Nieuws Maatregelen

'Anderhalve meter-maatregel komt sowieso terug'

Het zou een 'no brainer' zijn. De anderhalve meter-maatregel in openbare gelegenheden kan en moet snel heringevoerd worden; een advies vanuit het OMT waarover de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en ook de ministerraad het snel eens zouden worden. Over een bredere inzet van de QR-code is meer discussie, melden Haagse bronnen.

Van onze redactie 31 oktober 2021

Anderhalve meter bluetooth

Foto: ANP.

Maandag, dinsdag en woensdag is er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief

VOLG HIER OVER LIVEBLOG Teruglezen: de persconferentie van 2 november

' Terug naar de anderhalve meter-samenleving'

Er is maatschappelijk draagvlak, voldoende begrip onder de bevolking en snel weer in te voeren: de anderhalve meter-maatregel in openbare gelegenheden gaat er weer komen als het aan het OMT ligt. Veiligheidsberaad, de burgemeesters komen maandag bijeen, en ministerraad zouden deze stap zonder meer alleen om die drie redenen steunen. Waar de grens wordt getrokken rondom werk- en andere veelal binnenlocaties, retail, horeca en evenementen die binnen plaatsvinden, daar wordt tot en met dinsdag over gesproken. 'Dat is niet voor niets tot en met de dag van de persconferentie, omdat herinvoering van bepaalde maatregelen wellicht alleen bij wet kunnen', meldt een Haagse bron.

Recent onderzoek van het Opiniepanel (met 28.000 reacties) van EenVandaag.

Lees ook: Branchevereniging zakelijke evenementen CLC-VECTA: 'Voornemens OMT zijn niet te snappen'

Veiligheidsberaad: zorgen over feesten Sint en kerst

Met name het Veiligheidsberaad zou zich grote zorgen maken over onder meer feestelijkheden als sinterklaasintochten, ook vanwege de besmettingscijfers onder de basisschooljeugd, en kerstevenementen van bedrijven. 'Al dan niet lokaal of regionaal zouden burgemeesters daar vanwege de besmettingscijfers van dat moment zélf beleid op willen maken. Onderzocht wordt of en hoe dat wettelijk kan'.

Lees ook: 'OMT heeft mondkapjesplicht, anderhalve meter en thuiswerkadvies terug op agenda én kijkt naar jeugd'

Coronapas met QR-code voor meer locaties?

Veel discussie is er over de 'grenzen van de coronapas'. De QR-code kan relatief eenvoudig breder ingezet worden in bijvoorbeeld culturele instellingen, doorstroomlocaties, sportscholen en zwembaden. ,,Maar het invoeren van de coronapas bij bedrijven kost bijvoorbeeld meer tijd, omdat de wet moet worden aangepast”, zegt een bron ook in dit artikel.

Belangrijke vraag daarbij blijft ook wie verantwoordelijk wordt voor de uitvoering en controle ervan. Amsterdam riep dit weekend z'n horeca 'nogmaals dringend' op bezoekers te controleren op het coronatoegangsbewijs. Vanaf vrijdagavond is de handhaving opgeschroefd, meldt de gemeente. Ook minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus vindt dat de coronaregels beter moeten worden nageleefd in de horeca, vertelt hij in deze AD-video:

MyChannels Video ID: 260501

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws