Podcast De Ondernemer
Dirk Beljaarts (KHN): 'Horeca dicht is weer een politieke beslissing, geen wetenschappelijke'
'Het is een politieke keuze om onze sector gesloten te houden, het is slepen met RIVM-modellen. Het is niet een wetenschappelijke keuze. Dan moet je als kabinet erkennen dat je ons tijdelijk opoffert om de rest van Nederland aan de gang te krijgen." KHN-directeur Dirk Beljaarts spreekt zich uit, in de nieuwe podcast 'Na Rutte en Kuipers'.
,,Op 26 januari moet en kan de horeca open. Iedereen snapt dat dat gefaseerd zou kunnen gaan, maar dit kabinet kan niet met zo'n flinterdunne onderbouwing de horeca, maar ook evenementen- en cultuurbranche gesloten houden". De directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Dirk Beljaarts, verduidelijkt het nog maar eens in de podcast (hierboven te beluisteren). In Na Rutte en Kuipers vertelt hij onder meer over de 'hartverwarmende zaterdag', de steun van burgemeesters, gedeputeerden en commissarissen, de acties die deze week gaan volgen, maar ook over cijfers en of er gesproken is om ho,re en ca los te koppelen voor de besluitvorming.
,,Daar is uiteraard over gesproken, want er is een groot verschil tussen een discotheek waar mensen aan het dansen zijn en een sterrenrestaurant met tafels die sowieso al twee meter uit elkaar staan. De overheid wil eigenlijk geen differentiëring, enige wat ze echt aangedurfd hebben is het nachtleven scheiden van de rest van de horeca, ook omdat het qua handhaving verder niet te doen is. De vraag is ook: is het nodig? De hele horeca is onder één noemer in de RIVM bron- en contactonderzoeken genoemd, de hele horeca als sector heeft altijd laten zien dat het enorm lage besmettingscijfers heeft veroorzaakt. Bij de laatste campagne die we nog hebben gedaan om dat inzichtelijk te maken was dat 2,9 procent in de hele horeca."
"Op 26 januari moet en kan de horeca open. Iedereen snapt dat dat gefaseerd zou kunnen gaan, maar dit kabinet kan niet met zo'n flinterdunne onderbouwing de horeca, maar ook evenementen- en cultuurbranche gesloten houden"
15 miljoen horecabewegingen, 800 besmettingen
,,We hebben weken gehad dat er ongeveer 400 besmettingen te herleiden waren naar horeca. En omdat niet overal de setting van was opgegeven, verdubbelden we dat naar 800, pakken we een ruime marge. Maar er zijn 15 miljoen horecabewegingen per week, dus als je dan bekijkt dat met zoveel handelingen en mensen in horeca waar dan bijvoorbeeld absolute getallen als 800 besmettingen uitkomen, is dat de onderbouwing dat horeca een hele veilige sector is. Open dus de héle horeca. we hebben laten zien dat het op een veilige manier kan, en die oproep doen we nu weer. Op 26 januari moet en kan de horeca open. Iedereen snapt dat dat gefaseerd zou kunnen gaan, maar dit kabinet kan niet met zo'n flinterdunne onderbouwing de horeca, maar ook evenementen- en cultuurbranche gesloten houden".
Den Bosch-centrum, de zaterdag na de persconferentie. Foto: ANP.
Lees ook: Freek van der Valk: ‘Frustrerend dat horeca altijd achteraan de rij wordt gezet’
Horeca dicht: politieke keuzes, geen wetenschappelijke keuze
Beljaarts vertelt in de podcast: ,,Dit alles is een politieke keuze om onze sector gesloten te houden, het is slepen met RIVM-modellen, het is niet een wetenschappelijke keuze. Dan moet je erkennen dat je ons tijdelijk opoffert om de rest van Nederland aan de gang te krijgen. Als je dat uitspreekt en voorziet ondernemers van 100 procent compensatie, en dan moet je tegelijkertijd zo flink zijn dat met terugwerkende kracht te doen, dat zou wel iets doen voor het draagvlak. Maar er is niemand meer in Nederland, dat zie je ook aan alle peilingen, die nog in de onderbouwing van dit kabinet gelooft om de horeca gesloten te houden."
Fotoserie van open horeca: 'Zomaar' een zaterdag in januari in Den Bosch
,,Zaterdag was hartverwarmend, prachtig om te zien dat de binnensteden weer bruisen, je zag weer het oude beeld, zo hoor dat er ook uit te zien. Het mooie is dat burgemeesters het in hele grote getale gesteund hebben, niet alleen in woord maar ook in daad. Wat ons sterkt is dat hele belangrijk signaal, zij staan met voeten in de klei, kennen de ondernemers, weten wat er leeft. Als overheden het onderling al niet eens zijn met elkaar is dat een teken aan de wand. Ook voor het kabinet om niet vanuit die ivoren toren te blijven te regeren, maar te luisteren naar experts in het veld die elke dag in contact staan met de mensen, en goed weten wat er speelt. Precies dat signaal hebben burgemeesters afgegeven, we weten ook dat als ze het levensgevaarlijk hadden gevonden dat de horeca open ging, ze dat echt niet hadden toegestaan. Dus: een heel sterk signaal van heel veel burgemeesters, gedeputeerden, commissarissen, om kabinet op te roepen, en het kan niet anders dan die boodschap is aangekomen, dat de horeca open kan," aldus Beljaarts.
"Als overheden het onderling al niet eens zijn met elkaar is dat een teken aan de wand. Ook voor het kabinet om niet vanuit die ivoren toren te blijven te regeren, maar te luisteren naar experts in het veld die elke dag in contact staan met de mensen, en goed weten wat er speelt"
Acties, petitie en nieuwe routekaart
,,Er borrelt heel veel in het land aan acties, want is er veel onvrede, verdriet en woede bij veel horecaondernemers om dat flinterdunne verhaal de horeca dicht te houden. Met KHN zijn we bezig met een petitie en een nieuwe routekaart, die we donderdag de Tweede Kamer gaan aanbieden. Daarin laten we zien dat we op een verantwoorde manier open willen en constructief willen meedenken"
,,We voelen we ons gesterkt door inzichten van regeringen van landen als Spanje, het Verenigd Koninkrijk en België om het coronavirus anders te gaan beschouwen, dat we ermee moeten leren gaan leven, niet meer land op slot houden en en geen beperkingen opleggen, omdat dat niet de manier is. Het zou het kabinet sieren die inzichten over te nemen en daar naar te handelen."
UPDATE - Veiligheidsberaad kwam maandag 17 januari bijeen: Burgemeesters Veiligheidsberaad willen eerder duidelijkheid kabinet over heropenen horeca
,,Er borrelt heel veel in het land aan acties, want is er veel onvrede, verdriet en woede bij veel horecaondernemers om dat flinterdunne verhaal de horeca dicht te houden", verduidelijkt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, nog maar eens.