Nieuws Maatregelen

Na vier weken lockdown 'gewone zaterdagdrukte' voor winkels

In de meeste steden in Nederland viel het mee met de drukte, geven grote winkelketens aan. Er zijn dan ook weinig problemen ontstaan op de eerste dag dat winkels weer open mochten na vier weken lockdown. ,,Het lijkt qua drukte op een normale zaterdag", vat een woordvoerder van Blokker samen.

Van onze redactie 15 januari 2022

Lockdown einde winkelen amsterdam

Amsterdam-centrum, zaterdag 15 januari 2022. Foto's: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

De keten van huishoudwinkels merkt verder dat klanten vooral blij zijn dat ze weer mogen winkelen. "Het is toch anders in een winkel dan online", aldus de zegsvrouw. "Je kunt wat rondkijken en komt artikelen tegen die je ook nodig hebt." Die bijverkoop is ook belangrijk voor Blokker. "Ja, daar moeten wij het ook van hebben."

'Met één klant per 5 vierkante meter kunnen wij een normale klantenstroom aan'

Ook bij Action viel de drukte mee. ,,Met één klant per 5 vierkante meter kunnen wij een normale klantenstroom aan", zegt een woordvoerder van de budgetketen. ,,En die was er vandaag." Ook een woordvoerder van parfumerieketen ICI Paris XL heeft het over een 'gewone zaterdagdrukte'. ,,Het is gezellig druk, maar zonder dat het onveilig wordt", zag hij zelf tijdens een bezoek aan de binnenstad van Haarlem. ,,Misschien dat het druilerige weer ook meespeelt dat het niet te druk is geworden", oppert de woordvoerder.

In Roermond was het al in de ochtend redelijk druk in de stad. In het outletcentrum viel de drukte mee. Het Designer Outlet Centrum had een flinke toeloop uit Duitsland verwacht, maar die bleef uit. Vaak loopt de N280 vanaf de Duitse grens zo vol dat er files ontstaan, maar daarvan was geen sprake.

Volle parkeerplaatsen

In het Noord-Hollandse Hoorn togen veel mensen naar de binnenstad, waardoor veel parkeerplaatsen aan de rand van het centrum vol waren. Bij de MediaMarkt en bouwmarkt Gamma aan de rand van de stad was de parkeerplaats vrijwel vol.

Datzelfde beeld was te zien bij winkelcentrum Maxis langs de A1 in Muiden. In de ochtend was het daar volgens een HEMA-medewerkster een gekkenhuis. "Alsof de HEMA nog nooit eerder open was geweest." In de loop van de dag nam de drukte wat af.

INretail: 'Winkels en consumenten hebben zich goed aan de regels gehouden'

Branchevereniging INretail heeft het op basis van de centrummanagers van een aantal grote steden niet over drukte, maar meldt wel dat het in veel steden gezellig is. ,,Winkels en consumenten hebben zich goed aan de regels gehouden", meldt een woordvoerder van INretail. ,,We kunnen eindelijk weer terug naar een wat normaler leven, daar was Nederland aan toe."

Toch is het oude leven nog niet terug. ,,Belangrijke sectoren als horeca en cultuur moeten nog volgen, die geven extra sfeer aan het winkelbezoek." In Utrecht hangt het centrum vol met posters waarin winkeliers en horeca samen oproepen de horeca te openen, meldt INretail verder.

'Nooit meer een lockdown'

De directeur van INretail, Jan Meerman, vertelde in ons radioprogramma ‘Na Rutte en Kuipers’ onder meer 'nu nooit meer een lockdown te willen' en over termen als ‘essentiële winkels’ en ‘niet-essentiële winkels’: ,Die terminologie is onwezenlijk. Waarom mocht een snoepwinkel wel open zijn en een boekhandel niet? Dit onderscheid moeten we uit de wereld halen. Nooit meer een lockdown en nooit meer een splitsing tussen essentieel en niet-essentieel.”

Afgelopen dinsdag gaf Meerman tijdens een interview bij 1Vandaag al aan dat er versoepelingen binnen de retail aan zaten te komen. ,,Het is gewoon heel belangrijk dat je goed contact hebt met ambtenaren. We wisten dat er op dat niveau plannen waren die de veiligheid binnen de retail kunnen garanderen. Die uitspraak deed ik niet uit ijdele hoop. Het is gelukt om goede argumenten bij de betreffende ambtenaren in te brengen. Samen optrekken blijkt opnieuw erg belangrijk om stappen te kunnen zetten.”

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws