Nieuws Maatregelen
... maar wacht even, een F1-camping bij Circuit Zandvoort mag dus wél?
Er is een streep door meerdaagse evenementen, ook vanwege de overnachtingen. Tal van festivals zijn van de kalender. En wat blijkt: bij de Formule 1 op het circuit van Zandvoort begin september is zowaar een camping toegestaan. Social media ontploft. Evenementen- en entertainmentbranche laat zich horen.
Laatste update: 18 augustus 2021 20:05
Lees ook: Dit betekenen de nieuwe corona-maatregelen voor festivals, horeca en andere ondernemers
‘Maar het is geen festival’, schrijft KINK-dj Michiel Veenstra bitter terwijl hij een link naar de website van de zogeheten Formule 1 Village bij circuit Zandvoort deelt. ‘Gewoon aanbieden dat het een meerdaags feestje wordt zo. Ik kan hier echt zo intens boos om zijn. Wat zullen ze lachen om die stinkende festivalhippies, de brallende poloshirts bij de VIP-borrel op de F1.’
Cabaretier en podcastmaker Wouter Monden reageert woest onder de tweet van Veenstra, meldt het AD. ‘Echt he. Ongelooflijk. Nog bozer dan ik al was. Een festival met kutmuziek en raceauto’s. Rot toch een eind op’, schrijft hij.
Presentator Tim Hofman zet eveneens zijn vraagtekens bij de Formule 1-camping. ‘Veel mensen weten het niet, maar als Lowlands een kartbaan naast de Alpha had aangelegd had het gewoon door kunnen gaan’, zo zegt hij cynisch.
Theatermaker Katinka Polderman schrijft: ‘Misschien is het handiger, sneller en minder pijnlijk als de overheid kunst en cultuur gewoon in één keer verbiedt, in plaats van de sector langzaam steeds meer te laten creperen’, stelt ze onomwonden. Om nog aan te vullen met: ‘Ik ben al boeken aan het hamsteren voor als we straks alleen nog sportwedstrijden hebben om ons mee te vermaken.’
Ook cabaretier Peter Pannekoek snapt er niets van. ‘Ik gun Formule 1-fans een geweldig weekend, maar ik kijk wel weer verbaasd op dat er ook een meerdaagse camping is. Voor alle duidelijkheid: een camping lijkt me een veel beter idee dan elke dag de trein pakken maar leuk zo’n festival!’ Later vult hij aan: ‘Dit soort tweets zijn trouwens nooit een oproep tot meer afgelasten, maar juist tot meer toelaten.’
Sinds het kabinet zogenoemde campingfestivals verboden heeft tot 1 september vanwege de aanhoudende coronacrisis is er veel onbegrip vanuit de entertainmentsector over wat er wel mag is, zoals volle voetbalstadions. Velen stellen dat er sprake is van ongelijkheid.
Lees ook: ID&T-directeur van Straalen: 'Kabinet liegt en bedriegt, waardeloze partner'
Protestactie 'Unmute Us!'
Ruim driehonderd organisatoren van festivals en evenementen gaan op 21 augustus de straat op om te demonstreren. Onder andere de organisatoren van Lowlands, DGTL, North Sea Jazz, Best Kept Secret, A State of Trance en Soenda zijn van de partij.
,,Na 2 jaar jojo-beleid, voelt dit wéér als een worst die ons wordt voorgehouden en blijven we achter met een onzekere toekomst. Dit geldt voor iedereen die betrokken is bij onze sector, alle jongeren / jongvolwassenen en andere evenementen liefhebbers. Daarom wordt op 21 augustus een protest georganiseerd waarbij wij onze achterban, fans, toeleveranciers, artiesten en andere eventprofessionals oproepen zich aan te sluiten en opening per september af te dwingen.” aldus Rosanne Janmaat van ID&T.
Met de vreedzame mars wil de sector een snelle, maar ook duurzame oplossing afdwingen.