Nieuws Maatregelen
Pas dinsdag beslissing maatregelen, coronapas hoog op agenda
Vaker een coronapas laten zien en een dringend thuiswerk- en afstandsadvies. Deze maatregelen liggen bovenop de stapel bij het kabinet. Maar pas dinsdag worden knopen doorgehakt.

De coronapas blijkt stevig onderwerp van gesprek te zijn, bij OMT, ministerraad en kabinet. Foto: Shutterstock.
Maandag, dinsdag en woensdag is er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief
Die late besluitvorming, pas dinsdag dus en op de dag van de persconferentie, bevestigen Haagse bronnen aan het AD na de Catshuissessie. ,,We hebben dit weekend huiswerk, diverse maatregelen worden eerst verder onderzocht”, zegt een ingewijde. Met oplopende infectie- en ziekenhuiscijfers zoekt het kabinet instrumenten die snel resultaat opleveren en dus niet te veel tijd kosten om juridisch te regelen.
Coronapas met QR-code
De coronapas met QR-code kan relatief eenvoudig breder ingezet worden in bijvoorbeeld culturele instellingen, doorstroomlocaties, sportscholen en zwembaden. ,,Maar het invoeren van de coronapas bij bedrijven kost bijvoorbeeld meer tijd, omdat de wet moet worden aangepast”, zegt een bron.
VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 2 november
Een speciale aanpak in lokale brandhaarden - in grote steden en de Biblebelt gaan de grafieken hard omhoog - wordt bekeken. Maar daarvoor is ook de steun van burgemeesters nodig. Eerder verzetten die zich juist tegen lokale maatregelen.
Het kabinet wil daarom maandag, bij het burgemeestersberaad, de bal bij gemeenten zelf leggen, vooral bij de steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. ,,Er zijn wel klachten dat in Den Haag en Amsterdam de handhaving te wensen over laat. Daar is dus nog wel winst te halen, wellicht zelfs met verscherpte maatregelen, maar dan moeten zij dat echt zelf instigeren", aldus een ingewijde.
'Geen avondklok of sluiting winkels en scholen'
Harde lockdownregels - avondklok, schoolsluiting en winkels dicht - zijn voorlopig uit beeld, bevestigen bronnen. Maar wel wordt mensen dinsdag bij de persconferentie waarschijnlijk opnieuw gevraagd afstand te houden, massa’s te mijden en zoveel mogelijk thuis te werken, zoals het AD eerder ook berichtte. Betrokkenen broeden nu op de precieze vorm en boodschap: een afstandsregel wettelijk verankeren, kost weken. Een dringend beroep zou alvast kunnen werken, schetsen bronnen.
Lees ook: Branchevereniging zakelijke evenementen CLC-VECTA: 'Voornemens OMT zijn niet te snappen'
Want die afstand houden heeft zin, benadrukt een OMT-lid ook: ,,Dat hebben we altijd gezegd.” Maar formele herinvoering van die regel ligt gevoelig op het Binnenhof, pas een maand geleden werd de 1,5 metersamenleving enthousiast geschrapt. Over herinvoering van de mondkapplicht wordt nog vergaderd.
'Geen speciale regels ongevaccineerden'
Speciale regels voor ongevaccineerden - bijvoorbeeld door hen de toegang tot horeca te ontzeggen - komen er vooralsnog niet. Al is de uitbreiding van het QR-systeem voor hen wel degelijk een extra hobbel. Niet-gevaccineerde personen moeten dan vaker testen.
Experts en politici vinden scherpere maatregelen tegen ongevaccineerden niet wenselijk en onpraktisch, ook omdat de vaccins niet honderd procent werken tegen ziekenhuisopname en verspreiding van het virus. ,,Het gaat wel heel erg hard tegen individuele vrijheden in”, zei OMT-lid en arts-microbioloog Jan Kluytmans eerder deze week in de media.