en dergelijke te kunnen organiseren, maar moeten alweer stoppen voordat ze überhaupt zijn begonnen. Iets organiseren voor ná 13 augustus, wie durft dat nu nog'. Lees de volledige reactie via deze link.

Persconferentie Rutte-de Jonge in twee minuten

MyChannels Video ID: 237370

Hans Biesheuvel (ONL): 'Zo snel mogelijk bekijken hoe we dit tij kunnen keren'

,,Vreselijk dat opnieuw strengere maatregelen nodig zijn. Extra vervelend voor ondernemers die net weer meer mochten. Hopelijk is dit een terugslag van korte duur", zo reageert Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL, op de persconferentie van vanavond. ,,En daar kunnen we samen voor zorgen door ons goed aan de regels te houden. ONL blijft de gevolgen van de maatregelen voor ondernemers goed in de gaten houden. We zijn hierover al in gesprek met het kabinet en ONL wil zo snel mogelijk met ondernemers, organisaties en het kabinet bekijken hoe we dit kunnen keren".

Lowlands-directeur 'laaiend op kabinet'

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is 'laaiend op het kabinet en de nieuw aangekondigde plannen'. Tijdens de persconferentie werd bekend dat meerdaagse evenementen voorlopig niet meer worden gehouden. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren.

Lowlands zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn. Daarmee heeft de organisatie van Lowlands een kleine week om het festival op te zetten. ,,Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: 'je ziet maar hoe je het oplost'", zegt Van Eerdenburg. ,,Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit."

De nieuwe maatregelen kunnen ervoor zorgen dat het flink in de centen loopt voor de organisatie, want de opbouw is al begonnen. ,,En de Engelse artiesten vallen niet onder het garantiefonds", vervolgt Van Eerdenburg, verwijzend naar onder anderen Liam Gallagher, Stormzy en The Chemical Brothers. ,,Dat zijn de duurste artiesten die we geboekt hebben. Het is werkelijk waar schofterig."

Archieffoto (ANP) hieronder: premier Rutte op bezoek op... Lowlands.

Lowlands Rutte

KHN: 'Dit is een staaltje symboolpolitiek'

Koninklijke Horeca Nederland laat weten hun leden niet op te roepen om vanavond ook al eerder te sluiten. De eindtijden van de horeca werden twee weken geleden weer losgelaten. ,,We staan sowieso niet achter de restricties zoals ze eerder zijn uitgelekt", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts.

KHN zegt verder in een gesprek met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vrijdagmiddag dit ook aan te hebben gegeven. ,,Dit is een staaltje symboolpolitiek." Volgens Beljaarts zijn de sterk stijgende aantallen besmettingen in de horeca nog altijd relatief, en zijn de absolute aantallen besmettingen laag.

Daarbij vraagt KHN zich af of het demissionaire kabinet de oren laat hangen naar de maatschappelijke druk om Nederland door het oplopende aantal besmettingen niet op rood te krijgen voor andere landen. Als het kabinet het aantal besmettingen tegen wil gaan moet er iets anders gebeuren dan wat er nu wordt voorgesteld, zegt Beljaarts.

Persconferentie - per morgenochtend 06.00 uur gaan deze maatregelen in:

In alle horeca is anderhalve meter afstand weer de norm, vaste eigen zitplaats voor iedere gast, overal in elke situatie.

Voor horeca gaat het systeem testen voor toegang op pauze tot zaterdag 14 augustus.

Als sluitingstijd geldt 24.00 tot 06.00 uur, entertainment binnen of buiten is niet langer toegestaan.

Meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet meer worden gehouden. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren. Dat is een van de maatregelen van het kabinet om het groeiend aantal besmettingen met het coronavirus te stoppen.

Bij evenementen, festivals en sportwedstrijden mag publiek zijn mits iedereen een vaste zitplaats op anderhalve meter heeft. Er mag wel extra publiek komen als er met coronatoegangsbewijzen wordt gewerkt. In dat geval mag maximaal twee derde van de capaciteit worden gebruikt voor zitplaatsen.

< updates volgen >

Persconferentie Rutte-de Jonge: nieuwe maatregelen raken horeca en evenementen

'We hopen nog steeds op mooie zomer. Maar er is een wolk voor de zon geschoven. Mede door de zeer besmettelijke delta-variant stijgen de besmettingscijfers erg hard. Er is verzevenvoudiging van het aantal besmettingen, sinds vorige week', zo opende demissionair premier Rutte zojuist de persconferentie.

Per morgenochtend 06.00 uur gaan deze maatregelen in:

In alle horeca is anderhalve meter afstand weer de norm, vaste eigen zitplaats voor iedere gast, overal in elke situatie. 

Voor horeca gaat het systeem testen voor toegang op pauze tot zaterdag 14 augustus. 

Als sluitingstijd geldt 24.00 tot 06.00 uur, entertainment binnen of buiten is niet langer toegestaan.

Meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet meer worden gehouden. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren. Dat is een van de maatregelen van het kabinet om het groeiend aantal besmettingen met het coronavirus te stoppen.

Bij evenementen, festivals en sportwedstrijden mag publiek zijn mits iedereen een vaste zitplaats op anderhalve meter heeft. Er mag wel extra publiek komen als er met coronatoegangsbewijzen wordt gewerkt. In dat geval mag maximaal twee derde van de capaciteit worden gebruikt voor zitplaatsen.

Rutte tijdens de persconferentie: 'Vrijdag 13 augustus zullen we de stand van zaken doornemen. Dan gaan we kijken wat er dan eventueel nog nodig is. De aanscherpingen in de horeca en de evenementenbranche zijn nodig om besmettingen te voorkomen. Maar het gaat uiteindelijk om ons eigen gedrag. Dan heb ik het bijvoorbeeld over borrels met de buren of verjaardagsfeestjes in de tuin. Ik snap het, iedereen heeft behoefte aan gezelligheid. We willen allemaal elkaar weer ontmoeten. Dat kan, maar doe het verstandig. Neem je verantwoordelijkheid. Ons dringende advies: houd feestjes klein en beheersbaar'

Fieldlab Evenementen over strengere regels: 'Schandalig wat er nu gebeurt'

Fieldlab Evenementen heeft geen goed woord over voor de manier waarop het demissionaire kabinet het grote aantal positieve coronatesten wil indammen door strengere regels voor evenementen in te voeren. "Ik vind het schandalig wat nu gebeurt", zegt programmamanager Pieter Lubberts tegen NU.nl.

,,Wij zeiden destijds dat het essentieel is om binnen 24 uur voor het einde van het evenement negatief getest te zijn en dat de ventilatie van besloten evenementenlocaties in orde moet zijn. Dat zijn adviezen die de overheid niet heeft overgenomen, omdat men vooral keek naar de uitvoerbaarheid van het advies. Dat is een politieke keuze. Maar als je, voordat evenementen überhaupt plaatsvinden, de stekker er al uittrekt, dan pas je het programma waar je zelf aan hebt meegewerkt niet toe. Dat vind ik heel kwalijk," zegt Lubberts onder meer in dit artikel.

Persconferentie Rutte-de Jonge: nachtleven gaat op slot

MyChannels Video ID: 237293

Veel bedrijven moeten tegemoetkoming vaste lasten terugbetalen

In afwachting van een persconferentie met weer nieuwe coronamaatregelen meldt het CBS dat de helft van de bedrijven mogelijk een deel of het gehele voorschot van de TVL moet terugbetalen (periode juni tot september 2020). 

Het gaat om ondernemingen waarvan de zogenoemde eerste TVL-regeling definitief is vastgesteld. Bij de helft van de bedrijven viel de omzet in die periode hoger uit dan verwacht, is in dit artikel te lezen.

geld lening corona

Persconferentie: dit lijkt er gezegd te gaan worden

Om het coronavirus terug te dringen wordt in de horeca vanaf zaterdag de sluitingstijd weer op 24.00 uur gezet. Nachtclubs en discotheken gaan voorlopig dicht, festivals zonder zitplaatsen zijn verboden. Dat bevestigen Haagse bronnen. De maatregelen gelden tot 13 augustus en gaan zaterdagochtend om 06.00 uur in, melden onze collega's van het AD.

Vanavond geven Rutte en De Jonge weer een corona-persconferentie. Binnen-en buiten-evenementen waarbij er geen vaste zitplaatsen zijn, worden geschrapt. Een grote concertzaal mag - mits bezoekers een vaste plek hebben - zonder toegangstesten straks op grofweg een derde van de capaciteit open, als er met toegangstesten gewerkt wordt loopt dat op tot twee derde.

Maar alle plekken waar bezoekers vrij en kriskras door elkaar lopen zijn binnen - en buiten - weer uit den boze. ,,Vooral op plekken waar je je vrij beweegt, zie je clusters”, zegt een ingewijde. 'Dus daar moeten we iets aan doen.' De sluitingstijden in de horeca gaan morgen in om chaotische taferelen vanavond te voorkomen, stelt de bron.

Besmettingen onder personeel doet horecaondernemers preventief de deur sluiten

Verschillende ondernemers gooien tijdelijk hun horecatent dicht. Zij zien zich daartoe genoodzaakt vanwege het oplopend aantal besmettingen, ook onder het eigen personeel. ,,Als de helft van je personeel positief is getest, kun je niet anders.” Lees hier het volledige artikel.

Voor de Groningse horecaondernemer Marcel Levee bijvoorbeeld. Dacht hij ruim twee weken geleden nog te gaan knallen, nu is het alweer uit met de pret, schrijft AD. Tijdelijk dan. Uit voorzorg sluit hij zijn vijf horecatenten in Groningen, waaronder Feestcafé Klein, Shooters en Twister.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

MyChannels Video ID: 237239

Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag noemt de snelle toename van het aantal bekende coronabesmettingen 'ontzettend zorgelijk'. Niet alleen voor de ontwikkeling van het virus zelf, maar ook voor het vooruitzicht van Nederlanders die een vakantie naar het buitenland hebben geboekt voor de komende weken. Bron: AD Video.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Branchevereniging Nachtbelang: 'Dat er naar ons gewezen wordt is zeer onterecht'

Nachtclubs en discotheken balen dat ze mogelijk om middernacht dicht moeten, zegt de branchevereniging Nachtbelang die spreekt namens vijftig tot zestig nachtclubs door het hele land. Volgens een woordvoerder is er nog veel onduidelijk, maar zou het wel 'al iets' zijn als de nachtclubs en discotheken niet helemaal hoeven te sluiten.

Nachtbelang denkt dat de gevolgen van sluiting afhangt van het soort club of café. De sluiting zou op lange termijn onhoudbaar zijn, klinkt het. De clubs zijn net weer open, sinds zaterdag 26 juni. Dat er naar de horeca wordt gewezen als oorzaak voor de oplopende coronabesmettingen noemt de zegsman 'zeer onterecht'.

,,Het is niet alleen de horeca waar het misgaat, het gaat mis in de hele keten'', zegt hij. ,,Menig ondernemer is er serieus mee bezig. De trucjes om toch binnen te komen zijn inmiddels bekend", aldus Nachtbelang. De vereniging hoopt dat de nachtclubs en discotheken een kans krijgen om te laten zien dat het systeem wel kan werken.

,,Eigenlijk zijn er geen woorden voor, we worden door het moment en de emotie geregeerd", zegt de woordvoerder, die erkent dat de clusters van besmettingen wel groot zijn, maar benadrukt dat de meeste clubeigenaren hun verantwoordelijkheid na besmettingen nemen door bijvoorbeeld meteen de deuren te sluiten.

discotheek bar nachtleven

Politie zit niet te wachten op horecasluiting

Een 'hell of a job', zo omschrijft de voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, Jan Struijs, de taak van handhavers als het kabinet de horeca vervroegd sluit. Nu de besmettingscijfers weer omhoogschieten is dat waarschijnlijk de aankondiging die premier Rutte en minister De Jonge vanavond gaan doen.

Een begrijpelijke keuze vanuit het zorgperspectief, maar 'vanuit het handhavingsperspectief zaten we hier niet op te wachten', zegt Struijs. ,,De 'summer of love' komt eraan. We hebben gezien dat veel mensen, niet alleen jongeren, behoefte hebben aan uitgaan en op terrassen zitten tot diep in de nacht.''

De vakbondsvoorzitter verwacht dat mensen nu elders hun heil gaan zoeken. Zoals op privéfeestjes en in het park. ,,Dat gaat gepaard met geluidsoverlast, dus dat vraagt veel van de handhaving. We zullen op de excessen gaan inzetten.'' Ook Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, verwacht dat er weer een 'flinke hap' werk bijkomt

,,Twaalf uur is natuurlijk een hele redelijke en mooie tijd, maar er is dan ook al flink gedronken en dat kan gedoe opleveren." Dat met de herinvoering van beperkende maatregelen de teugels weer worden aangehaald, vraagt veel van mensen, stelt de voorzitter. ,,Ik ben benieuwd hoe dat gaat."

'Horeca weer dicht om 24.00 uur'

Haagse bronnen melden dat overwogen wordt om in de horeca vanaf vannacht de sluitingstijd weer op 24.00 uur te zetten en feestjes in nachtclubs en bij festivals zonder zitplaats te schrappen. Vanavond geven Rutte en De Jonge een persconferentie.

Een besluit wordt nu in de ministerraad genomen, details kunnen nog wijzigen. Zoals het er nu voorstaat draait het kabinet een flink deel van de laatste versoepelingen terug: om middernacht moet horeca dan weer dicht, anderhalvemeterloze feestjes met toegangstesten worden geschrapt. 

Het complete testen voor toegang afschaffen, gaat te ver, zegt een ingewijde, dan zou je ook gelegenheden treffen waar amper clusters zijn. Zo zouden evenementen met vaste zitplekken dus door kunnen gaan. Voor grote festivals die de komende weken gepland zijn, betekent het slecht nieuws. Als het aantal vaccinaties doorstijgt, komt er mogelijk in augustus weer ruimte voor clubs en festivals, stelt een bron.

feest party coronamaatregelen



'Vooral het nachtleven gaat weer op slot'

Het kabinet trapt op de rem: om het coronavirus terug te dringen wordt overwogen om de horeca vanaf vannacht twaalf uur weer op slot te gooien, toegangstesten voor clubs en festivals af te schaffen, zo melden bronnen rond het kabinet. 

Vanavond geven Rutte en De Jonge om 19.00 uur een persconferentie.

VANAVOND 19.00 UUR PERSCONFERENTIE

Demissionair premier Mark Rutte en minister de Jonge (Volksgezondheid) houden vanavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronasituatie in het land. Dat is zojuist bekendgemaakt. Naar verwachting worden enkele nieuwe maatregelen aangekondigd, zoals de sluiting van clubs en opschorting van meerdaagse evenementen.

Ook burgemeesters Veiligheidsberaad vandaag bijeen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen vanmiddag in een extra digitaal overleg bijeen om mogelijke nieuwe coronamaatregelen van het kabinet te bespreken. Het kabinet vroeg eerder deze week een spoedadvies van het Outbreak Management Team, nu het aantal besmettingen de afgelopen dagen snel stijgt.

Als sommige versoepelingen worden teruggedraaid, heeft dat gevolgen voor de handhaving. Daar zijn de burgemeesters als voorzitters van hun veiligheidsregio verantwoordelijk voor. Eerder vond het Veiligheidsberaad nog dat 'enkele incidenten in de horeca' niet voldoende waren om conclusies over het landelijke beleid te trekken.

Grapperhaus: 'Niet sjoemelen met QR-code!'

Justitieminister Grapperhaus is weinig optimistisch over de ontwikkelingen van het coronavirus in Nederland. De druk op de huisartsen begint toe te nemen. ,,We zijn nog niet op die hoge beschermingsgraad en we moeten echt voorkomen dat meer mensen langdurige Covid krijgen", zegt de bewindsman voorafgaand aan het kabinetsberaad.

Even nadat het kabinet bijna alle coronaregels had losgelaten, begonnen de besmettingen weer snel op te lopen. De vraag of het kabinet moet ingrijpen, is voorgelegd aan het deskundigenteam OMT, ook om te kijken of de hogere besmettingen niet vooral komen doordat er veel meer getest wordt.

Met het Testen voor Toegang, waarmee het kabinet ook activiteiten mogelijk wilde maken waar geen 1,5 meter afstand hoeft te gelden, gaat nog veel mis. Grapperhaus roept mensen dan ook op niet te 'hannessen en te sjoemelen met de QR-code' die mensen toegang verleent.

MyChannels Video ID: 237212

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Judith Eyck (Zoover) over de sterke toename en vragen van vakantiegangers

De reisbranche wacht met spanning op het advies dat het OMT vrijdag geeft aan demissionair minister De Jonge. Nederlanders die een vakantie hebben geboekt of dat willen gaan doen, zitten ook weer met vragen. Zoover-ceo Judith Eyck (ook vakanties.nl): ,,Iedereen die op zeer korte termijn vertrekt en natuurlijk negatief getest is, wil graag gaan. We merken wel een sterke toename in de vragen hierover vandaag.''

,,Er is voor klanten nog geen directe aanleiding tot annuleren omdat er nog geen maatregelen voor reizigers zijn genoemd. Als bijvoorbeeld blijkt dat iedereen alleen een negatieve PCR-test hoeft te overleggen bij aankomst in het land, ook bij volledige vaccinatie, kunnen we natuurlijk gewoon blijven reizen'', aldus Eyck.

corendon vakantievlucht vliegtuig mondkapjes corona

Bureau voor Toerisme en Congressen: 'Dramatische ontwikkeling'

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) spreekt van 'een dramatische ontwikkeling' kijkend naar de invloed van het oplopende aantal besmettingen op de Nederlandse toerismesector. Een ongunstiger reisadvies voor ons land maakt het voor buitenlandse toeristen mogelijk lastiger Nederland te bezoeken. ,,Het zal zwaar zijn als internationale gasten deze zomer niet kunnen komen", zegt een woordvoerder.

Het feit dat in zo’n situatie meer Nederlanders in eigen land vakantie vieren, weegt volgens het toerismebureau niet op tegen het verlies van internationale gasten. ,,Buitenlandse toeristen geven meer geld uit en zijn ook goed voor meer verblijven tijdens hun vakantie." Het beste voor de economie zou een mix zijn tussen binnen- en buitenlandse vakantiegangers.

Kabinet overweegt evenementen af te blazen en clubs te sluiten

Het kabinet overweegt vanwege de explosieve stijging van het aantal positieve coronatests meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Dat melden bronnen bij het kabinet. Een besluit daarover valt vrijdagochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT). Het RIVM meldde donderdag 5475 nieuwe positieve tests en de snelste stijging tot nu toe.

Het kabinet kijkt nog welke maatregelen getroffen moeten worden om besmettingen terug te dringen. Daarbij is de vraag of er direct maatregelen getroffen worden, of pas als blijkt dat de stijging morgen doorzet. Ook is er nog geen overeenstemming over de vraag of gerichte maatregelen, zoals strengere controles op de handhaving van de toelatingsregels, zouden volstaan.

INretail verwacht geen inperkende maatregelen voor de detailhandel

,,Wij verwachten niet dat bij nieuwe inperkende maatregelen de detailhandel in de eerste categorie zit die hier meteen mee te maken krijgt", aldus een woordvoerder van INretail. ,,Winkels zijn doorstroomlocaties, daar zijn mensen nooit langdurig op dezelfde plek. Deze branche is nooit een bron van besmetting geweest."

De woordvoerder zegt verder af te wachten op nadere informatie vanuit het kabinet.

Zorgen in reisbranche over ‘code rood’ voor Nederland

De Nederlandse reisbranche maakt zich zorgen over het snel oplopende aantal coronabesmettingen van de laatste dagen. Die zouden kunnen leiden tot een ongunstigere kleurcode vanuit andere landen, waardoor Nederlanders te maken kunnen krijgen met extra maatregelen als verplichte quarantaines of inreisverboden voor hun vakantie. ,,Dan mogen we eindelijk weg en dan willen ze ons niet", aldus reisbrancheorganisatie ANVR.

,,Dit kunnen we als reisbranche niet gebruiken na vijftien maanden stil te hebben gelegen", zegt de vereniging. Volgens de ANVR dreigt ‘door het gedrag van enkelen het hele reisseizoen in het water te vallen’. De ANVR zegt dat veel reizigers er de afgelopen tijd op hoopten binnenkort ‘lekker op vakantie’ te kunnen. ,,En misschien kan dat ook. Laten we hopen dat dit een oproep is aan de Nederlanders om zich aan de laatste maatregelen te houden."

5475 nieuwe besmettingen, vrijdagavond mogelijk nieuwe coronapersconferentie

,,We zien een hele snelle stijging die zich nog niet vertaalt in ziekenhuisopnames, maar het gaat wel snel." Zo reageert zorgminister De Jonge reageert bij de NOS. Als er nieuwe maatregelen nodig zijn dan worden die morgenavond aangekondigd zegt hij in hetzelfde gesprek.