Nieuws Maatregelen

Brancheorganisaties: liever daadkracht dan nieuwe verkiezingen

Nieuwe verkiezingen? Brancheorganisaties zitten daar niet op te wachten, blijkt uit een rondgang. 'Of de nieuwe coalitie er komt door onderhandelen of verkiezingen, is om het even. We willen een regering die ondernemers eindelijk weer laat ondernemen'.

Rodrick de Munnik en Robbert Daalder 10 september 2021

Laatste update: 12 september 2021 12:35

Verkiezingen 2021 tweede kamer maart

Komen er nieuwe verkiezingen? Brancheorganisaties zien daar nu de voordelen niet van in. Foto: Shutterstock.

Lees ook: Persconferentie coronamaatregelen: 1,5 meter vervalt, coronatoegangsbewijs tot minimaal 1 november

Informateur Johan Remkes is nog maar nauwelijks aan zijn missie begonnen. Toch zwelt de roep om nieuwe verkiezingen aan. De fractievoorzitter van de Christen Unie, Gert-Jan Segers, was het eerste schaap over de dam. Hij gaf aan nieuwe verkiezingen 'niet langer uit te sluiten'.

Voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moet het niet om de poppetjes gaan. Algemeen directeur Dirk Beljaarts spreekt over een 'totaal gebrek aan vertrouwen in de politiek'. ,,Dat de huidige regering een dikke onvoldoende krijgt, is evident. In plaats van steun krijgen horecaondernemers te maken met verscherpte restricties in de vorm van aangepaste sluitingstijden en zelfs kaartverkoop voor bezoek aan horeca. We hebben zelf onlangs een herstelplan aangeboden aan Kamerleden, waarin we aangeven hoe we terug kunnen naar een werkbare situatie. Maar wij worden stelselmatig in de steek gelaten. Wie er ook in een nieuw kabinet komt, zal dat vertrouwen in de politiek moeten herwinnen.”

"Wie er ook in een nieuw kabinet komt, zal dat vertrouwen in de politiek moeten herwinnen"

Dirk Beljaarts (Koninklijke Horeca Nederland)

'Regering moet ondernemers steunen en laten ondernemen'

Wie er in de regering moet komen, laat Beljaarts in het midden. ,,Of er nu een nieuwe coalitie komt door een succesvolle formatie of nieuwe verkiezingen is ons om het even. Wij zitten er als Koninklijke Horeca Nederland neutraal in. Maar dat onze ondernemers het vertrouwen in de overheid en de regering een beetje zijn kwijtgeraakt, is duidelijk. Wat we willen is een regering die onze ondernemers steunt en laat ondernemen. En niet alleen in woorden, maar ook in daden.”

Eus Peters, directeur van Raad Nederlandse Detailhandel, valt Beljaarts bij. ,,Ondernemers moeten helemaal geen nieuwe verkiezingen willen hebben," zegt hij. ,,Dan wordt de versplintering alleen maar groter. Op de VVD na, die lijkt te groeien, heeft niemand belang bij verkiezingen. Het is wel tijd om over de schaduw heen te stappen en een regeerakkoord te maken. De handen moeten aan de ploeg, anders doen de ondernemers het zelf wel."

Lees ook: Horeca woest vanwege mogelijk extra beperkingen: 'Onacceptabel'

Biesheuvel (ONL) hoopt op Louis van Gaal-effect

,,Wij zijn helemaal niet uit op nieuwe verkiezingen”, zegt Hans Biesheuvel als voorzitter van ONL. ,,Het woningtekort is er nog altijd en hetzelfde geldt voor de stikstofproblematiek. Ondertussen zijn de problemen op de arbeidsmarkt onverminderd groot en dus is het belangrijk dat er een goed regeerakkoord komt en we een kabinet krijgen dat de juiste beslissingen neemt. Haastig nieuwe verkiezingen houden, lost niets op.”

De uitspraak van de voorman van ONL is in de afgelopen laatste maanden veelvuldig gebezigd. De roep om actie is groot, maar er gebeurt simpelweg niets. Wordt het niet eens tijd voor actie? Biesheuvel: ,,Onze hoop is op informateur Johan Remkes gericht. Een ervaren man. Vergelijk hem met Louis van Gaal, die nog maar net de bondscoach van Oranje is. Hij heeft Nederland in korte tijd weer aan het voetballen gekregen. Hij heeft de jongens zelfs weer aan het scoren gekregen. Het is vooral belangrijk dat Remkes aan het landsbelang denkt. De partijen moeten hun eigen idealen wat meer naar de achtergrond brengen. De focus moet op de problemen worden gericht die op dit moment op tafel liggen.”

,,Ondertussen groeit de economie, is er weinig werkloosheid en zijn er weinig faillissementen. Met dat in het achterhoofd wacht ik liever wat langer op een nieuw kabinet met een stevige agenda dan dat er snel iets in elkaar wordt getimmerd dat binnen de kortste keren weer in elkaar stort. Er moet draagvlak voor het nieuwe akkoord worden gecreëerd en als ONL helpen we daar graag bij. Ik hoop dat Den Haag ons hier dan ook bij betrekt. Ze staan er niet alleen voor.”

"Ondernemers moeten helemaal geen nieuwe verkiezingen willen hebben. Dan wordt de versplintering alleen maar groter"

Eus Peters (Raad Nederlandse Detailhandel)

Frank Oostdam: (ANVR): 'Het is schaamteloos wat er nu gebeurd'

,,Dit land heeft gekozen en er moet gewoon worden geregeerd. De grote problemen stapelen zich op en er moeten keuzes worden gemaakt". Reisbrancheorganisatie ANVR-directeur Frank Oostdam is er heel duidelijk over: geen nieuwe verkiezingen. Hij stelt verder: ,,Het is schaamteloos wat er nu gebeurd en daarnaast, en dat is specifiek ons belang, het kabinet stelt zich heel drastisch en niet ontvankelijk op voor welke argumenten dan ook als het gaat om de stopzetting van de financiële steun. En ik krijg de indruk dat dit ook op het bordje van een volgend kabinet wordt gelegd. Dit is voor een aantal sectoren al onacceptabel, maar het wordt nog belachelijker als er door nieuwe verkiezingen ook dit tot extra vertraging zou leiden."

Dat leidt tot overbodige faillissementen en ontslagen, stelt Oostdam. ,,Het wordt tijd dat ego’s terzijde worden geschoven en dat er over eigen schaduwen wordt heen gesprongen. De eerste die dit nu moet doen om de boel vlot te trekken is de premier zelf."

"Het wordt tijd dat ego’s terzijde worden geschoven en dat er over eigen schaduwen wordt heen gesprongen. De eerste die dit nu moet doen om de boel vlot te trekken is de premier zelf."

Frank Oostdam (ANVR)

Gefrustreerde retailbranche wil Remkes ook een kans geven

Uit de mond van de woordvoerder van brancheorganisatie INRetail Paul te Grotenhuis klinkt ondertussen frustratie. ,,Nou ja, frustratie is nu niet meer het juiste woord. Er is een groeiende irritatie in het land, bij burgers en bij ondernemers, om nu eindelijk eens duidelijkheid te geven. Verkiezingen zijn in maart geweest en we zijn nu zes maanden verder. Er staan allerlei grote vraagstukken op de agenda die moeten worden behandeld, zoals de coronapandemie, klimaat, en de enorme schuldenlast die is opgebouwd door de pandemie. Maar we zijn geen stap verder.”

Te Grotenhuis verwacht visie. ,,Van een demissionair kabinet kun je dat niet verwachten. Ondernemers zijn afhankelijk van de politiek en zien niets. Daarom houden ze hun investeringen tegen. Je zit te vissen naar een statement over nieuwe verkiezingen, maar die ga je van mij niet horen. Remkes is nog maar net begonnen. Het is tijd dat partijen stoppen met uitsluiten en doorpakken.”

MKB-Nederland: 'Grote vraagstukken liggen te lang'

,,Voor ons is van belang dat er zo snel als mogelijk een goed en stabiel kabinet komt”, zegt een woordvoerder van MKB-Nederland. ,,De grote vraagstukken waar we als land en zeker ook als ondernemers voor staan, zoals op het gebied van klimaat, arbeidsmarkt, stikstof, woningbouw blijven nu te lang liggen. Verder is het ‘t primaat van de politiek.”

Lees ook: Persconferentie coronamaatregelen: 1,5 meter vervalt, coronatoegangsbewijs tot minimaal 1 november

Evenementenbranche vertrouwt op Rutte en De Jonge

Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVE) zegt totaal niet met nieuwe verkiezingen bezig te zijn. Terwijl Nederland zich opmaakt voor een nieuwe protestmars van Unmute Us, zegt hij geen idee te hebben waarom een nieuwe verkiezingsronde de oplossing voor de huidige problematiek kan zijn. ,,Dit leidt namelijk niet tot snellere beslissingen. Het land moet gewoon goed geregeerd worden en ik heb er vertrouwen in dat Rutte en De Jonge zondag door zullen pakken tijdens hun overleg in het Catshuis."

,,Nee, het is niet naïef om te denken dat er goed nieuws komt tijdens de persconferentie van dinsdag. De cijfers zijn niet extreem slecht en ik denk dat het OMT ook van mening is dat het goed genoeg gaat. Inderdaad, de festivalorganisatoren in onze branche hebben de hoop al lang opgegeven, maar deze organisatoren hebben er soms ook niet genoeg verstand van. In dat geval zijn wij er om ze te helpen", aldus Westermann.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws