Nieuws Maatregelen

OMT, ministerraad, kabinet: wie beslist wanneer over mogelijk nieuwe coronamaatregelen?

Op weg naar de volgende persconferentie-Rutte/De Jonge, wie vergadert waarover, wanneer en met welke bevoegdheid? Aftellen naar vrijdag 12 november.

Van onze redactie 9 november 2021

De jonge rutte coronamaatregelen tweede kamer

Foto: ANP.

Tot en met de persconferentie van vrijdag 12 november verschijnt dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog persconferentie: de coronamaatregelen én reacties

Vrijdag 12 november: persconferentie

Vrijdag geeft het demissionair kabinet onder aanvoering van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een persconferentie over het coronabeleid. Het zou goed kunnen dat er weer nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd. Wat gebeurt er allemaal in de aanloop naar die persconferentie?

Deze week is cruciaal voor mogelijk nieuwe maatregelen. Vorige week werd het coronabeleid al aangescherpt. Zo moet je op meer plekken je coronapas laten zien en een mondkapje dragen. Het effect van deze maatregelen is nu nog niet te meten. Toch gebruikt het kabinet de ziekenhuiscijfers van deze week en het gedrag van de Nederlanders als maatstaven voor mogelijk strengere maatregelen.

Donderdag 11 november: Catshuisoverleg

Een dag eerder is het bekende Catshuisoverleg, waarin het kabinet het OMT-advies bespreekt en overlegt welke coronamaatregelen wel of niet genomen zouden moeten worden. Deelnemers aan het overleg zijn in ieder geval Rutte, De Jonge, Ferd Grapperhaus (minister van Justitie en Veiligheid) en RIVM-topman Jaap van Dissel.

Woensdag 10 november: OMT vergadering

Woensdag komen de corona-experts van het Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar om te overleggen over mogelijk nieuwe maatregelen. Het OMT brengt daarna advies uit aan het kabinet. Vaak wordt advies opgevolgd, maar zeker niet altijd of volledig. Eerder gaven leden van het OMT al aan niets te zien in aparte maatregelen voor ongevaccineerden. Ook is het team geen voorstander van een coronapasverplichting voor zorgpersoneel en bezoekers van zorginstellingen. Wellicht brengen de cijfers van de laatste tijd het OMT op andere gedachten.

Inkijkje bij een van de vele videocalls van het OMT.

... en dan ná vrijdag 12 november: Tweede Kamer

Als er op de persconferentie nieuwe maatregelen worden aangekondigd, zijn die pas definitief na goedkeuring van de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet kan niet zomaar nieuwe coronamaatregelen nemen en deze doorvoeren. Mochten er nieuwe restricties komen, dan dient de Kamer hiermee in te stemmen. Zo wilde het kabinet eerder ook een coronapasverplichting bij amateursporten in de buitenlucht. De Tweede Kamer stak daar toen echter een stokje voor. Met de rest van de vorige week dinsdag aangekondigde maatregelen ging het parlement wel akkoord.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws