Nieuws Maatregelen

Reacties op verlenging coronamaatregelen: 'Pijnlijk, maar niet onverwacht'

De verlenging van de avondsluiting van de horeca is 'pijnlijk in zo'n belangrijke maand', zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Het nieuws kwam niet onverwacht, maar hij is blij met de verlenging van de steun vanuit de overheid. Dit stellen meerdere brancheverenigingen over het voortzetten van de maatregelen die gelden tot en met 14 januari 2022.

Van onze redactie 14 december 2021

Leeg terras coronamaatregelen

Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER DE LIVEBLOG: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

Koninklijke Horeca Nederland: 'Pijnlijk in zo'n belangrijke maand'

KHN-voorman Robèr Willemsen reageert met gemengde gevoelens. Enerzijds vindt hij het pijnlijk dat de decembermaand aan de neus van de horeca voorbijgaat. Maar hij is ook blij met de verlenging van de steun vanuit de overheid, want daarmee wordt een groot deel van de horecabedrijven overeind gehouden. Willemsen wijst ook op een door de Tweede Kamer aangenomen motie waardoor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ook voor starters gaat gelden.

,,We hopen dat er na 22 maanden eindelijk een visie komt. We moeten het perspectief hebben dat als we uit deze lockdown komen we dan weer kunnen ondernemen." Volgens Willemsen hebben horecaondernemers sinds het begin van de coronapandemie al zo'n 5,5 miljard euro aan eigen vermogen in hun bedrijven gestoken. ,,De buffers en spaarpotjes zijn leeg. Ontzettend veel bedrijven zitten met een negatief eigen vermogen."

KHN wil met het nieuwe kabinet in gesprek om de sector weer gezond te krijgen en wil met het nieuwe kabinet gaan praten over hoe de horeca toch weer sneller open kan. ,,De maatregelen duren nu tot 14 januari, maar we weten hoe het vorig jaar ging. Toen waren we maanden dicht."

Lees ook: Kabinet verlengt steunpakket en trekt nog eens 4,4 miljard euro uit

Hans Biesheuvel (ONL): 'Verlengde lockdown zeer hard gelag voor ondernemers, ook mentaal'

Ook ONL-voorman Biesheuvel stelt dat het 'helaas niet onverwacht komt dat de avondlockdown langer gaat duren'. ,,Deze verlengde lockdown, niet drie maar dus vier weken, is een zeer hard gelag voor ondernemers. Het is inmiddels het tweede jaar met lockdowns, en laten we los van de financiële schade hierbij ook de mentale schade niet vergeten".

Biesheuvel vindt het logisch en noodzakelijk dat de steunpakketten worden verlengd tot en met maart 2022. ,,Het minimale omzetverlies om TVL-steun te krijgen moet van 30 naar 20 procent gaan." ONL gaat zich daar hard voor maken.

Lees ook: Winkeliers niet blij met mogelijke verlenging vervroegde sluiting

Werkgevers: goed dat coronasteunpakket wordt doorgetrokken

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed dat het kabinet de coronasteun voor ondernemers doortrekt tot en met het eerste kwartaal van volgend jaar. Ook begrijpen de organisaties dat het kabinet zich genoodzaakt ziet om de coronamaatregelen te verlengen, vanwege de oprukkende Omikron-variant en de nog altijd hoge besmettingsaantallen. ,,Hoe triest ook voor de getroffen sectoren", aldus een verklaring.

De werkgeversorganisaties zijn blij dat ondernemers zekerheid krijgen en zeggen samen met de vakbonden in overleg met het kabinet te zijn over een plan hoe de komende anderhalf jaar samen te leven met het virus zonder telkens in een lockdown te hoeven. "Dit is belangrijker dan ooit, want veel ondernemers houden het zo niet veel langer vol."

De verlenging van de maatregelen komt niet onverwacht, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. ,,Voor de horeca is het missen van de kerst nog eens een extra aderlating. Voor winkels vergroten de aangescherpte sluitingstijden juist in deze periode soms ook de druk op de uren dat ze wel open zijn, terwijl ze met langere openingstijden bezoekers beter kunnen spreiden."

Tot slot schrijven de werkgevers deze week al hun leden aan met een handreiking voor ondernemers om het gesprek met medewerkers aan te gaan over vaccineren.

Lees ook: Dit zijn de coronamaatregelen tot en met 14 januari

Vakbond CNV vraagt werkgevers ruimhartig te zijn met verlof

Vakbond CNV vraagt werkgevers de komende week ruimhartig te zijn met verlof voor werknemers waarvan de kinderen niet naar school kunnen. Omdat de basisscholen eerder kerstvakantie vieren, komen veel werkende ouders in de knel te zitten, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij roept werkgevers ook weer op om thuiswerken nog meer mogelijk te maken voor meer mensen.

CNV heeft wel begrip voor het verlengen van de coronamaatregelen door het kabinet, maar doet daarnaast een oproep aan het nieuwe kabinet om met een langetermijnplan te komen. Dat is volgens de bond "noodzakelijk om niet van golf naar golf te hobbelen".

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws