Nieuws Maatregelen

Rechter laat zandhagedis Grand Prix Zandvoort niet tegenhouden

Verschillende natuur- en milieuorganisaties hebben donderdag de rechtszaak verloren die ze hadden aangespannen tegen de provincie Noord-Holland. De rechter vindt dat het openbaar belang van de Dutch Grand Prix in Zandvoort groter is dan het belang van de zandhagedis en de rugstreeppad, die in de buurt van het circuit leven.

NU.nl 12 augustus 2021

Laatste update: 13 augustus 2021 08:00

Zandvoort f1 circuit

Het vernieuwde racecircuit in Zandvoort. Foto: ANP.

Lees ook: LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde

Onder meer Stichting Duinbehoud en Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen hadden beroep ingediend tegen de door de provincie verleende ontheffing op de wet Natuurbescherming.

Door die ontheffing mochten meerdere toegangswegen en -paden en tribunes worden aangelegd. Volgens Stichting Duinbehoud zouden daardoor rust- en voortplantingsplaatsen van de beschermde rugstreeppad en de zandhagedis worden vernield. Het gebied zou voor die dieren dan zes jaar ongeschikt zijn om in te leven.

Lees ook: 'Mark Rutte kán bij persconferentie niet zeggen: F1 Zandvoort gaat door'

Als de natuur- en milieuorganisaties de rechtszaak wel hadden gewonnen, dan had de Formule 1-race nog steeds kunnen doorgaan, schrijft NU.nl. Er was alleen bezwaar aangetekend tegen de bouwwerkzaamheden rondom het circuit. Om de bouw van de tribunes mogelijk te maken en om de grote bezoekersstromen in goede banen te leiden zijn duinen rond het circuit weggehaald en deels verhard.

Lees ook: Deze ondernemer weet als geen ander hoe de Formule 1 naar Zandvoort komt

Rechter wees bezwaren al eerder af

Twee jaar terug wees de voorzieningenrechter de bezwaren van natuurorganisaties ook al af, waardoor de bouw van de tribunes kon doorgaan. Daartegen maakten de natuurorganisaties bezwaar, maar dat verklaarde de rechter vorig jaar ongegrond.

Opnieuw gingen de organisaties in beroep en ook dat beroep is nu door de rechter afgewezen. Volgens de rechter is de ontheffing op de wet Natuurbescherming nodig om de Formule 1-race "veilig en ordelijk" te laten verlopen. Daarnaast is het "aannemelijk" dat Zandvoort en de omliggende regio economisch profiteren van het evenement.

Rechter vindt openbaar belang van Dutch Grand Prix in Zandvoort groter dan belang van zandhagedis en rugstreeppad

Aangezien de verstoring van het leefgebied van de zandhagedis en rugstreeppad "beperkt en ook grotendeels tijdelijk" is, acht de rechter het belang van de race groter dan het belang van de beschermde dieren.

De GP van Nederland wordt in het eerste weekend van september gereden. Stichting Duinbehoud heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

Een andere dreiging voor de Dutch Grand Prix zijn de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet-Rutte, die vrijdag 13 augustus bekend worden gemaakt. Daags voor die persconferentie lekte echter al uit dat het F1-evenement in Zandvoort door kan gaan, al is wel slechts tweederde van het geplande aantal bezoekers welkom.

Lees hier meer over in onze LIVEBLOG.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws