Video Maatregelen

INretail-directeur Jan Meerman bij EenVandaag: 'Kabinet gaat echt wel versoepelen, kan niet anders'

,,Wij geloven er in dat dit kabinet de goede maatregel gaat nemen, dat er dus versoepelingen gaan komen. De winkels kunnen open, op een veilige manier, met inachtneming van de regelgeving". INretail-directeur Jan Meerman sprak deze verwachting dinsdagavond uit op tv, bij EenVandaag.

Van onze redactie 12 januari 2022

MyChannels Video ID: 275999

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Ook bij INretail komen, net als bij onze redactie, steeds meer en meer verhalen binnen van ondernemers die zaterdag de winkeldeuren hoe dan ook willen gaan openen. ,,Dat is niet ons advies", stelt Meerman bij EenVandaag. ,,Ik vind dat de winkels open moeten mét toestemming van het kabinet. Ik kan mij niet voorstellen dat dit kabinet een andere keuze maakt, we kunnen veilig open. Laten we kijken wat er kan en in plaats van wat er niet kan."

'Iedereen wil uit de lockdown, het normale leven terug'

,,Kijk, als we met z'n allen anarchie willen, dan leven we wat mij betreft niet in een goed land, daar roepen wij niet toe op. We snappen wel heel goed de frustratie. Iedereen wil uit de lockdown, het normale leven terug, vrijheid, en dat kan, met in achtneming van de regels."

Lees ook: Meerman (INretail): 'Kabinet regeert uit angst'

Op de vraag over de hoge aantallen Omikron-besmettingen in Nederland en het willen openen van winkels, zegt Meerman: ,,We zien dat er naar België en Duitsland massa's consumenten gaan, ónze consumenten. Daar gebeurt niets anders dan in Nederland. Waarom zijn wij in Nederland zo apart? Daar zie je frustratie over bij veel ondernemers."

'Versoepelingen gaan er komen'

,,Wij geloven er in dat dit kabinet de goede maatregel gaat nemen, dat er dus versoepelingen gaan komen. De winkels kunnen open, op een veilige manier, met inachtneming van de regelgeving. Als er niets gebeurt, we blijven in lockdown en er is geen steun, verwacht ik dat tienduizenden ondernemers zeggen: ik kap ermee. het kan niet meer". Meerman verduidelijkt in de uitzending nog maar eens dat slechts vijf procent van 'zijn ondernemers' steun krijgt. ,,Dat zogenaamde royale gebaar van 'er is toch steun', dat is er niet. 95 procent van onze ondernemers krijgt iets. Hebben wel kosten, heeft schade, geen inkomen, dus wat steun betreft, Pinokkio, dat kabinet."

Lees ook: Dringende e-mail aan OMT-lid Andreas Voss: communicatie moet nú beter

Zaterdag winkels open?

Waar Jan Meerman er op rekent dat de winkels zaterdag open mogen, stellen steeds meer, met name lokale winkeliers dat ze hoe dan ook open gáán. Jeffrey van Mourik bijvoorbeeld, eigenaar van een schoenenzaak. Hij is het hélemaal zat. Stiekem klanten je winkel in smokkelen. En met lede ogen aanzien hoe Belgische ondernemers profiteren van de Nederlandse lockdown. ,,Ik doe er gewoon niet meer aan mee. Als de lockdown verlengd wordt, gaat mijn schoenenzaak open. Zo simpel is het”, vertelt hij in dit artikel.

Ook voor de eigenaresse en medewerkers van Boerenkamps Mode uit het Brabantse Deurne is de maat vol. Ze gaan de hele week protesteren door een weekmarkt met kleding te houden op hun stoep. ,,Het is mentaal allemaal te zwaar. Omdat het uitzichtloos is”, aldus Monique Loverbosch in dit artikel.

En dan is er onder meer Jeroen Blankevoort, die handhavers van de gemeente Haarlem zijn skateshop Revert '95 zag sluiten en andere sloten van de winkel aanbrachten. De ondernemer hield zijn deuren open, omdat hij geen andere manier zag om de winkel draaiende te kunnen houden. En als statement tegen de huidige coronamaatregelen. Extra probleem: omdat hij zijn winkel niet meer in kan, lukt het ook niet om leveringen vanuit zijn webshop te doen.

Wat doe jij zaterdag?

Open jij zaterdag sowieso de deuren van je winkel, sportschool, bedrijf? Vertel over het hoe en waarom bij De Ondernemer: mail ons via redactie@deondernemer.nl. Dat mailadres is vanzelfsprekend ook te gebruiken voor andere reacties op de huidige lockdown.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws