Podcast De Ondernemer

Dirk Beljaarts (KHN): 'Horeca dicht is weer een politieke beslissing, geen wetenschappelijke'

'Het is een politieke keuze om onze sector gesloten te houden, het is slepen met RIVM-modellen. Het is niet een wetenschappelijke keuze. Dan moet je als kabinet erkennen dat je ons tijdelijk opoffert om de rest van Nederland aan de gang te krijgen." KHN-directeur Dirk Beljaarts spreekt zich uit, in de nieuwe podcast 'Na Rutte en Kuipers'.

Van onze redactie 17 januari 2022

,,Op 26 januari moet en kan de horeca open. Iedereen snapt dat dat gefaseerd zou kunnen gaan, maar dit kabinet kan niet met zo'n flinterdunne onderbouwing de horeca, maar ook evenementen- en cultuurbranche gesloten houden". De directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Dirk Beljaarts, verduidelijkt het nog maar eens in de podcast (hierboven te beluisteren). In Na Rutte en Kuipers vertelt hij onder meer over de 'hartverwarmende zaterdag', de steun van burgemeesters, gedeputeerden en commissarissen, de acties die deze week gaan volgen, maar ook over cijfers en of er gesproken is om ho,re en ca los te koppelen voor de besluitvorming.

,,Daar is uiteraard over gesproken, want er is een groot verschil tussen een discotheek waar mensen aan het dansen zijn en een sterrenrestaurant met tafels die sowieso al twee meter uit elkaar staan. De overheid wil eigenlijk geen differentiëring, enige wat ze echt aangedurfd hebben is het nachtleven scheiden van de rest van de horeca, ook omdat het qua handhaving verder niet te doen is. De vraag is ook: is het nodig? De hele horeca is onder één noemer in de RIVM bron- en contactonderzoeken genoemd, de hele horeca als sector heeft altijd laten zien dat het enorm lage besmettingscijfers heeft veroorzaakt. Bij de laatste campagne die we nog hebben gedaan om dat inzichtelijk te maken was dat 2,9 procent in de hele horeca."

"Op 26 januari moet en kan de horeca open. Iedereen snapt dat dat gefaseerd zou kunnen gaan, maar dit kabinet kan niet met zo'n flinterdunne onderbouwing de horeca, maar ook evenementen- en cultuurbranche gesloten houden"

15 miljoen horecabewegingen, 800 besmettingen

,,We hebben weken gehad dat er ongeveer 400 besmettingen te herleiden waren naar horeca. En omdat niet overal de setting van was opgegeven, verdubbelden we dat naar 800, pakken we een ruime marge. Maar er zijn 15 miljoen horecabewegingen per week, dus als je dan bekijkt dat met zoveel handelingen en mensen in horeca waar dan bijvoorbeeld absolute getallen als 800 besmettingen uitkomen, is dat de onderbouwing dat horeca een hele veilige sector is. Open dus de héle horeca. we hebben laten zien dat het op een veilige manier kan, en die oproep doen we nu weer. Op 26 januari moet en kan de horeca open. Iedereen snapt dat dat gefaseerd zou kunnen gaan, maar dit kabinet kan niet met zo'n flinterdunne onderbouwing de horeca, maar ook evenementen- en cultuurbranche gesloten houden".

Den Bosch-centrum, de zaterdag na de persconferentie. Foto: ANP.

Lees ook: Freek van der Valk: ‘Frustrerend dat horeca altijd achteraan de rij wordt gezet’

Horeca dicht: politieke keuzes, geen wetenschappelijke keuze

Beljaarts vertelt in de podcast: ,,Dit alles is een politieke keuze om onze sector gesloten te houden, het is slepen met RIVM-modellen, het is niet een wetenschappelijke keuze. Dan moet je erkennen dat je ons tijdelijk opoffert om de rest van Nederland aan de gang te krijgen. Als je dat uitspreekt en voorziet ondernemers van 100 procent compensatie, en dan moet je tegelijkertijd zo flink zijn dat met terugwerkende kracht te doen, dat zou wel iets doen voor het draagvlak. Maar er is niemand meer in Nederland, dat zie je ook aan alle peilingen, die nog in de onderbouwing van dit kabinet gelooft om de horeca gesloten te houden."

Fotoserie van open horeca: 'Zomaar' een zaterdag in januari in Den Bosch

,,Zaterdag was hartverwarmend, prachtig om te zien dat de binnensteden weer bruisen, je zag weer het oude beeld, zo hoor dat er ook uit te zien. Het mooie is dat burgemeesters het in hele grote getale gesteund hebben, niet alleen in woord maar ook in daad. Wat ons sterkt is dat hele belangrijk signaal, zij staan met voeten in de klei, kennen de ondernemers, weten wat er leeft. Als overheden het onderling al niet eens zijn met elkaar is dat een teken aan de wand. Ook voor het kabinet om niet vanuit die ivoren toren te blijven te regeren, maar te luisteren naar experts in het veld die elke dag in contact staan met de mensen, en goed weten wat er speelt. Precies dat signaal hebben burgemeesters afgegeven, we weten ook dat als ze het levensgevaarlijk hadden gevonden dat de horeca open ging, ze dat echt niet hadden toegestaan. Dus: een heel sterk signaal van heel veel burgemeesters, gedeputeerden, commissarissen, om kabinet op te roepen, en het kan niet anders dan die boodschap is aangekomen, dat de horeca open kan," aldus Beljaarts.

"Als overheden het onderling al niet eens zijn met elkaar is dat een teken aan de wand. Ook voor het kabinet om niet vanuit die ivoren toren te blijven te regeren, maar te luisteren naar experts in het veld die elke dag in contact staan met de mensen, en goed weten wat er speelt"

Acties, petitie en nieuwe routekaart

,,Er borrelt heel veel in het land aan acties, want is er veel onvrede, verdriet en woede bij veel horecaondernemers om dat flinterdunne verhaal de horeca dicht te houden. Met KHN zijn we bezig met een petitie en een nieuwe routekaart, die we donderdag de Tweede Kamer gaan aanbieden. Daarin laten we zien dat we op een verantwoorde manier open willen en constructief willen meedenken"

,,We voelen we ons gesterkt door inzichten van regeringen van landen als Spanje, het Verenigd Koninkrijk en België om het coronavirus anders te gaan beschouwen, dat we ermee moeten leren gaan leven, niet meer land op slot houden en en geen beperkingen opleggen, omdat dat niet de manier is. Het zou het kabinet sieren die inzichten over te nemen en daar naar te handelen."

UPDATE - Veiligheidsberaad kwam maandag 17 januari bijeen: Burgemeesters Veiligheidsberaad willen eerder duidelijkheid kabinet over heropenen horeca

,,Er borrelt heel veel in het land aan acties, want is er veel onvrede, verdriet en woede bij veel horecaondernemers om dat flinterdunne verhaal de horeca dicht te houden", verduidelijkt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, nog maar eens.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details