Nieuws Maatregelen
Nieuwe coronamaatregelen raken weer horeca: eerdere sluiting en verplichte placering
Nieuwe coronamaatregelen die tijdens de persconferentie-Rutte vrijdag worden aangekondigd, zijn onder meer een verplichte placering en eerdere sluiting van de horeca. Dat melden meerdere bronnen aan De Ondernemer. 'Focus op horeca is wederom volledig misplaatst', reageert Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Tot en met de persconferentie van vrijdag 12 november verschijnt dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
VOLG HIER HET LAATSTE NIEUWS: Liveblog persconferentie: de coronamaatregelen én reacties
In aanloop naar een persconferentie is het de intussen welbekende route: het OMT heeft overleg, komt met adviezen die de dag erna tijdens het Catshuisoverleg worden besproken om vervolgens de dag erna - in dit geval: vrijdag 12 november - met 'Nederland' te worden gedeeld. Waarna het vervolgens het woord is aan de Tweede Kamer.
Wat intussen doorsijpelt over mogelijk nieuwe coronamaatregelen is onder meer te lezen via deze Liveblog-link; stevige geruchten zijn er wederom rondom horeca. Bronnen melden De Ondernemer verplichte placering en eerdere sluiting van horeca. Volgens de NOS wordt zelfs een lockdown van twee weken geadviseerd door het OMT.
Lees ook: Oproep evenementenbranche: 'Kabinet, baseer beleid op de feiten!'
Beljaarts (KHN): 'Geen enkele cijfermatige onderbouwing voor weer nieuwe maatregelen horeca'
,,Uit het recente bron- en contactonderzoek van het RIVM blijkt dat 2,9 procent van de besmettingen in horeca plaatsvindt. Er is geen enkele cijfermatige onderbouwing voor weer nieuwe maatregelen in de horeca", benadrukt KHN-directeur Dirk Beljaarts. ,,De focus op horeca van dit kabinet is misplaatst. Ook nu weer. Ik sprak er vorige week over met de ministers Blok en Grapperhaus. Het ging over de officiële besmettingscijfers van het RIVM die ik nog maar eens benoemde toen zij begonnen over het verplichten van een coronatoegangsbewijs op buitenterrassen. Ik heb ze gevraagd naar argumenten, naar bewijsvoering, en wat kreeg ik als antwoord: dat is omdat daar veel mensen samenkomen. Tja."
Lees ook: MKB-voorzitter Vonhof: 'Als er maatregelen komen die het MKB schaden, dan moet er compensatie komen'
'Weer nieuwe coronamaatregelen niet bij de BV Nederland neerleggen'
Over de uitgelekte, mogelijke coronamaatregelen zegt Beljaarts: ,,Het kabinet handelt dan weer op sentiment, er is werkelijk geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor placering en om de deuren van horeca eerder te sluiten. Ik val in herhalingen, maar echt: dit is symboolpolitiek vanuit Den Haag. Als ze daar wél goed zouden omgaan met onderbouwing, dan gebruiken ze de RIVM-cijfers op de juiste wijze en dus niet tégen horeca. Dan creëren ze begrip, draagvlak. Maar als dit doorgevoerd gaat worden lijkt het wederom helemaal nergens op."
,,Als dit kabinet het verschil wil gaan maken moet de focus op de zorg liggen. Wanbeleid is er gevoerd, de afgelopen maanden. Dáár ligt oplossing, niet bij ons, niet bij de horeca. Weer nieuwe coronamaatregelen mogen niet bij de BV Nederland terecht gaan komen."
Lees ook: Evenementenbranche: 'Verlies van moraal en talent reëel bij aanscherpen maatregelen'
Ed Bindels (Liemès, Basis): 'QR-check: op teveel plekken niet gecontroleerd'
,Als je de besmettingen wil laten afnemen, moet je de plek aanpakken waar die plaatsvinden. Je leest nu dat de grootste groep besmettingen bij kinderen zit van 12 tot 16. Die komen niet in een club en bijna niet in de horeca. Dit is symboolpolitiek,'' stelt ondernemer Ed Bindels, eigenaar van onder meer Food District Liemès en nachtclub Basis, in Utrecht, in dit artikel.
Toch meent Bindels dat de horeca ook de hand in eigen boezem mag steken. ,,Op te veel plekken wordt er niet gecontroleerd op de corona-check, terwijl je gasten zich veiliger voelen en je ermee besmettingen voorkomt. Daarmee gooit de horeca de eigen glazen in. Ik snap dat het lastig is voor kleine kroegen die krap zitten in het personeel, maar organiseer het dan anders. Je kan ook met een testlocatie werken die bandjes verstrekt. Dat systeem heeft zich bewezen.''