Nieuws Maatregelen

Advies OMT: 'Korte lockdown noodzaak om besmettingen tegen te gaan'

Er moet een korte lockdown van twee weken komen om de besmettingen tegen te gaan, daarna zou horeca alleen nog open moeten voor mensen die gevaccineerd of hersteld zijn van corona. Dat is het advies van het Outbreak Management Team aan het kabinet, zo melden bronnen aan het AD en de NOS.

Van onze redactie 11 november 2021

Laatste update: 11 november 2021 10:36

Winkelstraat anderhalve meter lockdown coronacrisis

Wordt het weer stil op straat? Foto: ANP.

Tot en met de persconferentie van vrijdag 12 november verschijnt dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER HET LAATSTE NIEUWS: Liveblog persconferentie: de coronamaatregelen én reacties

In de lockdown-periode zouden theaters en bioscopen dicht moeten, horeca zou de sluitingstijden aan moeten passen, groepsgroottes zouden beperkt moeten worden. Het is nog niet bekend naar welke omvang de laatste twee maatregelen zouden moeten. Klein lichtpuntje voor personeel met (kleine) kinderen, de scholen zouden wel open mogen blijven.

'Focus op horeca volledig misplaatst'

Eerder bleek al dat nieuwe coronamaatregelen die tijdens de persconferentie-Rutte vrijdag zouden worden aangekondigd, een verplichte placering en eerdere sluiting van de horeca zijn. 'Focus op horeca is wederom volledig misplaatst', reageert Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in dit artikel. ,,Uit het recente bron- en contactonderzoek van het RIVM blijkt dat 2,9 procent van de besmettingen in horeca plaatsvindt. Er is geen enkele cijfermatige onderbouwing voor weer nieuwe maatregelen in de horeca".

Voordat het advies al dan niet wordt overgenomen zijn er nog diverse overleggen en besprekingen tussen kabinet en brancheorganisaties. Het is dus ook niet zeker of de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk maatregelen worden.

'Heropening horeca zonder testen voor toegang'

De mogelijkheid om te testen voor toegang zou volgens het OMT-advies moeten vervallen. Daarmee zou horeca alleen open gaan voor mensen die zich hebben laten vaccineren of hersteld zijn van een corona-besmetting. De huidige mogelijkheid om met een negatieve test een groene QR-code te krijgen zou daarmee dus vervallen.

Lees ook: Ondernemer Ed Bindels (Liemès, Basis): 'Overheid, begin eens met handhaven'

'Lockdown' of 'stevig pakket coronamaatregelen'?

Enige consternatie in Den Haag intussen over de via de NOS uitgelekte mogelijk nieuwe coronamaatregelen die onder de noemer 'lockdown' naar buiten zijn gekomen, melden bronnen uit datzelfde Den Haag. Het kabinet zou namelijk liever spreken over 'een stevig pakket aan coronamaatregelen' en niet van 'een lockdown', hoe 'zacht' die ook zou zijn - die aanpak zou ook een andere discussie op een ander moment in de Tweede Kamer opleveren. Het OMT zou er voorstander van zijn de nieuwe coronamaatregelen direct maandag in te laten gaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws