Nieuws Maatregelen

'Verdubbeling boekingen' en 'enorme online drukte' bij reisorganisaties

De reisbranche ziet direct drukte nu het kabinet heeft aangekondigd dat buitenlandse vakanties naar landen met code geel vanaf zaterdag weer zijn toegestaan. Terwijl demissionair minister Hugo de Jonge zijn advies stond uit te leggen, schoten de bezoekersaantallen op de reissites al omhoog.

Van onze redactie 11 mei 2021

Test reis rhodos schiphol

Foto: ANP.

,,We hebben de afgelopen dagen al een verdubbeling gezien van de boekingen, en vanavond halen we weer een record. Het voelt alsof we na een lange tijd weer ontwaken. De energie in het hele bedrijf is al de hele dag te voelen. Echt heel erg veel zin in de komende weken!", vertelt Judith Eyck, ceo van Zoover/Vakanties.nl na de persconferentie. ,,Alles kan beter qua communicatie en aanpak, maar voor nu is het signaal ‘herstarten’ belangrijk. Ik heb me lange tijd niet zo goed gevoeld."

,,Bizar”, noemt een woordvoerder van Sunweb het op AD.nl. ,,Toen De Jonge de kleurcodes ging uitleggen verdubbelde het aantal bezoekers van onze website.” Vooral voor augustus worden veel vakanties geboekt.

Lees ook: Teruglezen: 'Eerste dag versoepelingen prima verlopen'

Corendon-topman Steven van der Heijden spreekt van ‘enorme drukte’ op de website en bij het callcenter. ,,Maandag hadden we al een redelijke dag, maar nu zien we echt een enorme stijging in het aantal boekingen.” Populair zijn onder meer de Griekse eilanden, Mallorca en Ibiza. Voor die bestemmingen geldt waarschijnlijk vanaf eind mei een geel reisadvies.

De reiswijzer van de ANWB, waar per vakantieland informatie over de coronamaatregelen te vinden is, werd vanaf het begin van de persconferentie twaalf keer zo vaak bezocht als normaal. ,,Mensen willen gewoon echt heel graag weg”, verklaart een woordvoerder. Het vaakst werd er gezocht naar informatie over België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

"De verdere routekaart? De Verenigde Staten wil per 1 juli open. Je kunt zelfs als toerist gratis een Janssen-vaccin op Times Square in New York City krijgen om aan te tonen hoe veilig het is"

Elske Doets, Doets Reizen

'Back in business'

Elske Doets van Doets Reizen stelt: ,,Goed dat het negatieve reisadvies eraf gaat. Wel erg lang op deze beslissing getreuzeld. Hierop kun je als bedrijf niet plannen. Gek dat ze nu nog geen landen bekendmaken, maar pas zaterdag aanstaande. En wat is nu de verdere routekaart? De Verenigde Staten wil per 1 juli open. Je kunt zelfs als toerist gratis een Janssen-vaccin op Times Square in New York City krijgen om aan te tonen hoe veilig het is. Back in business. Nu nog even onze overheid compleet overstag, dat zou enorm helpen. Zijn nog veel haken en ogen maar er komt licht aan het einde van de tunnel."

"Veel landen zullen voor een deel op dezelfde landen voor vakanties focussen. Dan wordt het een kwestie van vraag en aanbod en kan schaarste ontstaan"

Woordvoerder ANVR

Schaarste

Reisbrancheorganisatie ANVR is blij dat het ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf zaterdag niet meer voor alle landen automatisch een negatief reisadvies geeft. Wel waarschuwt een woordvoerster dat er in het begin slechts een zeer beperkt aantal landen van oranje naar geel zal gaan. ,,Veel landen zullen voor een deel op dezelfde landen voor vakanties focussen. Dan wordt het een kwestie van vraag en aanbod en kan schaarste ontstaan. Het kan gebeuren dat er dan niet genoeg accommodaties zijn”, aldus een woordvoerster van de ANVR. Hogere prijzen zijn daarbij niet uitgesloten.

Vanaf zaterdag zullen volgens de ANVR nog maar weinig vakantiebestemmingen code geel krijgen, hoewel deze groep landen gestaag zal groeien. Tegelijkertijd worden ook in andere Europese landen reisregels rond het coronavirus versoepeld. Zo hoeven Engelsen vanaf volgende week niet meer in quarantaine bij terugkeer uit onder andere Portugal, IJsland en Israël.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws