Nieuws Maatregelen

Burgemeesters Veiligheidsberaad: 'Sluiting horeca 01.00 uur onhandig'

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad noemen het onhandig als het kabinet de sluitingstijd in de horeca zou versoepelen naar 01.00 uur. Het Outbreak Management Team gaf daar goedkeuring aan. Maandagavond vergaderden de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's over de plannen.

Van onze redactie 15 februari 2022

Nacht staat op nachthoreca disco dolly

De Nacht Staat Op, afgelopen zaterdag in Amsterdam. Topdrukte bij tal van nachthoreca. Foto: ANP.

Blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws!

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

Een sluitingstijd net na middernacht zorgt ervoor dat mensen massaal om die tijd naar buiten stromen en zij op straat gaan samenklonteren, verwacht burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer. Bovenal willen burgemeesters dat zaken langer mogen openblijven. ,,Vooral voor de clubs en de nachtcafés zou dat mooi zijn. Al vind ik 01.00 uur met carnaval best lang. Mogelijk gaan dan in Den Bosch de kroegen eerder dicht, maar daarover gaan we lokaal met de horeca in overleg", stelt Jack Mikkers van Den Bosch.

Waarom is voor 01.00 uur gekozen?

De burgemeesters willen wel graag weten waarom voor dit tijdstip is gekozen. ,,Ik kan mij voorstellen dat de sluitingstijd nu nog nodig is. Dit is een tussenfase. Hoe sneller we weer naar normaal gaan, hoe beter", zegt Sybrand Buma van Leeuwarden.

Lees ook: Euforie tijdens De Nacht Staat Op neemt pessimisme richting versoepelingen niet weg

De burgemeesters zien er unaniem naar uit dat het kabinet weer meer toestaat. ,,Ik kan bijna niet blijer zijn. Er zit enorm veel spanning in de samenleving", verklaart Jan van Zanen van Den Haag. ,,Ik hoop dat in maart alles is genormaliseerd en dat dit het einde is van een donkere periode", wenst burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht.

'Iedereen snakt weer naar een leven zoals wij dat gewend waren'

,,Wij zijn opgetogen over de versoepelingen en blij dat er nu stevig wordt doorgepakt", zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, na afloop van het overleg. ,,Iedereen snakt weer naar een leven zoals wij dat gewend waren", besluit minister Dilan Yesilgöz van Justitie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws