Nieuws Maatregelen

Kabinet aan OMT: alle coronamaatregelen per 23 maart afschaffen

Het kabinet wil per 23 maart alle coronamaatregelen afschaffen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

Van onze redactie 10 maart 2022

Rutte Kuipers wandelgangen

Foto: ANP.

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws over (ook) de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN: Liveblog coronamaatregelen: 1G per 23 maart van tafel, thuiswerkadvies vervalt per direct

Dit betekent onder meer dat er in het openbaar vervoer geen mondkapjes meer verplicht zijn. In het vliegtuig moet het mondkapje nog wel op, omdat het hier om Europese regels gaat. Het testen voor toegang bij grote evenementen wordt eveneens geschrapt. Het advies om deels thuis te werken, zou naar verluidt zelfs dinsdag al worden ingetrokken. De basisregels, zoals handen wassen, blijven nog wel gelden.

Lees ook: KHN: 'Schrap 1G, quarantaineplicht én inreisbeperkingen'

Het OMT moet nog een advies geven. Het team komt vrijdag bij elkaar. Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit.

De afgelopen tijd zijn al veel coronamaatregelen afgeschaft. Mensen mogen al weer een tijdje meer bezoekers thuis ontvangen, er kan weer worden gesport en de horeca is open.

Positieve coronatests blijven stijgen

Het aantal positieve coronatests blijft stijgen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde donderdag bijna 75.000 positieve tests; 300 meer dan woensdag. Het aantal ziekenhuisopnamen is van woensdag op donderdag licht gestegen, heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding donderdag (LCPS). Op de intensive care is het aantal patiënten iets afgenomen.

Lees ook: Festivalbranche: 'Deze zomer duizenden banen beschikbaar op de bekendste festivals'

Horeca: verdiencapaciteit 'enorm in de knel'

'Schrap 1G, quarantaineplicht én inreisbeperkingen', stelde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) eerder al. Voorzitter Robèr Willemsen: ,,Door de nog geldende restricties komt de verdiencapaciteit enorm in de knel. Het is cruciaal dat we op korte termijn alle restricties loslaten zodat ondernemers kunnen toewerken naar een rendabele bedrijfsvoering en duurzaam herstel.”

Lang niet alle sectoren zullen volgens hem direct weer op 100 procent opereren. ,,De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen, er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. Veel sectoren binnen de branche gaan dan ook nog een moeilijke tijd tegemoet en daarvoor is perspectief cruciaal."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws